Neler hissettiğinizi biliyorum. Yatıyoruz AI, kalkıyoruz AI ve bu AI geyiklerinin elle tutulur ciddi bir şeylere dönüştüğü de yok. Mesela hala bulaşıkları yıkamamıza veya evi toplamamıza yardım edecek kıvama gelebilmiş değiller. Belki bir gün bunları da görürüz ancak şimdilik AI’ler daha farklı ve rastgele sonuçlar peşinde koşuyor. Mesela YouTube’daki kırık görüntüleri saptayıp bunları birer sanat eserine dönüştürmeye çalışan Twitter botu YouTube Artifact gibi…
David Kraftsow tarafından tasarlanan YouTube Artifact adındaki bu AI tabanlı bot, modern kareler üzerinde yaptığı basit manipülasyon çalışmalarıyla ortaya sanatsal hissiyatı olan tablolar çıkarmayı hedefliyor. Daha önce YouTube’da video izlerken muhakkak görüntü kırılması olayı yaşamışsınızdır. Ecnebilerin “datamoshing” adını verdiği bu kırılmaları teorik olarak birkaç cümleyle açıklamak güç fakat aşağıdaki örnekleri gördüğünüzde ne demek istediğimi mutlaka anlayacaksınızdır.
YouTube Artifact botun geliştiricisi Kraftsow’un şimdilik hedeflediği ciddi bir durak yok. Engadget’a röportaj veren yazılımcı, AI tabanlı olarak geliştirilen hiçbir yazılımın insan yeteneklerinde olduğu gibi ciddi çalışmalar ortaya koyabileceğine inanmadığını belirtiyor. Küçük veya büyük fark etmez, AI’nin bu tarz projelerle yaygınlaşmaya başlaması yakın gelecekte çok daha ciddi projelerin gelebileceğinin habercisi gibi duruyor.
Yahşi batıdan ufak bir kesitle içeriği noktalamak istiyorum: “Fırtına öncesi sessizlik bu, daha büyük şeyler olacak!”