wmaraci reklam
tr.link

5 Adımda Harika Bir Freelancer CV’si Nasıl Oluşturulur?

Bir CV’nizin olması veya olmaması, işte bütün mesele bu… WM Aracı kitlesinin büyük bölümü Freelancer olarak çalışıyor. Yine ne tesadüftür ki, Freelancer olarak hizmet veren kullanıcılarımızın yarısının —tamam, yarısından biraz fazla olabilir— özenle hazırlanmış bir CV’si yok.

Oysa yeni bir iş anlaşması yaparken referanslarınız istediğinde manavda domates satar gibi “Gel bak abiciğim, daha önce ben şunu yaptım. Şunlar da yeni geldi.” Demek yerine ortaya atılan özenli bir CV, işinizde ne kadar iyi olduğunuzu kanıtlama konusunda büyük bir avantaj olabilir. 

İşi manavlıktan kurtarıp biraz ciddiyet katmak istediğimizde CV’ler en büyük yardımcımız. Şahsen, bir Freelancer ile çalışırken onun CV’sine göz atmak isterim. Aynı şekilde bir şahıs veya şirkete Freelancer hizmet sunacaksam, CV’mi görmeleri ve ne kadar kalifiye olduğumu anlamalarını isterim. 

Siz de bunu istiyorusunuz fakat hala hazırda harika bir CV’niz yoksa, 5 adımda harika bir Freelancer CV’si oluşturabiliriz!

1- Saldım Çayıra Mevlam Kayıradan Uzak Olmak

CV Hazırlarken Google’a girip, mesleğinizle ilgili CV örneklerine göz atıyor hatta ileri gidip bu CV’lerden birini kendinize göre düzenliyorsanız dikkat! Büyük bir hatanın eşiğindesiniz. Bu hataya düşerek CV’nizi oluşturursanız asla harika ve özgün bir CV sahibi olamazsınız.

CV hazırlamanın ilk adımı uyanık olmaktan geçer. Bir metin editörü olarak CV hazırladığımızı düşünelim… Önce internetin öne çıkan sitelerinde iş ilanlara göz atarak bilgi araklaması yaparak harika bir başlangıç yapabiliriz.

  • İş verenler hangi kriterleri arıyor?
  • Hangi kriterler iş verenler için daha önemli?
  • Hangi kriterler esnetiliyor ve hangileri esnetilmiyor?

Bunun gibi kafamızda oluşturduğumuz basit gözlem sorularıyla iş verenlerin masasında nasıl bir CV bulamak istediğini anlayabilirsiniz. Bir nevi iş verenleri kendi silahlıyla vurmamız gerektiğinden bahsediyorum. Hem bu detaylar sayesinde saldım çayıra tarzından uzak ve tutarlı bir CV oluşturabiliriz.

Özgün İçerik Kontrolü için Kullanabileceğiniz 6 Ücretsiz Araç
İlginizi Çekebilir!

Özgün İçerik Kontrolü için Kullanabileceğiniz 6 Ücretsiz Araç

Kafamızı şöyle bir kaldırıp 2016’nın arama motoru trendi değişimlerine doğru çevirdiğimizde yapılan tüm değişikliklerin tek bir noktada toplandığını görüyoruz; içerik, içerik ve yine içerik… İçerikler önümüzdeki yıl...

2- CV’nizin Formatı da Amanın Ammaaaan

İlk kim çıkardı bilmiyoruz ama birileri ortaya çıkıp; “Efendim CV dediğiniz şey mektup gibidir. Başında isim, sonunda şunlar bunlar olur. Bu format dışında da CV falan olamaz.” Diye bir laf atmış. Garibim, ilk defa CV hazırlayacak ve piyasadan sektörden ve hatta internetten habersiz olan herkes de bu furyayı takip etmiş.

Vaktiyle WM Aracı Blog’da “Bir Webmasterın CV'si En Fazla Bu Kadar Etkileyici Olabilir; CV OS” adında bir içerik paylaşmıştık. Bilgisayar bölümü mezunu bir arkadaş CV’sini sıkıcılıktan kurtarmak istemiş, kağıtlara sığdıramayacağı CV’sini işletim sistemine sığdırmıştı

Şimdi bir yazılım şirketi olarak düşünün; önünüze kağıttan kobalaktan bir CV ile geleni mi, yoksa yukardaki gibi CV OS ile gelen mi daha avantajladır? Cevabı verdiğinize göre hemen ufacık tefecik ipuçlarına geçelim;

