wmaraci reklam

14 Teknoloji Şirketinin Yıllar İçinde Logolarında Meydana Gelen Değişimler

Logolar asırlardır hep markaların görünen yüzü olma görevini üstlendi. Markaları onlarla tanıdık ve onları gördüğümüz anda logonun üzerinde yazan metni okumaya bile ihtiyaç duymadık. Logoları zihnimizin içinde markalarla eşleştirdik, tıpkı birbirine uyan parçalı bir yapboz gibi…

Markalar da yıllar geçtikçe kendilerini yenilemekten geri kalmadıkları gibi logoları üzerinde de önemli değişimler yaptı. Hatta bugün hepimizin ikon olarak tanımladığı markaların dahi ilk logolarını gördüğümüzde iki farklı tasarımın arasında ne kadar büyük farklılıklar olduğunu görebilmek mümkün.

Biraz ufkunuzu açmak, biraz merakınızı gidermek biraz da markaların logolarının yıllar içinde nasıl değiştiğini merak ediyorsanız, işte ünlü teknoloji şirketlerinin logolarında meydana gelen değişimler;

Amazon

İlk defa 1994 yılında basit mantıklı bir logoyla karşımıza çıkan Amazon, daha sonraki yıllarda defalarca kez şirket yapısına göre logosunu da güncellemeyi ihmal etmedi. Şu an Amazon’un logosunun altında yer alan ve A ile Z harflerine kadar uzanan turuncu ok; hem bir gülümsemeyi andırıyor hem de Amazon’da A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlarınızı bulabileceğinizi simgeliyor.

Type Nugget: Fontlarınızı Test Etmeye Yardımcı Olan Site
İlginizi Çekebilir!

Type Nugget: Fontlarınızı Test Etmeye Yardımcı Olan Site

Bir web sitesi tasarlamak veya WordPress temalarını özelleştirerek kendi istediğiniz görünümü yakalamak artık her zaman olduğundan daha kolay. CSS3’ün nimetleri sayesinde neredeyse hiç uğraşmadan web sitemizin tipografisi üzerinde i...

Apple

Apple şirketi isminin anlamı olan Elma simgesini logosunda yıllardır kullanıyor. Apple’ın elma şeklindeki logosu kuru kuruya bir logo değil. Şirketin ilk yıllarında yapılan bir açıklamaya göre elma logosu, ikinci dünya savaşında bir bilgisayar bilimcisi olarak çalışmalar gerçekleştiren Alan Turing’e ithaf ediliyor. Alan Turing’in ilk başta cinayet ile öldürüldüğü düşünülse de sonradan yapılan polis soruşturması sonuçlarına göre elma suyuna siyanür karıştırarak intihar ettiği görülüyor.

Canon

Uluslararası ticarete başlamadan önce Canon markası “Kwanon” adını kullanıyordu. Logonun orijinalindeyse Budistlerin merhamet tanrısı olarak adlandırdığı Kwanon’un tasviri kullanılıyordu. Canon şirketinin adının değiştirilmesinden sonraysa logoda şirket adının tipografik ve yalın hali kullanılmaya başlandı. Canon bu logo geleneğini günümüzde de hala devam ettiriyor.

Dell

Dell’in logosunun üzerinde yer alan yan döndürülmüş E işareti, Michael Dell’in “Tüm dünyayı olağan düzenin dışında ve heyecan verici biçimde değiştirme” arzusunu sembolize ediyor. Dell’in teknoloji dünyasında yavaş yavaş yükselmesi de şirketin hafızalara kazınan bir logoya sahip olmasında önemli paya sahip.

Google

Defalarca kez logosunu değiştiren Google, her seferinde farklı bir renk kombinasyonu kullanmaya özen gösteriyor. Kedar’ın açıklamasına göre renklerin her zaman farklı olması ve net bir düzeni takip etmiyor olması, Google’ın net kurallara bağlı bir şirket olmadığının ve yenilikçi olduğunun göstergesi anlamına geliyor.

 

HP

Birçok kez logosunu değiştirmesine karşın HP de çizgisini bozmayan ve logosu üzerinde basit dokunuşlar meydana getiren şirketlerden biri. HP’nin logosu ise sadeliği ve anlaşılabilirliğin üstünde kalite standartlarını temsil ediyor.

IBM

Farklı global logo biçimleriyle evrensel olarak ürünlerini sunan IBM’in kuruluş dönemi ve sonrasında kullandığı logo tam bir hayal kırıklığıydı. Müşteriler IBM’in logosunu tanıma ve aklında tutma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyordu ki, bunda da haksız sayılmazlar. 1947 Yılında radikal bir kararla IBM inadı bıraktı ve IBM harfleri üzerine kurulu basit tipografik bir logo kullanma kararı aldı.

Intel

Intel’in en popüler logosu, Logonun “tel” kısımlarının “e” harfi aracılığıyla birbirine bağlandığı çalışmasıydı. Daha sonradan Intel, ilerlemeyi semboilize eden Intel markasının adını içerisine alan bir logo kullanmaya başladı. Intel’e göre bu logo, Intel’in geleceği hedeflediğini vurguluyormuş.

LG

LG’nin logosu iki şirketin birleşimi sonucunda ortaya çıkan en güzel logolardan biriydi. “L” ve “G” harfleri bir insan çehresini oluştururken, daire dünyayı sembolize ediyordu. Güler yüzü andıran LG’nin logosu aynı zamanda, LG’nin müşterilerini mutlu ettiğini de sembolize ediyor.

Microsoft

Kuruluşundan bu yana yıllarca farklı logo formları denese de Microsoft, çizgisinin dışına çıkmayan markalardan biri olmayı sürekli başardı. 2012 yılında Windows’un simgesiyle birlikte kendini özdeşleştirerek meydana getirdiği logosuysa açık ara Microsoft’un kullandığı hem en iyi hem de en akılda kalıcı logo örneklerinden biri olmayı başardı.

Mozilla

Birçok defa logo değiştiren ve geçtiğimiz haftalarda “moz://a” şeklindeki logosuyla karşımıza çıkan Mozilla, uzunca bir süre Firefox’un logosunu kullandı. Firefox’un logosu ateş rengindeki tüylü bir tilkinin tüm dünyayı kapsaması şeklinde resmedilmişti. Bu logoyla Firefox’un hem evrenselliği hem de çarpıcılığına dikkat çekilmek isteniyordu

Nokia

Nokia’nın logosu, şirketin düşünce tarzının bir yansımasıydı. Nokia; sade, dayanıklılık ve bağlantısı kolay olduğunu sembolize edecek logolar kullanmaya çalıştı. 1998 Yılında kullanmaya başladığı logosu da bunun en önemli ve en başarılı örneklerinden biri olmuştur.

Samsung

1993 Yılında 55. Yıl dönümünü kutlayan Samsung logosunu da yenileyerek, dinamik mavi renginin üzerine beyazla Samsung’un kendi tarzında marka adının yazılmasıyla oluştu. 1993 Yılından bu yana Samsung’un logosu tüm dünyada en çok tanınan elektronik şirketi logolarından biri olmayı başarmıştır.

Vodafone

Yıllar içinde logosunu değiştirerek kendine bir sembol oluşturan Vodafone, telekomünikasyon alanında en çok tanınan logolardan biri olmuştur. 1997 sonrasında kırmızı, Vodafone’un vazgeçilmez logo rengi geleneği haline gelmiştir.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al