lostyazilim
tr.link

Çarşı Pazar Karışacak: Facebook Etkileşim Odaklı Gönderileri Engelleyecek

Ticarette para parayı çeker, sosyal ağlarda ise etkileşim etkileşimi. Ticarette paranın parayı çekme kuvveti, yer çekimi kuvveti işe yaradığı sürece devam edecektir. Sosyal ağlarda etkileşimin etkileşimi çekeceği devrinse kapasını kapatmak üzereyiz. Neden mi? Çünkü Facebook “Engagement bait” adını verdiği etkileşim arttırmaya yönelik içeriklere önümüzdeki hafta yeni bir savaş açmaya hazırlanıyor.

Engagement bait ile farkında olmasak bile her gün burun buruna geliyoruz. Dahası bir webmaster ve sosyal medya yöneticisi olarak bazen Engagement bait’i bizzat kendimiz tasarlıyoruz. “Şu minik kediyi beğenen kaç kişi çıkar?”, “Visual Studio diyorsanız amuda kalkıp gülücük atın, Atom diyorsanız kızgın atın” tarzı paylaşımların peşine düşen Facebook, artık içerik üreticilerinin;

  • Beğenme teşvikli içerikler oluşturması
  • Arkadaşlarını etiketlettirmesi
  • Anket vari içeriklerle kızgın ve üzgün gibi ifadeler attırması
  • Çekiliş için gönderiyi paylaşın diye tutturmasını

engellemek istiyor. Anlayacağınız insanların doğal olmayan yöntemlerle içeriği beğendirmesini, ifade bırakmasını, arkadaşlarını etiketlemesi ve paylaştırmasını istemiyor. Bu da demek oluyor ki, Facebook’da organik etkileşimi arttırmak için hem içerik sıklığınızı arttırmanız ve dikkatini çekecek içerikler üretmeniz gerekiyor. Unutmadan, bunları yapmış olsanız bile Facebook’a bolca reklam ödemesi yapmanız gerekeceğini es geçmeyelim.

Facebook Neden Engagement Bait İçeriklerine Savaş Açıyor?

Facebook’un haber kaynağı yıllar önce olduğu gibi kara şanzıman düzeninde çalışmıyor. Bir sayfanın gönderisi ancak kayda değer oranda etkileşimi kucaklamayı başardığında kullanıcının arkadaşlarına gösteriliyor. Engagement bait içerikler Facebook’a reklam harcaması yapmadan bunu sağlamamızın en kolay ve ücretsiz yoluydu.

Diğer yandan Facebook artık yalnızca bir sosyal ağ değil aynı zamanda bir kitle manipülasyon ağı. ABD seçimlerinde Rusya’nın sonucu manipüle etme çabalarının Engagement bait içeriklerin sonunu hazırlama konusunda etkili olduğu kesin.

Google: “2016’da %32 Daha Fazla Site Hacklendi!”
İlginizi Çekebilir!

Google: “2016’da %32 Daha Fazla Site Hacklendi!”

Google, webmasterlar için bilgilendirme yazılarını yayınladığı resmi webmaster blogunda “#NoHacked: A Year in Review” isimli yeni bir yazı yayınladı. Blog içeriğinde Google 2016’ya dair sitelerin yaşadığı güvenlik zaafiyetleri...

Facebook Engagement Bait İçerikleri Nasıl Saptayacak?

İşin büyük kısmı Facebook’un otomatikleştirilmiş makine öğrenimli botları tarafından halledilecek. On binlerce içeriği gözden geçiren Facebook, içerik botlarını Engagement bait tarzında bir içeriği ayırt edebilecek biçimde eğittiğini iddia ediyor. Bu botlardan biri eskaza sizin sayfanıza gelip Engagement bait içeriğinizi görürse gönderilerinizin diğer kullanıcıların haber kaynağına düşme şansını ve etkileşim oranını baltalayacak.

Facebook bazı Engagement bait içeriklerini bu kapsamdan uzak tutacak. Botlar, bir amaca hizmet eden, bağış toplamak veya bir tavsiye üzerine oluşturulan içerikleri Engagement bait olarak değerlendirmeyecek. Yalnız bunun ayrımını yapmak hem Facebook hem de içerik yöneticileri için güç olacaktır.

Bir kere kötü yola saptı diye Facebook Engagement bait yapan sayfaları tamamen dışlamayacak. Sayfa tekrardan kitabına uygun ve yüksek kaliteli içerikler oluşturması halinde spam cezası kaldırılacak. Cezalar verildiğinde veya kaldırıldığında sayfa yöneticisi olarak bizlerin haberi olup olmayacağı ise şimdilik muamma.

Facebook’un yeni düzenlemesinin, sosyal medya ve Facebook’daki içerik algısını değiştirecek kilometre taşlarından biri olacağı kesin. Küçük esnaf ve küçük webmasterların artık Facebook’da organik etkileşim için daha çok harcama yapması gerekeceği ise kesin.

Diğer yandan kullanıcı gözünden olaya bakarsak Engagement bait’i engellemenin faydaları olabilir. Zira bu tarz içerikler genellikle insanların duygularını, milli ve dini değerlerini suistimal etmek için kullanılabiliyordu. “Şunu beğenen kaç X çıkar”, “Benim X’im dünyanın en X’i diyen kaç kişi beğenir” “Beğeninde millet X” görsün “Göster oğlum hadi X’i Facebook’a” tarzı içeriklerin son bulacak olması bir kullanıcı açısından sevindirici görüyor.

Facebook’da içerik açısından yeni bir düzene adım atacağız gibi duruyor. Bir sayfa yöneticisi veya kullanıcı olarak Engagement bait’e veda etmeye hazır mısınız?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al