wmaraci reklam

Alan Adları Hakkında Üretilen 7 Şehir Efsanesi

Kim ne derse desin, eğer sektöre henüz yeni yeni giriş yaptıysanız ve bir internet sitesi oluşturmaya hazırsanız, en çok zorlanacağınız alan yeni bir alan adı satın almak olacaktır. Bu konu hakkında o kadar çok doğru bilinen yanlış var ki, internette araştırma yaptığınızda bir kaynağın doğrudur dediğine diğer kaynakta yanlıştır deniyor.

Her kafadan ayrı bir ses çıkıyor ve insan genellikle yanlış bir şey yapmamak için bilgili bir kaynaktan yardım alma ihtiyacı duyuyor.Şansınıza eğer gerçekten bilgili birileri tarafından yazılan bir içeriği okuyup da alan adınızı alırsanız ne mutlu. Yok, şehir efsaneleriyle yoğrulmuş internet gerçeklerini esas alan birileri tarafından yazılan bir içeriği okuyarak alan adınızı alırsanız vay halinize.

Tüm bu yanlışlarla elbette tek bir blog yazısı altında cevap vermek çok güç, zaten bazı soruların da gerçekten cevabı yok. Yine de biz bir ilki gerçekleştirelim ve alan adı konusunda en çok doğru bilinen yanlışlardan ilk 7 tanesini düzeltmeye çalışalım;

Efsane 1: COM Uzantısı SEO Açısından Daha Avantajlıdır

Doğruyu söylemek gerekirse Google’ın yaptığı açıklama ve sabit deneyimlere göre TLD yani Top Leve Domain’lerinin hiç birinin SEO üzerinde herhangi bir farkı yok. Hepsi sistem tarafından aynı ve bir alan adı olarak kabul ediliyor. 

Yine de .COM uzantısının daha avantajlı olduğu gerçeğini yadırgayamayız. Kullanıcılar eskiden beri .COM uzantısına alışkın olduğu için bu uzantıya sahip alan adlarını daha akılda kalıcı hatta bazen tamamen alakasız olmasına karşın daha güven verici buluyor. Yani, .COM’un SEO açısından bir avantajı yokken kullanıcılar ve kullanıcı deneyimi açısından büyük bir artısı olduğunu itiraf etmek gerekiyor. Özellikle bir de Türkiye internet kullanıcılarını göz önüne alacak olursak .COM her zaman için ilk tercih seçeneği olabilir(!)

Google, Yalan Haber Yapan Siteleri AdSense’den Uzaklaştıracak
İlginizi Çekebilir!

Google, Yalan Haber Yapan Siteleri AdSense’den Uzaklaştıracak

AdSense gelirini yükseltmek için sosyal medya destekli olarak yapılan spam ve hit çekme çalışmalarının sonu geliyor olabilir. Google, ABD seçimleriyle ilgili olarak yaşanan haber skandallar ı sonrasında yalan haber yapan ve özellikle Fa...

Efsane 2: İnsanlar .NET ve .ORG Gibi Uzantılarına Güvenmiyor

Bir diğer şehir efsanesiyse kullanıcıların .NET ve .ORG gibi uzantılara güvenmiyor olduğunun sanılmasıdır. Aslında internetteki birçok siteyi incelediğimizde .COM uzantılarını görüyoruz ancak .NET ve .ORG uzantısına sahip olup, başarı olan da yine birçok internet sitesi var.

Kısacası, istediğiniz alan adının .COM’u dolu fakat alan adı size gerçekten kaliteli geliyorsa o halde .NET veya .ORG gibi uzantılara gönül rahatlığıyla yönelebilirsiniz. İnsanlar bu uzantılardan ziyade daha çok yeni çıkan TLD alan adlarına güvenmiyor. Örneğin; .TK alan adı internet kullanıcılarının büyük bir kısmında ne yazık ki istenen güveni yansıtmıyor. Bunun nedeni de Türkiye internet ekosisteminde bu tip alan adlarının daha önceden hiç başarılı şekilde projelendirilmemiş olmamasıdır.

Örneğin; TK uzantısına vakti zamanında insanlar ücretsiz olarak sahip oldukları için bu alan adlarını hile, hurda, spam gibi kullanıcıları bezdirecek çalışmalarda kullandılar. E, durum böyle olunca da haliyle .TK’ya karşı büyük ve kalıcı bir algı oluştu fakat bu durum .NET ve .ORG gibi uzantılar için geçerli değil.

Efsane 3: Alan Adı Sonradan Değiştirilemez!

