CEO olmak hangimizin hayali değil ki? Bir internet girişimi veya teknoloji şirketin başarılı ismi olmak ve hayal ettiğimiz işi yapmak… Havalı olduğunu kabul ediyoruz fakat büyük bir şirkette CEO olmak demek; bu dünyada kıldan ince köprüde ayakta durma savaşına girmeniz anlamını taşıyor. Yapacağınız doğru hamleler rakiplerinizi mat etmenizi sağlarken, gözden kaçırdığınız ufak hatalarla mat olan tarafa dönüşebilirsiniz.
2017 yılı yıldızların ve CEO’ların kayıp gittiği bir yıl oldu. Bazı başarısızlığının sonucu olarak koltuğunu bırakırken, bazıları yaşı bazıları ise tutkularının peşinden gitmek için koltuklarını bıraktı. WM Aracı blog üzerinden zaman zaman biz de bu trajideleri konu edindik. Unutmayalım, CEO’larda kayar durmaz yerinde ve işte bu yıl kayıp giden CEO’lar ve çıkarabileceğimiz dersler;
1- Travis Kalanick - Uber
2017 yılı Uber için tam bir dönme dolap yılı oldu. Şirketin CEO’su Travis Kalanick’in adı ABD’de yaşanan göçmenlik sorunları sırasında gündeme oturdu ve ardından #DeleteUber etiketiyle kitleler halinde Uber cihazlardan silinmeye başladı. Travis Kalanick’in siyasette yer alması ona biraz pahalıya mal oldu.
Yaşanan olayların akabinde şirket mühendislerinden biri olan Susan Fowler, Uber şirketinde çalıştığı sırada yaşadığı taciz olaylarını kendi blogunda yazdı. Uber’in 20 elemanını işten çıkarmasıyla sonuçlanan blog yazıları, şirket kültürü imajını zedelemeyi başardı. Haziran ayında Travis Kalanick istifasını sundu.
Hangi dersi çıkarabiliriz: İş ile siyaset her zaman aynı koltukta yürümüyor. Şirketinizin hızla büyümesini hedefliyorsanız, çalışanlarınızın güvenliğini de düşünmelisiniz.
Cloudflare Herkese Ücretsiz DDoS Koruması Hediye Edecek
Dünyaca ünlü İçerik Dağıtım Ağı (CDN) sağlayıcısı Cloudflare geçtiğimiz hafta 7. yaş gününü kutladı. Tüm dünyadan sayısız internet sitesinin CDN hizmet sağlayıcısı olan Cloudflare, yeni yaş yılında bir ilke imza atarak...
2- Marissa Mayer - Yahoo!
Geçtiğimiz yıl ve bu yıl veri skandallarıyla Yahoo’nun ve Marissa Mayer’ın adını bolca duyduk. Güçlü rakipleri karşısında daha fazla ayakta durmayı başaramayan Yahoo’nun Verizon’a satılmasıyla birlikte Marissa Mayer’ın CEO’luk görevi de sona ermiş oldu.
Hangi dersi çıkarabiliriz: Yahoo’dan ayrılırken Marissa Mayer 260 milyon dolar çıkış ödemesi aldı fakat adı boy boy tüm internet sayfalarında geçti. Eğer şirketinizde skandal olacak bir şey varsa bunu ortaya dökmeniz gerekir. Kazalı araba gibi koca bir şirketi Verizon’a itelemeyi düşünmemelisiniz.
3- Kwon Oh-hyun - Samsung
Samsung bünyesinde farklı şirket pozisyonlarında 32 yıl çalışan Kwon, 2012 yılında şirketin CEO’su olmayı başardı. Yakın geçmişte ortaya çıkan yolsuzluk ve rüşvet olayları sonrası 5 yıl hapis cezasına çaptırılan Kwon Oh-hyun, CEO’luk koltuğunu bırakmak zorunda kaldı.
Hangi dersi çıkarabiliriz: Rüşvet işleri sakat işler hiç bulaşmayın. Bulaşıyorsanız da koltuğunuzu bir gün tamamen kaybetme ihtimaliniz olduğunu unutmayın.
4- David Karp - Tumblr
Bu yılın Kasım ayında David Karp, 2007 yılında kurduğu Tumblr’ın CEO koltuğunu bırakmak zorunda kaldı. Tumblr, 2013 yılında 1.1 milyar dolar karşılığında Yahoo’ya satılmıştı. Yahoo’nun Verizon tarafından satın alınması sonuçlanınca David Karp’a kapının önü görünmüş oldu.
Hepsi bu kadar değil. David Karp artık Tumblr’ın kişisel tutkularını gerçekleştirmek için yetersiz kaldığını ifade etmişti. Kısacası bu işten çıkarmayı bir fırsat olarak kullanmak isteyen David Karp, önümüzdeki yıllarda farklı bir internet girişimiyle kapımızı çalabilir.
Hangi dersi çıkarabiliriz: Mevcut işinizden vazgeçip yeni bir işe geçiş yapmak ve arzularınızı yerine getirmek bazen bulunduğunuz konumdan daha cazip olabilir. (Tabii cebinizde milyon dolarlarınız varsa)
5- Meg Whitman - HPE
eBay ile adını duyurmayı başaran Meg Whitman, 2011 yılında HP’de çalışmaya başlamıştı. HP’de çalıştığı süre boyunca Meg Whitman; yazılım ve servislere yönelen Hewlett Packard Enterprise ve bilgisayarlar ile yazıcılar kolu olarak kullanılan HP Inc.’yi yönetti. Meg Whitman’ın şirketten ayrılması diğerleri gibi olaylı olmadı. Artık yaşlı bir CEO olan Meg Whitman usulca koltuğunu Antonio Neri’ye devretti.
Hangi dersi çıkarabiliriz: Zamanı geldiğinde bir şeylere başlamayı bildiğiniz gibi bırakmayı da bilmeniz gerekiyor.
6- Howard Schultz - Starbucks
Howard Schultz, Nisan ayında şirketinin CEO’luğunu şirketteki farklı bir pozisyon için bıraktı. Yeni pozisyonunda Schultz şirketin sosyal girişimleri ve satış dükkanları yönetimi bölümünde görev aldı. Schultz’un çalışmaları sayesinde Starbucks Çin’e en büyük mağazalarından birini açmayı başardı.
Hangi dersi çıkarabiliriz: Tutkularınızı gerçeğe dönüştürmek için daima CEO olmanız gerekmiyor.
Listemizin dışında kalan dünyaca ünlü birçok şirketin CEO’su bu yıl koltuğunu yeni isimlere bıraktı. Biz bir webmaster olarak yalnızca ilginizi çekebilecek popüler şirketlere listemizde yer verdik.