Yeni yıla girmenin takvim yaprağındaki rakamları değiştirmesi dışında özel bir anlamı yok. Fakat iş logo tasarımına geldiğinde, takvimdeki değişimlerden haberdar olmak ve değişimlerin tasarım sürecini nasıl dürttüğünü bilmek gerekiyor. Geçtiğimiz yıl başta Mozilla olmak üzere birçok marka logosunu güncelledi. Yalın tasarımlar artık hiç olmadığı kadar revaçta. Peki, 2018 yılı boyunca karşımıza çıkacak logo tasarım trendleri neler olacak?
1- Sade, Daha Sade…
Şatafatlı, yanarlı dönerli logolar yeni yılla birlikte bir fersah daha geriye gitti. Artık logolarda baştan aşağıya minimalizm göreceğiz. İnternet teknolojileri alanında kullanılan logoların minimalist olmasının birçok avantajı var. Çoklu platformlar üzerinde aynı logoyu kullanmamız gerekiyor ve minimalist tasarımlar tüm ekran çözünürlüklerinde aynı duyguyu göstermeyi başarıyor.
İnternet siteleri, uygulamalar ve farklı kanallarda logonuzun şeklinden ödün vermeden kullanılabilmesi için keskin hatlar da önem kazanıyor. Geçtiğimiz sene birçok şirketin logolarını yenileme fikrinin arkasında, değişime ayak uydurma ve dijital avantajı kazanmanın yattığını söyleyebiliriz.
Google Fontlarını Fontea ile Adobe Photoshop’da Kullanın
Daha önce hiç Google Font kütüphanesine Adobe Photoshop üzerinden kolayca erişmek için bir yol aramış mıydınız? O halde Fontea tam olarak sizin ihtiyacınız olan Adobe PS eklentisi… Fontea; Photoshop CC’nin hem Windows hem de ...
2- LogoType Trendi Tam Gaz Devam!
LogoType, logonuzun basit rakamlardan ve geometrik kıvrımlardan oluşması anlamına geliyor. Şu an dünyanın en önemli markaları logolarının kolayca tanınması ve akılda kalıcı olması nedeniyle LogoType adı verilen logoları kullanıyor. Samsung, Nike ve Google gibi popüler markaları bir nevi LogoType’ın öncüsü olarak gösterebiliriz.
LogoType trendi 2018 yılında en çok gördüğümüz tasarım trendlerinden biri olacak. Tek fark; artık profesyonel tasarımcıların ve markaların daha sade logolara yönelmesi olacak. Kullanılan geometrik şekiller ve varsa amblemler logoyu tamamlar şekilde kullanılacak. Bu sayede logo tek bir bütün şeklinde görünecek ve akılda kalıcığı artmış olacak.
3- Letter Stacking (Harf Katmanlama) Logolar Hız Kazanıyor
Letter Stacking, bir üstte değindiğimiz LogoType trendinin ortanca kardeşi. Letter Stacking’in avantajı uzun karakter ve harflerden oluşan bir logoyu kullanıcının kolayca okunabileceği biçme getirmek. Okunurluğu arttırmak için genellikle harf veya sözcükler üst üste veya alt alta gelecek biçimde yerleştiriliyorlar.
İlk defa 2016 yılında patlayıp giden trend, 2017 yılında sıklıkla organizasyon logolarında görüldü. Tasarım gurularına göre Letter Stacking tarzı logolar 2018 yılında tekrardan ihtişamlı günlerine dönecek ve büyük şirketler Letter Stacking tarzı logolardan daha çok faydalanacak.
4- Amblem Tarzı Logolar
Geçen yılların takvimdeki rakamları değiştirmeye gücü yetse bile bazı baskın trendleri değiştirmeye gücü yetmiyor. Amblem olarak gördüğümüz logolar hala tasarımcılar ve şirketler tarafından kabul görüyor. Bazı şirketler ise retro tarzını yakalamak adına amblem tarzı logolara (coats of arms) yöneliyor. Yazı tipinin genelde bir çemberin içinde veya etrafında yer aldığı amblem tarzı logoları 2018 yılında etrafta görmeye devam edeceğiz.
5- Dilimli Logolar
Dilimli logo dendiğinde birçok marka ve şirketin örnekleri gözünüzün önünde canlanmıştır. Dilimli logolar 2018 yılında daha da popüler olacak. Dilimlenme (Slice) efekti logolara ayrı bir hava katıyor ve karmaşık olmaktan uzak tutuyor. Dilimli yapı logolara efekt vermeyi kolaylaştırıyor ve görsel illüzyonlar ortaya çıkarma şansı sunuyor. Üstelik dilimli logolara 3 boyutlu bakış kazandırılabiliyor.
6- Negatif Alan
Negatif alanlı logolar hakkında uzun uzadıya yazıp çizmeye gerek yok. Bir süredir tasarım dünyasında forma giyen negatif alanlı logolar, 2018’in popüler tasarım trendlerinden olmaya devam edecek. Yıllar içinde negatif alan logo trendi çıta atlayarak kendini geliştirdi ve kreatif yaratıcılığın ölçütü olabileceğini ispatladı. Negatif alanla tasarlanan logolar kolayca akılda tutulmasının yanı sıra şık görünüyor ve arka plan rengi karmaşasından sıyrılabiliyor.
7- Tipografik Logolar
Tipografik logoların tasarım dünyasının eskimeyen toprağı olmasının iyi bir nedeni var. İster retro tarzda bir logo isteyin, ister modern. Tipografi ve renk uyumunu doğru yakalamayı başardığınız anda ortaya yıllara meydan okuyan, gider yapan, logolar çıkıyor. Ya kıvrımlı logoların aksine tipografik logoları oluşturmanın daha zahmetsiz olmasına ne demeli?
8 - Renk Geçişli (Gradient) ve Dönüşümlü Logolar
Şeytanın fareyi doldurması sonucunda kazara ortaya çıkan harika çalışmaları saymazsak tasarımcılar renk geçişli ve renk dönüşümlü logolarının gücünü 2016 - 2017 yıllarında keşfettiler. Hem renk geçişi hem renk dönüşümünün kullanıldığı birçok logo şimdiden internet dünyasında çapa attı. İçinde bulunduğumuz yıl içindeyse daha çokları atacaktır.
9 - Çakışma (Overlaps) Tarzı Logolar
Türkçenin bize sunduklarıyla şimdilik Overlaps’i ancak çakışma olarak adlandırabilirim. Overlaps logolar, nesnelerin birbirini kaplaması, kesişmesi veya tamamlayıcısı şeklinde kullanılmasıyla ortaya çıkıyor. MasterCard’ın yeni logosunda başrol oynayan Overlaps’in sayısız örneğini yıl içinde bolca göreceğiz gibi duruyor.
10- Yalın Tipografik Logolar
Listedeki birçok tasarım trendine baktığımızda yeni yılın tarihi değiştirmesine karşın trendlerin tümünü değiştirmediğini gördük. Yalın tipografik logolar onlardan biri. Sadece havalı harfler ve tipografik hilelerle oluşturulan minimalist logo trendinin baskınlığı yıl boyunca devam edecektir.
Yeni yıl tasarım açısından bize yeni örnekleri yıl içinde pekala sunabilir. Sizin 2018’in tasarım anlayışını en iyi şekilde yansıttığını düşündüğünü tasarım trendleri hangileri?