freelance iş ilanları

Adsense Gelirlerinin Düşüşü Pandemiyle Doğru Orantılı

Sitesinin tek gelir kaynağı Adsense reklamları olan kullanıcılarımızın forumda pek çok kez gelirlerinden yakındığı başlıklar açtığını görmüşsünüzdür. Bu durum özellikle geçtiğimiz aylarda gözle görülür bir biçimde arttı. İç ferahlatmak için söylemiyorum ancak gidişatın nedenleri arasında önemli bir başrolün pandemi olduğunu görebiliyoruz. Bunun için basit okumalar yapmak oldukça yeterli.

Bu noktada Adsense’in ne olduğunu anlamak çok önemli. Platform, bizim işverenimiz değil. İşverenlerimiz ya da müşterilerimiz yine şirketler. Adsense bu noktada Google’ın bir oluşumu olarak aracılık yapmakta. Bu yaptığı aracılıkla birlikte altyapı hizmetleri verip, belirli bir komisyonu da kendisine ayırıyor. Yani reklamı yayınlamamıza olanak sağlayan tek başına Google değil, hatta reklamla şirketin bir bağlantısı da (denetim dışında) bulunmuyor.

Platformun ne olduğunu anlattık ki, düşüşün sebebinin ne olduğunu da daha doğru yorumlayabilelim. Bu gelir düşüşünün nedeni Google ya da onun en önemli gelir kaynağı olan Adsense oluşumu değil. Ülkemizin reklamverenleri, şirketleri. Bu süreçte pandemi ise doğru orantılı bir yol izlemiş durumda. Peki nasıl?

Pandemi Süreci Şirketlerin Yaratıcılıklarını Arttırdı

Artan bu yaratıcılıktan nasibini en çok alan kategori de tabii ki şirketlerin pazarlama ve reklam kanalları oldu. Burada elbette bu salgında çoğu şirketin kurumsal tavırlarını bir kenara bırakmalarını mecburi hale getirecek kadar zarar etmelerinin bir payı bulunmakta. Bir şekilde ivmelerini yukarıya yönlendirmesi gereken pek çok şirketin stratejilerinde değişiklikler yaptığını gördük. Bu değişikliklerde deneme süreçleriyle birlikte azalan ya da arttırılamayan bütçeleri de görebiliyoruz. Gelin biraz daha detaylandıralım.

A şirketi, bütçesini arttırmadan pek çok farklı reklam türünü denemeye başlıyor. Bu zaten direkt olarak Google tarafına verdikleri reklamları azaltmalarının nedeni oluyor. Hele bir de o kurumsal devler gerilla tipi influencer reklamlarının nimetlerini gördüğünde Adsense bir anda üvey çocuk haline gelebiliyor. Bu deneme sürecinin ötesinde operasyonunu küçültmelerini gerektirecek kadar kötü durumda olan şirketlerin de varlığı söz konusu. Bu alanda da zararlı çıkan yine site sahipleri oluyor.

Son olarak sosyal medya reklamcılığının ve ‘sponsorlu reklamlar’ın artışının payını da küçümsememek lazım. Bugün e-ticarete başlayan çok fazla marka görebiliyoruz. Covid-19 elbette ki internet üzerinden alışverişi arttırmış durumda. Ancak gelen her marka ilk adımı Google Ads ile atmıyor.

Webmaster Olmanın Size Göre Olmadığının 6 İşareti
İlginizi Çekebilir!

Webmaster Olmanın Size Göre Olmadığının 6 İşareti

Bugüne kadar daha iyiye ulaşmak adına içerikler yayınladık. Teoman’ın bir şarkısında söylediği gibi “Bazen ne yaparsan yap, olmuyor bazen.” ve bazen ne yaparsanız yapın olmaz işte bazen… Webmaster kavramının artık eskiden ol...

Tüm Bu Gidişatın Ötesinde; Sorun Düzelir mi?

Elbette, tabii ki bu kadar kötü gidişat sürmeyecektir. Şirketler kazançlı olsa da aşırı meşakkatli reklam yollarındaki varlıklarını azaltacaklardır ya da kârlılık açısından sorun yaşamadıkları salgın dışı dönemlerde rahat bir nefes alacaklardır. Ancak bu tam bir iyimserliği de yanında getirmemeli.

Son 10 yıldır ‘Adsense Gelirleri’ ne zaman buradan düzenli gelir eden insanları mutlu edecek şekilde iyi ivmelerle hareket etti ki? Uzun vadede her zaman kötüye gidiyor ve bunun suçlusu söylediğimiz gibi Google falan da değil. Bu noktada bizlere düşen şey oldukça basit, farklı gelir kaynakları oluşturabilmeliyiz ki böyle durumlarda daha az zarara uğrayalım.

Elbette bu süreçte kazancı artan pek çok sektör de bulunuyordu. Onlardan birisini yakalayabildiniz mi? Gelin yorumlarda fikirlerimizi belirtelim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al