wmaraci reklam

2017’de Öğrenmeye Başlayabileceğiniz 5 Yatırımlık Programlama Dili

Web ve diğer endüstrilerde birbirini kovalayan gelişmelerin yaşanması, yeni programlama dillerinin önünü açıyor. Bir geliştirici olmanın en büyük korkulu rüyası artık dağınık kodlarla uğraşmak değil. Geliştiriciler, kodlarla birlikte kendilerini de geliştirerek değişimlere uyum sağlamak zorunda kalıyor. Bu zamana kadar dev şirketler hep popüler programlama dillerini tercih ederken artık yeni programlama dillerine de şans veriyor.

Bir geliştirici veya yeni öğrenen olarak stratejinizi bu bağlamda ilerletmek istiyorsanız, yönünüzü popüler diller yerine ilerde yıldızı parlayacak programlama dillerine çevirmeyi düşünebilirsiniz. 2017 yılı itibariyle öğrenmeye başlayabileceğiniz ve geleceğin yıldız dilleri arasında olacağı düşünülen bu dilleri de tercihinizi yaparken göz önünde bulundurmayı sakın unutmayın.

1- Groovy

Groovy, nesne yönelimli betik dillerinden biri olarak Apache tarafından Java platformu için geliştirildi. İlk defa 2003 yılında sahneye çıkan Groovy’nin stabil sürümü (Groovy 1.0) ancak 2007 yılında yayınlanabildi. Stabil sürümün gelmesiyle birlikte Netflix, Linkedin, Airbus ve Mastercard gibi dev şirketler Groovy’den faydalanmaya başladı.

Açık kaynaklı olarak geliştirilen Groovy, dinamik olarak Java bit koduna derlendiği için hemen tüm Java kütüphaneleriyle uyumlu çalışıyor. Üstelik eğer Java ve benzeri sözdizimine sahip dillerden birini öğrendiyseniz Groovy’i de kısa sürede öğrenebilirsiniz.

Tası Tarağı Toplayıp Vivaldi’ye Geçmeniz İçin 12 Neden
İlginizi Çekebilir!

Tası Tarağı Toplayıp Vivaldi’ye Geçmeniz İçin 12 Neden

Daha önce bir başka tası tarağı toplama içeriğimizde; Tası Tarağı Toplayıp Opera’ya Geçmeniz için 10 Neden konusuna değinmiş ve birçok Webmaster’a aslında Opera’nın sanıldığı kadar bayat bir internet tarayıcısı olmadı...

2- Rust

Rust, geçtiğimiz yıl Stack Overflow’ın geliştirici anketinde “En Sevilen” kategorisinin lideri olmayı başararak gelecek vaat ettiğini ispatlamıştı. Arkasında Mozilla olan Rust, son kullanıcılara yönelik yazılımlar oluşturmak yerine donanımlar için tercih ediliyor. Bu açıdan Rust’ı C veya C++ dillerine benzetebiliriz.

Mozilla’ya göre Rust’ın öne çıkan özelliği, modern çok çekirdekli işlemcilerin tüm avantajlarından faydalanabilmesi olarak açıklanıyor. Performans ve bellek güvenliği açısından başarılı bir dil olan Rust, öğrenmesi kolay sözdizimi ile de dikkat çekiyor. Rust programlama dilini kullanan şirketler listesindeyse şimdiden Dropbox, Telenor Digital, Coursera ve SmartThings gibi güçlü referanslar yer alıyor.

3- Elixir

Fonksiyonel programlamayla ilgilenenlerin dikkatini çekmeyi başaracak Elixir, yeni dönemde en çok dikkat çeken dillerden biri. Gerçek zamanlı ve iletimli yazılımlar geliştirmeye olanak sunan Elixir, 2011 yılında geliştirildi. Elixir, Ruby’nin dağıtıcıları tarafından eş zamanlı kod sorunlarının ortadan kaldırılmış sürümü olarak lanse ediliyor.

Elixir’in öne çıkan özelliğiyse Rails uygulamalarını çoklu işlemcilerle çalıştırarak performansı arttırabilmesi olarak açıklanıyor. Kapsamlı ağ yazılımları ve banka yazılımı gibi büyük veri işleme yazılımlarında tercih edilen Elixir, Erlang Virtual Machine üzerinde çalıştırılıyor. Ballandıra ballandıra anlatılan özelliklerin aksine geliştiricilerin yaygın görüşüne göre eğer daha önceden fonksiyonel programlama alanında deneyiminiz yoksa, Elixir zorlayıcı bir başlangıç yapmak anlamına geliyor.

4-Go

Google tarafından geliştirilen Go programlama dili 2009 yılında yayınlandı. Google’ın birçok projesinde kullanmayı tercih ettiği Go, statik yazımlı programlama dillerinden biri olmasıyla tanınıyor. Go’nun marifetiyse tıpkı Java ve C++ gibi büyük sistemleri ölçeklendirebiliyor olması.

Google’ın 2016 yılında yaptığı Go 2016 Survey çalışmasının sonuçlarına göre bir çok geliştirici Go dilini kullanmaktan memnun. Geliştiriciler memnuniyetlerinin sebebini de Go’nun basit, kolay kullanılabilir ve yüksek performanslı olmasına bağlıyor. Başta Google ve YouTube olmak üzere Bitbucket, Basecamp, BBC ve Dropbox servisleri Go’yu aktif şekilde kullanıyor. Go’nun resmi internet sitesine de hemen şuradan erişebilirsiniz.

5- R

Yeni bir programlama dili olmamasına karşın R programlama dili büyük veri devrimi sayesinde popüler olmayı başardı. S programlama dilinin açık kaynak kodlu hali olan R dili, Yeni Zelanda üniversitesinde 1990 yılında Roos Ihaka ve Robert Gentleman adındaki iki kafadar akademisyenin ürünü.

R programlama dili sıklıkla istatiksel programlama alanında kullanılıyor. Veri işleme, veri madenciliği, veri analizi ve istatistik raporlama gibi birçok alanda R dili birincil tercih olarak kabul görüyor. O’Relliy’nin 2016 yılı raporuna göre R dilini bilen geliştiriciler veri bilimi alanında dudak uçuklatan maaşlar kazanmaları ve havada karada istihdam edilmeleriyle ünlü. Tabii R’nin ülkemizde ne kadar rağbet gördüğü tartışılır.

Bu ender diller arasından sizin bildiğiniz veya diğer geliştiricilere önerebileceğiniz bir dil var mı?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al