wmaraci reklam

2017 için SEO Sıralama Faktörleri: Neler Önemli? Neler Önemli Değil?

AI teknolojisinin gazını almasıyla birlikte 2017 bizler için güncellemerle dolu bir yıl oldu. Kah sıralamalarımız fırtınaya kapılıp gerilere gitti kah geldi zirveye oturdu. Yaşanan tüm bu gelişmelerle birlikte vatandaşların kafasında soru işaretleri oluşmaya başladı. Geçtiğimiz gün SEMrush ve Searchmetrics ortaklığıyla düzenlenen bir SEO konferans panelinde 2017 yılında SEO için hepimizin merak ettiği soru işaretlerine ışık tutuyor.

Tamamen deneysel sonuçların paylaşıldığı panelin konusu 2017 yılında SEO faktörleriydi. Panelde katılımcılar yıl içinde en çok merak edilen kilit SEO sorularına ilişkin önemli cevapları paylaştı. Eğer internet sitelerinizin SEO ayağında bir ajans veya uzmanla çalışmak yerine kendi söküğünüze girişmeyi tercih edenlerdenseniz panelden sizin için derlediğimiz bu veriler aklınızdaki birçok karmaşaya ışık tutacaktır.

SEMrush şirketinin bir çalışanı olarak panele katılan konuşmacı Olga Andrienko’nın söylediğine göre yaptıkları testler sırasında 100 farklı pozisyon ve toplamda 600,000’den fazla anahtar kelime baz alınmış. Her anahtar kelime kendi içinde arama oranı göz önüne alınarak gruplandırılmış. İşte o testin sonuçlarına göre 2017 yılı sona ererken bilmeniz gereken bazı kilit SEO sorularının yanıtları;

HTTPS Büyük Bir Avantaj Mı?

SEMrush’ın testlerine göre yüksek aranma hacmine anahtar kelimelerin SERP sayfasında yer alan sitelerinin sadece %65’i SSL kullanıyor. SEMrush’a göre SSL internet siteleri için SEO açısından hala büyük bir faktör değil ancak elbette SSL kullanmak kullanıcıların güven oyunu kazanmaya yardımcı oluyor.

Google Görseller’e Rozet Özelliği Getirildi
İlginizi Çekebilir!

Google Görseller’e Rozet Özelliği Getirildi

Google’ın görsel arama motoru servisi olan Google Görseller’e rozet (badges) özelliği getirildi. Eklenen bu yeni özellik sayesinde arama yapan kullanıcılar; ünlü kişiler, yerler, aradıkları ürünler, hedef rotalar, yemekler ve moda ...

İdeal İçerik Uzunluğu Ne Olmalı?

İdeal içerik uzunluğu elbette değişken bir konu ancak SEMrush’a göre arama motorları hala uzun ve faydalı içerikleri seviyor. SEMrush’ın raporuna göre aranma hacmi yüksek anahtar kelimelerin arama sonuçlarının ilk 3 sırasında yer alan siteler, 20. sırada yer alan sitelere oranla %45 daha uzun içeriklere sahip. SEMrush bu açıklamasıyla ideal içerik uzunluğunun sabit kelime oranı değil içeriğe bağlı olduğunu ortaya koymuş oluyor.

Anahtar Kelimeler Ne Durumda?

Rapor verilerinde anahtar kelimeler için bazı şaşırtıcı veriler de var. Bunlardan en önemlileri ise şöyle:

  • Yüksek aranma hacmine sahip anahtar kelimelerde başarılı olan internet sitelerinin %35’inin anahtar kelimeyi başlık (title) içinde barındırmıyor. Google artık tam anahtar kelime öbeği yerine eş anlamlı sözcükleri tanıma ve içeriğin bütününden anlam çıkarma konusunda başarı kazanmış gibi görünüyor.
  • Çok yüksek aranma hacmine sahip olan sayfalarda bile sayfaya gelen Keyword Anchor Text sayısı oldukça düşük. Sonuçlarda ileri sıralarda yer alan sitelerin sadece %8’i link almış. SEMrush’a göre artık Google agresif olarak yapılan Anchor Text çalışmalarını kolayca spam olarak algılayıp topun önüne koyuyor.

Site Hiti Sıralama Faktörü Olarak Önemli mi?

SEMrush’a göre içeriklerinizin sıralama alırken sitenizin sahip olduğu trafik, yüksek aranma hacmine sahip kelimelerde ön sıralarda yer almanız için bir engel değil. Yine de sitenizdeki doğrudan ziyaretçi girişinin yüksek olması sıralama üzerinde etkiye sahip.

Kullanıcı Davranışlarının SEO’ya Etkisi Nedir?

  • Bounca rate: SEMrush’ın raporuna göre sıçrama oranının SEO üzerinde etkisi var. Yüksek aranma hacmine sahip anahtar kelimelerinde ilk üçte yer alan internet siteleri daha düşük sıçrama oranına sahip. Bu aynı zamanda bu sitelerin ilgili içeriğe sahip olduğu, sitelerinin daha hızlı ve kullanıcıların güvenini kazandığı anlamına geliyor.
  • Sayfa başına oturum: Google sayfa başına oturumu da değerlendiriyor. Ziyaretçilerin daha uzun vakit geçirdiği sayfalar daha iyi sıralamalar yakalıyor.

Andrienko’nun bu maddeye bir ek yaptığının altını çizmemiz lazım. Andrienko’ya göre Google bu iki sinyali doğrudan değerlendirmiyor veya ölçümlemiyor fakat bu iki değerin düşük olması siteye dezavantaj yaşattığı için daha alt sıralarda yer almasına neden olabiliyor.

Yüksek kaliteli olan linkler SERP’de daha önde olmak için hala inanılmaz etkilere sahip. Andrienko’nun belirttiğine göre backlink’ler hala oldukça etkili birer kriter ancak alınacak linklerin kalitesi de önemli. Özellikle aylık 10.000 aranma hacmine sahip içerikleri yukarı çekmek için yapılan link inşaları daha yüksek başarı elde edilmesine yardımcı oluyor.

Panele ilişkin olarak sizlerle paylaşabileceğimiz en can alıcı noktalar bunlar. Paneldeki diğer konuşmacılara ait sunumları incelemek isterseniz SlideShare linkine buradan göz atabilirsiniz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al