Adaçayı, Lamiaceae (ballıbabagiller) ailesine ait, yaprak dökmeyen, çok yıllık, aromatik, güçlü aroması olan bir bitkidir. Latince Salvia kelimesinden gelen ismi; korumak, korunmak, iyileştirmek anlamlarına gelmektedir. Salvia'nın Orta ve Güney Amerika'da 500, Orta Asya ve Akdeniz'de 250, Doğu Asya'da 90 olmak üzere dünya üzerinde bilinen yaklaşık 900 alt türü vardır. Ülkemizde Salvia türü sayısı 92 olup bunların yarısı endemiktir. Adana'da Salvia Clicica (Klikya adaçayı), Afyon'da Salvia Pisidica (Pisidya adaçayı), Aydın ve İzmir'de Salvia Smyrnaea (İzmir adaçayı), Yozgat'ta Salvia Yosgadensis (Yozgat adaçayı) endemik türleri yetişmektedir.
Avrupa’da tıbbi kullanımı resmen kabul edilmiş olan adaçayı, Türkçe tıbbi adaçayı olarak da isimlendirilen Salvia officinalis L. bitkisidir.
Adaçayı’nın kökeni Akdeniz ve çevresi, özellikle Batı Anadolu ve Yunanistan olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde güney sahillerde yetişen adaçayı, genel olarak 1 m büyüyen ve 30 cm yayılabilen bir bitkidir. Saçak köklü, sert saplıdır ve oval, tüylü yaprakları bulunmaktadır.
Antioksidan Nedir?
Antioksidan, molekülleri okside olma durumundan korunmasında rol oynayan diğer moleküllere verilen isimdir. Okside olan moleküllerde bozulmalar meydana gelir. Bundan ötürü hücreler ve dolayısıyla canlı organizmalar kolaylıkla zarar göre...
Adaçayının Faydaları Nedir?
Salvia türleri bitki çayı olarak, özellikle et yemeklerinde baharat olarak, kozmetikte cilt bakımı ürünlerinde, parfümeri ve kimya endüstrisinde de kullanılan geniş kullanım alanına sahip bir bitkidir. Adaçayı; sineol, borneol, rozmarinik asit, karnasol ve karnosik asitte dahil olmak üzere bir çok aktif bileşen ve esansiyal yağ içerir. Bu içeriği sayesinde antioksidan, antibakteriyel, antiinflamatuar, antitümör gibi bir çok yararlı özelliğe sahip olmakla birlikte Alzheimer ve diyabet gibi çeşitli hastalıklarda da etkilidir. Bunun yanı sıra, Adaçayı bitkisinin bir çok kanser hücre hattı üzerinde etkili olduğunu belirten birçok çalışma mevcuttur.
Adaçayı halk arasında soğuk algınlığı, ishal, enterit, zührevi hastalık, aşırı terleme, yılan sokması, boğaz ağrısı ve diş ağrısı gibi hastalıklara karşı kullanılmaktadır. Türkiye'de öksürük, grip ve soğuk algınlığı için kullanılmaktadır. Adaçayı düz kaslarda gerginliği azaltan antispazmodik etkilere sahiptir. Bu bitki astım ataklarında buhar inhalasyonu kullanılabilmektedir.
Kafur, adaçayına keskin aromasını veren maddedir. Topikal kremlerde ve merhemlerde yaygın olarak kullanılan kafur, sinir uçlarını aktif olarak uyarır. Ayrıca kırışıklık oluşumunu azaltıcı, sağlıklı cilt büyümesini desteklediği çalışmalar bulunmaktadır.
Adaçayı özünün uçukları iyileştirici ve yara iyileşmesini hızlandırdığı çalışmalar mevcuttur.
Adaçayı, vücudunuzda antioksidan görevi gören bitki bazlı kimyasal bileşikler olan 160'tan fazla farklı polifenol içerir.Bir çalışmada, günde iki kez 1 bardak (240 ml) adaçayı içmenin antioksidan savunmayı önemli ölçüde artırdığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda çalışmada, hem toplam kolesterolü hem de "kötü" LDL kolesterolü düşürdüğü ve "iyi" HDL kolesterolü yükselttiği bulunmuştur.
Adaçayı, diş plağını destekleyen mikropları etkisiz hale getirebilen antimikrobiyal etkileri bulunmaktadır. Bir çalışmada, adaçayı bazlı bir gargaranın, diş çürüklerine neden olduğu bilinen Streptococcus mutans bakterilerini etkili bir şekilde öldürdüğü gösterilmiştir. Adaçayı gargarası ağız kokusunun hafifletilmesi, ağız yaralarında önerilmektedir.
Menopoz semptomları arasında sıcak basmaları, aşırı terleme ve sinirlilik yer alır. Menopoz semptomlarını azaltmak için geleneksel olarak adaçayı kullanılmıştır. Bir çalışmada, günlük adaçayı takviyesi kullanımı, sekiz hafta boyunca sıcak basmaları sayısını ve yoğunluğunu önemli ölçüde azalttığı görülmüştür.
Adaçayı yaprakları geleneksel olarak şeker hastalığına karşı olarak kullanılmıştır.
Adaçayı, beyninizi ve hafızanızı desteklemeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, adaçayının Alzheimer hastalığının hafızasını, beyin fonksiyonunu ve semptomlarını iyileştirebileceğini gösteriyor. Ek olarak, birçok insan araştırması, adaçayı özlerinin hafızayı, beyin işlevini, ruh halini ve odaklanmayı iyileştirdiğini belirtmektedir.
Adaçayı ve adaçayı ürünlerinin alımının "kötü" LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve "iyi" HDL kolesterol seviyelerini yükselttiği gösterilmiştir.
Adaçayı, ishali hafifletmek, kemik sağlığını desteklemek ve cilt yaşlanmasını önlemek gibi yararlarıyla ilişkilendirilmiştir.
Fazla tüketilirse, adaçayı huzursuzluk, kusma, baş dönmesi, hızlı kalp atış hızı, titreme, nöbetler ve böbrek hasarı gibi potansiyel olarak ciddi yan etkilere neden olabilir.