Aslında bunu en iyi şekilde Torrent vb. sitelerin sahiplerine sormak gerekir. Zira kendileri defalarca kez çeşitli resmi merciler tarafından engelleniyor ve farklı bir alan adı üzerinden piyasaya tekrardan çıkıyor. Hatta kapanışının haberini yaptığımız bir zamanların popüler torrent servisi KickAss’i canlı örnek olarak gösterebiliriz. 3 Sene içerisinde KickAss onlarca kez alan adı değiştirdi fakat servislerini sunmaya devam etti.

Google’ın da söylediği gibi “Alan adınızı değiştirebilirsiniz ancak arama sonuçlarının eskisi gibi  bir anda oturmasını eski sonuçlara oturmasını bekleyemezsiniz.” Sırf arama motoru üzerindeki otoritenizi kaybetmemek ve hatta kullanıcıların hatırındaki alan adından uzaklaşmamak namına genellikle alan adınızı değiştirmemeniz ve sitenize uzun süre boyunca uyum sağlayacak bir alan adı almanız tavsiye edilir.

Efsane 4: COM Öldü, Bitti, Gitti, Alınmaz Daha Artık!

Külliyen büyük bir şehir efsanesi .COM uzantısının öldüğünün düşünülmesi veya bu algının oluşturulmaya çalışılmasıdır. Birçok resmi alan adı tescil servisinin açıkladığı resmi oranlara göre hala günümüzde .com uzantısı yeni tescil ettirilen alan adlarının en az %39’unu oluşturuyor. Bu da demek oluyor ki, çıkarılan onlarca yeni alan adı uzantısına karşın hala Webmasterlar .COM alan adını fazlasıyla seviyor ve projelerinde kullanmaya devam ediyor. 

Efsane 5: .COM Uzantısı Sonsuza Dek Kalıcı Olacak

İnternet dünyasını tıpkı gerçek dünyayadaki bir sahil şeridine benzetebilirsiniz. Her .COM alan adını bir arsa olarak düşünelim… Ne yazık ki .com alan adı şuanda internet dünyasında en çok kullanılan arsalar olma özelliğine sahip. Bu, .COM alan adlarına popülarite kazandırıyor doğru fakat artık istediğiniz .COM alan adına erişmek son derece güç.

Firmalar ve güçlü şirketler haricinde çok az insan şahsi bütçesinin büyük bir bölümünü istediği .COM alan adına sahip olmak için kullanıyor. Bu durum doğal olarak insanları sahil şeridi değil de, şeridin bir arkasındaki sokaklara yöneltiyor. 

Hem düşünsenize, oradaki sokaklardan da zaten sahili görebileceksiniz. Hatta sahile birkaç dakika içinde ulaşabileceksiniz. Sırf denize sıfır olacağız diye $10 değerindeki bir arsaya $150 vermeye değer mi tartışılır…

Efsane 6: Yeni Uzantılar Tutmuyor, Markalar Kullanmıyor

Karmaşık göründükleri kesin ancak yeni alan adı uzantıları sanılanın aksine güçlü firma ve şirketler tarafından gerçekten büyük ilgiyle karşılanıyor. Henüz geçiş adaptasyonu tam olarak sağlanamamış olsa bile önümüzdeki 3 yıl içerisinde birçok şirket internet sitelerini daha spesifik alan adlarına taşıyacak. O zaman bu yeni ve ekstrem kabul ettiğimiz uzantılar daha da değere binecek.

.blog veya .tech gibi uzantılar şimdi tutmuyorken ilerleyen yıllarda oldukça popüler uzantılara dönüşebilirler. Global alandan birçok uzman yatırımcı ve webmasterın düşüncesi bu yönde ancak kumar oynamamak için beklemek ve piyasayı biraz seyretmek daha mantıklı olacaktır.

Efsane 7: .FM Radyolar, .TV Televizyon Kanalları ve .DJ Müzikle İlgilenenler İçindir

Yanlış, yanlış, yanlış. Bildiğiniz gibi aslında .ORG uzantısının ilk kullanım amacı organizasyon ve dernek benzeri sivil toplum örgütleri tarafından kullanılmasıydı. Lakin .COM’un popülerliği sonrasında birçok alan adı için farklı uzantılara yönelinmek durumunda kalındı. Aslen .FM uzantısı Mikronezya .TV alan adı Tuvalu ve .DJ uzantısı da Cibuti’ye aittir. Yine de yaptıkları çağrışım nedeniyle farklı kuruluşlar bu alan adlarını kullanmayı tercih edebiliyor.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al