Son günlerde TikTok meselesi ile gündemlerimize tekrar oturmuş olsa da Trump’ın Amerika’da ilk seçildiği günden bu yana Çin’le arasında sorunlar vardı. Yani bu yazıda konu edineceğimiz mesele bugünün meselesi değil ve hatta Trump’ın seçiminin bile dışında kalan bir mesele.
Daha önce Mark Zuckerberg’in Snapchat’i satın almak yerine nasıl pazar payını azalttığını görmüştük hatırlıyorsunuz değil mi? Whatsapp’ta dahi ‘Snap’ atabildiğimiz bir ortam bu dönemde oluşmuştu. Günümüzde ise bunları kullanmaya oldukça alıştık. Bilin bakalım Snapchat kadar büyüyebilmiş bir başka uygulama olan TikTok’un başına ne geliyor? Instagram’ın Reels özelliğini yayınlaması aslında TikTok’u bitirmeyecek belki ama ilerleyişini yavaşlatacağı kesin. Hatta buna uygun dilimizde de bir söz vardı, neydi o? Hah, “Aba altından sopa göstermek”. Peki, Mark Zuckerberg, TikTok’u ne ile korkutuyor, ne yapmalarını amaçlıyor?
Trump açık ve net bir şekilde TikTok’u, eğer Microsoft’la anlaşmazlarsa ülkeden yasaklayacağını belirtti. Yani ya Microsoft TikTok’u satın alacak ya da Amerika uygulamayı tamamen yasaklayacak, Instagram ve Facebook da uygulamanın global pazardaki hareketlerinin önüne zincir gerecek. Hatta uygulamanın Play Store üzerinden kaldırılmasına dahi şaşırmamak lazım, sonuçta geçen yıl da Huawei’nin dışlanmasında aynı konuları konuşur olmuştuk.
Amerika Ne Yapıyor?
Aslında konunun sadece Trump olmadığını görmek lazım, Amerika oldukça organize bir şekilde lider ülke olmayı sürdürme çabasında. Bunun için yeri geliyor Google destek elini uzatıyor, yeri geliyor Instagram ve Microsoft yükü omuzluyor. Fakat iş belli bir noktada rekabet olmaktan uzaklaşmaya başladı ve bu çok üzücü. Eğer konuları tek bir cümleyle özetleyecek olsaydık “Amerika bencil bir çocuk gibi oyuncaklarını paylaşmıyor” diyebilirdik. Sorun ekmeğin yumuşak tarafını istiyor olması değil, eğer öyle olsaydı buna belki rekabet bile diyebilirdik. Amerika ekmeği paylaşmaya dahi yaklaşmıyor.
Başlıkta ‘İt Dalaşı’ dememin bir sebebi vardı. Amerika şirketlerin rekabetlerine bir devlet olarak müdahale ettiğinde bu it dalaşı oldukça çirkin görünüyor. Sanki ticari bir kargo uçağına karşı savaş uçakları süzülüyor ekonomi dünyasının hava sahasında. Unutmamak lazım, bugün Çin’in mücadele etmeye çalıştığı bu sorun ile yarın Türkiye ya da başka bir ülke de karşı karşıya kalabilir.
7 Yaşında Google’a İş Başvurusu Yapan Kız ve Aldığı Cevap
Google’a yalnızca 7 yaşındayken iş başvurusu yapmayı aklınızdan geçirebilir miydiniz? Sizi bilemeyiz ama Chloe Bridgewater, dünyadaki milyonlarca çocuğun aksine yalnızca 7 yaşındayken içindeki girişimci ruhunu ortaya çıkararak, G...
Veri Meselesi
Tabii taraflar kendilerini haklı göstermeye çalışırken kritik noktalara da değiniyorlar. ABD sanki veri konusu kendi ülkelerinde yıllardır çok büyük sorunlara sebep olmuyormuş gibi Çin’e “Verilerimizi topluyorlar” diye kızmaya başladı. Verilerimizi TikTok topluyor da Facebook, Instagram, Whatsapp suskunluk yemini mi ediyor diye düşünüyor insan.
Daha 2 yıl önce Mark Zuckerberg’i oldukça zor duruma düşüren, Facebook’un Pazar payını küçülten olayı Amerika oldukça çabuk unutmuş gibi… Facebook’ta çalışma yürüten Cambridge Analytica şirketinin ülkelerdeki seçim sonuçlarına bizlerin verisiyle müdahale ettiğini görmemişiz gibi bir tavırları var doğrusu. Eh konu parayken utanmalarını beklemek pek de mantıklı değil.