ColorTR adlı üyeden alıntı
Merhaba,
Bu işte herşeyden önce referans ve gösteriş önde gelir :) Okulun sırasında staj yaparken ya da okulun bittikten sonra deneyimsiz olarak bir ajansa girip çalıştığında alacağın maaş 500-900 TL arasında olur. Deneyim herşeyin başında gelir genelde.
İlerleyen yıllarda iyi bir grafik tasarım uzmanı olduğun zaman maaşın 2,500 ile 3,000 civarında olur (şansın varsa daha fazla) çalıştığın zaman dilimi boyunca ıvır zıvır reklamcılar yerine büyük ve kreatif ajanslarda çalışman (alacağın ücret düşük olsa dahi) benim kesinlikle tavsiyemdir. Dediğim gibi ileride bir şeyler başarmak iyi bir yerlere gelmek istiyorsan deneyim her şeydir. Bu süre boyunca da çeşitli yarışmalara katılıp ödüller alabilirsen, ingilizce kursuna gidip imkanın varsa yurtdışında da kısa bir ingilizce eğitim alıp ingilizceni ileri seviyeye taşırsan önünde Art yada kreatif direktorlük için pek bir engel kaldığı söylenemez.
Art director olduğun zaman eskisine göre %60 daha az iş yapıp %70 daha fazla maaş alırsın, kreatif director olduğun zaman eskisine göre %80 daha az iş yapıp %90 daha fazla maaş alırsın :)
Bu arada Art director olduğunda maaşın 5,000 ila 10,000 TL arasında kreatif olduğun zaman 8,000 ila 15,000 arasında değişir. Ki emin ol bunlardan fazlasını da alan insanlar her zaman vardır :)
Cals adlı üyeden alıntı
Öncelikle merhabalar, ülkemizde belli bir sosyal statü anlayışı yerleşmiş durumda. Bizim oğlan İTÜ mezunu yok bizim oğlan avukat, doktor, mühendis gibi yanlış anlayışlar olduğu sürece insanlar hayatları boyunca mutsuz bir şekilde para kazanacaklar. Bunları yıkmak tabii bizim elimizde bilmemiz gereken tek şey şu aldığımız riskin arkasında sonuna kadar durabilmek.
Grafiker olmak çok kolay mı? Elbetteki değil her işin kendine göre bir zorluğu var. Ama siz seviyorsanız bu zorlukları aşmak inanın daha zevkli bir hal alacaktır. Bu durum 20 yaşınızda da geçerli 50 yaşında olduğunuzda da. Önemli olan sosyal statü anlayışını birazcık aralayıp içlerinden sıyrılabilmek. Tanıdığım ODTÜ mezunları var kasiyerlik yapan, bir de bu şekilde düşünün bence olayı. Her şey okulda bitmiyor, kendinizi geliştirmezseniz okulların size vereceği pek bir şey yok aslında.
@ColorTR mesleki olarak gayet açıklayıcı bir cevap paylaşmış, kendisini tebrik ediyorum. Benim cevabımda biraz pratik alanla ilgili oldu. Birbirini tamamlamış ve size bir şeyler kazandırmışsak ne mutlu bize.
Daima sevdiğiniz işleri yapmanız ve mutlu olmanız dileklerimle...
YOrumlarınız kafamda azda olsa birşeyler canlandırdı. Ben Ticaret Lisesi Muhasebe Finansman bölümü mezunuyum bu yıl mezun oldum ve staj yaptığım şirkette mimari bölümde çalışıyorum artık. Çalışma arkadaşlarıma referanslarımı gösterdim hepsi beğendiler. Şimdi ben grafikerlik işinide seviyorum güzel. Kendimi şuana kadar bölümüm dışında olduğu halde geliştirdiğime inanıyorum.
fakat sizler art director olursan demişsiniz. bu pozisyonlara gelmek için eminim yurtdışında okumak gerekecektir ki sizde ingilizcenizi ana dilin gibi yap demişsiniz. bu her meslek için geçerli diyebiliriz aslında. ama o pozisyonlara da gelemezsek alacağımız maaş 900-3000 TL arası diyebilirmiyiz? Ben maaş diyorum ama sonuçta geçimimi sağlamam gerekiyor benimde hayallerim var. Onu da geçiyorum bir grafiker olarak o maaş az kalmıyormu statü de lazım gerçi?
Şimdi bu şekilde devam edersem üniverste sınavında istediğim bölümü kazanıp okulu bitirdiğimde mezun olduğumda bir yere girsem alacağım maaş belli 1000-2000 arası öyle değilmi?az değilmi? yani ben öyle çokda bu piyasada bu işi yapacak, yaptıracak yerler göremedim