  • CV’nin formatı olmaz, kendinizi kasmayın. CV’nizi inceleyen hiç kimse “Zaaaaa, bunu şuraya yazmış sadfkjasf” demeyecek. Rahat rahat kendi formatınızı oluşturun.
  • CV’nizin tepesinde isminize yer verin ki namınız yürüsün.
  • İletişim bilgilerinizi kısa tutun, sayfada boşluk kalsın.
  • Profil bölümüne birkaç cümleyi geçmeyen ve sıradanlaşmadan bir açıklama yazın.
  • Yeteneklerinize ayrı bir bölümde maddeli işaretler olarak hemen görülecek şekilde yer verin.
  • Referanslarınızı gösterirken, ne iş yaptığınızı ve yaptığınız işte neleri başardığınıza değinin.
  • Eğitim bölümünüzü ODTÜ’den mezun olmuş gibi kastırmayın. Sakin olun, çok az kaldı.
  • Eğer benim hakkımda sadece bunları bilsinler yeter diyorsanız, CV’de ilgi alanlarınıza yer vermeyin. Bir içerik editörü olarak ilgi alanlarıma mızıka çalmak yazmanın henüz pratik bir faydasını görmedim.
  • Unutmadan CV’niz en fazla 2 sayfa olsun. CV’yi inceleyecek olan kişilerin her zaman bol vakti olmayabilir.

3- Bunları O Kağıttan Uzak Tutun!

Başta yüksek çalışma temposu kelimesi olmak üzere;

  • Ekip çalışmasın yatkın
  • Takım oyuncusu
  • Dinamik
  • Motivasyonu yüksek
  • Yüksek iletişim becerisi
  • Prezantabl

Anahtar kelimelerini sokmayın. Bunları zaten yaptığınız işlerle ve CV’nizin genel hatlarıyla ispatlayabilirsiniz. Ayrı konu, bunları okumak sizinle çalışmak isteyen insana da inanın hiçbir şey kazandırmayacak.

4- Biçimlendirmeye Önem Verin Mesela

Hazırladığınız CV’nin nasıl görüneceği tamamen size kalmış ama insanların kolayca görüntüleyebileceği bir formatta uygun fontlarla — Karikatürist veya komedyen değilseniz Comic Sans kullanmadan — hazırlayın. 

Fazladan vaktiniz varsa CV’nizi göze güzel görünen hoş bir şablonla hazırlayarak renk katabilirsiniz. Ne şekilde hazırlarsanız hazırlayın, CV’nizi alan adamın hemen açabileceği şekilde hazırlayın. PDF, PNG Görüntü formatı ve DOCX gibi en çok tercih edilen CV formatları insanları üzmeyen formatlardır. Hem bunları görüntüleyecek araçlar hemen her bilgisayarda da yüklü oluyor. Ben aduket olarak üçünün birden maile iliştirilmesi taraftarayım. Böylece uyum sorunu da ortadan kalkmış olur.

5- Şarjörü Son Kez Kontrol Edin

Buralara kadar üşenmedik etmedik CV’mizde o da olsun, bu da olsun diyerek geldik. Burası dananın kuyruğunun koptuğu, silahlın tutukluk yaptığı ve avın başladığı yer olacak. CV’mizin hazır olduğundan emin olmak için;

  • Okunabilirlik testi yapın. Mümkünse evin içinde orta ses tonuyla kendi CV’nizi baştan aşağıya okuyun. Bakalım okurken takılıyor musunuz… Eğer siz okumakta güçlük çekiyorsanız diğerleri de çekecektir.
  • İmla nazilerini sevmiyorum ama CV önemli aga! Bi’ bakın bakalım -de’ler -da’lar yerinde mi? Doğru noktalama işaretleri doğru yerde kullanılmış mı? “Orijinal” yerine “Orjinal”, “Herşey” yerine “Her şey” yazılmış mı?
  • Türkçe’nin lastik kadar esnek olduğunu biliyorsunuz. Bu kadar esnek davranma şansınız varken aynı kelimeleri tekrardan kaçının. Örneğin demek yerine; mesela, misal ve farzımuhal gibi alternatifleriniz var. Bunları da kullanın.
  • Bazen ne kadar iyi olursanız olun hatalarınız ancak sizin haricinizdeki okurlar tarafından fark edilebilir. CV’nizi bir meslektaşınızın okumasını ve hatalı gördüğü yerleri not almasını isteyin.

Her şey tamam mı? O zaman artık iş avında öne sürebileceğimiz mis gibi bir CV’miz var!

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.33 / 5 (3 değerlendirme)

3 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al