wmaraci reklam

Yitip Gidenler - Vine

İnternet tarihinin gördüğü en ilginç ‘Yitip Gitme’ hikâyelerinden birisi olan Vine’ı gelin birlikte masaya yatıralım. Zira eliniz ne kadar güçlü olursa olsun, işlerin kötü gidebileceğinin en büyük örneklerinden birisi sanıyorum ki bu uygulamadır.

Hikâye sosyal medya devlerinden Twitter’ın, iOS işletim sistemlerine özel yeni bir sosyal medya uygulaması duyurmasıyla başlıyor. Tıpkı iPhone telefonlar gibi Vine da kullanıcılara kendilerini özel hissettirmeyi başardı. Yakın zamanda Clubhouse’un da başardığı hızlıca, geniş bir üretken kitleye ulaşmak konusunda Vine’ın ne kadar başarılı olduğunu sanırım hepimiz hatırlıyoruz değil mi? Hızlıca hayatlarımıza giren Vine, onu kullanamayan Android ve PC kullanıcıları tarafından dahi merakla takip edilmeye başlamıştı. Derleme yapılan videolar izleniyor, fan sayfaları ve YouTube kanalları hızlıca kuruluyordu. Ardından da Vine, en nihayetinde kapılarını Android kullanıcılara da açtı. Burada da popülerliğinin etkisiyle hızlı mı hızlı bir biçimde milyonlara ulaşmayı başardı. Ancak maratonunun bu en ritmini tutturmuş olduğu noktalarda, büyük sorunlar da Vine’ı kovalamaya başlamıştı.


6 Saniyelik Videolar mı?

Bana bugün, kullanıcıların yalnızca 6 saniyelik mobil videolar oluşturabileceklerini bir uygulama fikriyle gelseniz, muhtemelen güler geçerdim. Gülünüp geçilmeyen bu fikir, başarıyı da beraberinde getirdi. Düşünsenize, bugün sosyal medya, televizyonda, filmlerde gördüğümüz pek çok sima ünlülüğe ilk adımlarını bu uygulamayla birlikte attı. Diğer bir yandan, 6 saniye içerisinde gerçekten harika işler ortaya koyan pek çok ismin, benzer türdeki içerikleri biraz daha uzun bir şekilde Instagram’da da üretmeye devam ettiklerini ve hâlâ başarılı olduklarını da görüyoruz. Yani sorun fenomenlerin üretkenliği de değildi. Düşünsenize Aykut Elmas ya da yabancı bir örnekle Zach King sizce üretken değil mi? Peki, böylesine güçlü bir marka nasıl oldu da bu kadar hızlı en güçlüler arasına girerken, diğer bir yandan bu kadar hızlı kepenk indirebildi?

Teknoloji ve Yazılım Devi 33 Şirketin İsimlerinin Doğuş Hikayesi
İlginizi Çekebilir!

Teknoloji ve Yazılım Devi 33 Şirketin İsimlerinin Doğuş Hikayesi

Sakın ha isim deyip geçmeyin! Instagram’ın adı Kardeşler Fotoğraf olsaydı yine sever miydiniz? Yeri geldiğinde bu işlerinin hayat memat konusu olduğunu en iyi bizler biliriz. Hayal ettiği internet sitesi için tuvalet ihtiyacını görü...

Kötüye Gidiş Nasıl Başladı?

Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey ile ilgili birkaç konu aslında bu gidişatın nedenleri arasında görülebilir. Jack Dorsey, büyük bir girişimci olmasının yanında sistem sarsıcı rol oynamayı da seviyor. Bunu dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından birisini yönetirken sık sık zarar edebiliyor olmasıyla ya da ABD başkanları dâhil politikacılarla girdiği mücadelelerde görebiliyoruz. Jack Abimiz işte bu mantalitesi ile birlikte Vine’ı reklamlardan uzun süre uzak tuttu. Bu nedenle platform ne kadar başarılı olursa olsun, kazançlı bir iş olmaktan uzaktı. Veriler ve video içeriklerin depolanması gibi maliyetler de eklenince bu kazançsız durumun epey bir sorun olduğunun okuması kolaylıkla yapılabilir.

En sonunda reklamlarla gelir elde edilmesi hedeflenen hareketler başlandığında da Instagram video içerik rekabetinde de öne geçmeyi başarmıştı. Yönetim ise geç kalınmış pek çok hatayı sineye çekerek platformun fişini çekmeye karar verdi. 2016 yılında ise bu 3 yıllık efsane aramızdan ayrıldı.

Kapanış Bile Hataydı?

Yeri gelmişken belirteyim de içimde kalmasın. Vine’ın kapatılışı için dahi hata olduğunu söylemek mümkün. Platformun henüz gücü tükenmemişti ve denenebilecek pek çok hamle mevcuttu. Tahmin edersiniz ki 2015 ve bugün arasında video yayıncılığı çok büyük değişikliklere sahne oldu. Ancak Vine ve geliştiricileri bu rekabetten oldukça erken bir zamanda çekildikleri için platformun neler başarabileceğini göremedik. Bugün artan influencer marketing ve sponsorlu reklamlar belki platformu kazançlı bir hale getirebilecekti ya da platform süre sınırlarını kaldırarak kendi zirve noktasını başka sosyal medya platformlarıyla paylaşsa dahi yok olmaktan kurtulabilecekti. Neyse efendim, bize baş sağlığı dilemekten fazlası düşmez.

Peki, siz değerli forum kullanıcılarının Vine ile ilgili hatırladığı ve paylaşmak istediği bir şeyler var mıdır? Sizce platform kurtarılabilir miydi? Yorumlarda görüşelim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.67 / 5 (6 değerlendirme)

6 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al