wmaraci reklam

4K Neden Henüz O Kadar Yaygın Bir Teknoloji Değil?

Görüntüleme ve kayıt teknolojileri geçtiğimiz yıllarda öyle randımanlı koşuşturdu ki pek çok teknoloji meraklısı için takip etmesi çok güç bir hale geldi. Gelin önce bu süreci çok kısa bir şekilde özetleyelim, sonra da başlığımızın nedenini açıklayalım ne dersiniz?

Bu arada yazımızın ana konusunun kayıt çözünürlüğü üzerine olmadığını da belirtelim henüz yazının başındayken. Elbette bugün mobil cihazlarımız dahil pek çok kamera 4K kayıt almaya olanak sağlıyor. Ancak bunları oynatabilmek teknolojinin kayıt türü açısından yıllardır aramızda olduğu uzun yılları göze alırsak o kadar da yaygın bir özellik değil. Pek çok akıllı telefon, tablet, monitör ve ekran ancak en üst segmentlerde bu özelliği destekleyebiliyor. Tamam gelelim şimdi konumuza…

Görüntüleme Teknolojileri Çok Hızlı Hareket Etti

Şimdi açıp bir 144p videolara kısaca bir göz atın. Bir dönem hiç de az bir yaygınlıkta değillerdi unutmayın. Görüntülenme teknolojilerinin neden HD (720p) çözünürlüğe hızla ilerlediğini, bu çözünürlüğe bir süre göz atarak anlamamız mümkün. Düşük çözünürlük, hele de böyle boyutlarda gerçekten fazlasıyla can sıkıcı.

Elbette yükselişin en büyük tetikleyicilerinden birisi de işlemci, ekran kartı gibi teknolojilerdeki büyük gelişmeler oldu. Burada hızlı ilerlenirken, işin fiziksel karşılığı olan ekranlara pikselleri sığdırmak o kadar da büyük bir sorun değildi. Tabii bu on milyonlarca pikseli sığdırmaya geldiğinde değişmeye başladı. Hatırlayanlar elbette olacaktır, HD’den, Full HD’ye (1080p) geçiş de birkaç yıl süren, çok hissettirmese de sancılı olan bir süreçti.

Google Project Wing İle Adrese Teslim Hizmet
İlginizi Çekebilir!

Google Project Wing İle Adrese Teslim Hizmet

Google, Project Wing (Kanat Projesi) ismini verdiği projesini, 2017’de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu proje ile Google, dronlar ile kapıya servis hizmeti verecek. Yakın zamanda Amazon ve Alibaba gibi büyük firmaların da projeleri arası...

En Büyük Sebeplerden Birisi Aslında Buna İhtiyaç Olmaması

Gittiğiniz neredeyse bütün sinema salonlarının hâlâ 1080p, yani Full HD bir biçimde filmleri oynattığını biliyor musunuz? Eğer Türkiye’de bir IMAX’teyseniz de izleyebileceğiniz en yüksek çözünürlük 2K olacak. Yani ülkenin en iyi sinema salonlarında dahi 4K izlemek gibi bir şansınız yok. Neden? Çünkü salonlar buna gerek dahi görmüyor.

İnsanlar olarak yüksek çözünürlüklü içeriklerden haz aldığımız bir gerçek. Ancak çözünürlük farklarını profesyonel olmayan gözlerin anlaması pek de o kadar mümkün değil. Yapılan pek çok testte insanların büyük bir kısmı 2K ve 8K görüntülerin, çözünürlüğü destekleyen monitörlerde izletilmesi sonucunda aradaki farkı ayırt edemiyor ve doğru çözünürlüğü eşleyemiyor. Türkiye’den bir örneği de aşağıya bırakıyorum. Daha önce Koray Birand da kanalında benzer bir testi izleyicileriyle gerçekleştirdi.


Maddi Yükü De Unutmamak Lazım

4K çözünürlüğe yayılan bir görüntüyü kaydetmek, bunu 4K çözünürlüğü gerçekten sağlayacak şekilde sunmaktan çok ama çok daha ucuz. İşte bu yüzden de kayıtta gelen yaygınlık, bunu sunmak konusunda ancak elit cihazlara gelebildi. Ekran çözünürlüğünü 4K sağlamak küçük cihazlar için biraz daha elverişli olabiliyorken devasa sinema salonlarının projektörleri için durum biraz değişiyor. Fakat cihaz türü fark etmeksizin buna yalnızca üst segment ürünlerde denk geldiğimiz bir gerçek.

Teknoloji elbette yerinde durmayacak ve elbette yarın 4K çözünürlüğü oynatan ve destekleyen daha fazla ekranla karşılaşırken 8K kayıt alabilen cihazların da sayısında ciddi bir artış göreceğiz. Ancak bu, yazının girişinde de bahsettiğimiz süreç kadar hızlı olmayacak. Çünkü buna gerek yok. Ne böyle bir ihtiyacımız var, ne de bu maddi olarak mantıklı.

4K çözünürlükle daha düşük çözünürlüklerin farkını siz kolayca anlayabiliyor ve düşük çözünürlükten rahatsızlık duyuyor musunuz? Yorumlarda görüşelim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.25 / 5 (4 değerlendirme)

4 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al