Sinagog, Yahudi ve Musevi insanlar için ibadethanedir. Tapınağın diğer bir adı da havra olarak anılmaktadır. Yahudiler bu dua evlerinde toplu halde ibadetlerini gerçekleştirirler. İnançlarında bazı duaların edilebilmesi için en az 10 yetişkin erkeğin bulunması gerektiği için Yahudilerde sinagogların önemi de oldukça büyüktür. Yine bu gereklilik Musevilerin cemaatler kurmalarına da öncülük etmektedir.
Not: İnananlar günlük dualarını yalnız bir şekilde ve havrada bulunmadan da gerçekleştirebilirler.
Sinagog ve havralarda görev yapan din adamlarına haham veya rabbi denilmektedir ve bu kelime anlam olarak bilgeye karşılık gelmektedir. Hahamlar bu ibadethanelerde yalnızca dini etkinliklere yardımcı olmaz, aynı zamanda öğretime de katkıda bulunur. Çünkü sinagoglar yalnızca dini merkezler değil, aynı zamanda birer eğitim bölgeleridir. Orta salon dışındaki odalarda sosyal etkinliklerin ve de eğitimlerin verildiğini belirtebiliriz. Bu eğitim öğretim faaliyetleri ve cemaatlerin dindeki kıymetinin de katkısıyla sinagogların önemini de görmek mümkündür. Sinagoglar Yahudiler için en kutsal yer olan Kutsal Tapınak’tan hemen sonra gelmektedir.
Havralarda cemaatin sosyal etkinlikler düzenlemesinin Yahudiler açısından olağan bir durum olduğunun altını çizelim. Burada düzenlenen etkinlikler arasında cemaatteki ekonomik durumu daha yetersiz kişilerin de kalkındırılmaya çalışılması yer alabilir. Ayrıca sinagogtan haham sorun sorumlu olsa da, birçok dini mekân gibi bu kurumlar da vakıflaşmış durumdadır. Ülkemizde 38 sinagog ve 3 havra bulunmaktadır. Bununla birlikte ülkemizde 15.000 kişiye yakın Yahudi vatandaşın yaşamakta olduğu belirtilmektedir. Maalesef bu sayı hızlı göç ve yaşlı nüfus nedeniyle her geçen yıl azalmaktadır.