wmaraci reklam

SEO Uyumlu Makale Yazma Sanatı: 47 Baba İpucu

100 kelime başına 1 su bardağı anahtar kelime ekleyip, konu pembeleşinceye kadar devam edin. Alt başlıkları ince ince ayırıp, kıvam vermek için içeriğin sonuna anahtar kelimelerinizden serpiştirin. Harika! Artık elinizde 2000’li yılların arama motorlarına layık enfes bir SEO uyumlu makale var. Tek sorun; artık 2018’in arama motorları bunları yemiyor…

Gelenek ve göreneklerimize olan bağımlılığımızı SEO ve içerik konusunda ısrarla sürdürmeyi seviyoruz. Bizim için geleneksel bir SEO uyumlu içerik böyle hazırlanır. Üstüne biraz link serpiştirilir ve arama motorunun yemesi için soğumaya bırakılır. Arama motoru bazen yer, çoğunlukla da başarısız olunur. Zira devir yapay zekanın kapısına dayandı. Sadece anahtar kelimeleri bir içeriğin içinde 100 kelime başına bir su bardağı doldurmayacak şekilde tekrarlamak bu devrin harcı değil. Peki, gerçek bir SEO uyumlu makale yazmak istiyorsak nelere dikkat etmeli, neleri bilmeli ve işe nereden başlamalıyız. İşte, tam tetimadıyla SEO uyumlu içerik yazma rehberi:

Ön not: Hazırladığınız içerikler ne kadar başarılı olursa olsun, Google ve diğer arama motorlarının içeriğiniz dışında birçok faktörü göz önünde bulundurduğunu unutmayın.

SEO Uyumlu Makale Yazmak: Temeller

  1. Önce anahtar kelimeyi düşünün: İçeriğinizi yazmadan önce hedefinizi belirlemeniz gerekiyor. İçeriğinize kimlerin ulaşacağını (yaşı, cinsiyeti, konumu vb.) düşünüp, bu profilin hangi anahtar kelimeleri seçerek arama yapabileceğini düşünün.
  2. Anahtar kelime keşfi işine sanat gözüyle bakın: Şiir, edebiyat, resim, tiyatro, sinema veya hangi sanatı düşünürseniz düşünün. Hepsi sonuçta bir mesajın farkı biçimlerde karşı tarafa iletilmesi değil midir? Doğru anahtar kelimelerle işe başlamak, mesajı karşı tarafa nasıl ileteceğinizi bulmaktır. Bunun farklı şekillerine bundan üç beş asır önce “sanat” dediklerini unutmayın.
  3. Anahtar kelimelerdeki rekabeti dikizleyin: Instagram’da hoşlandığınız birini stalk’ladığınız gibi bulduğunuz anahtar kelimelerin rekabetini dikizleyin. Bunu yaparken rakiplerinizin içeriklerinin kalitesini ve kapsamını gözden geçirin. Eğer rakiplerinizin yapmadığını yaparsanız, sesinizi duyurma şansınız daha yüksek olacaktır.
  4. Birden fazla anahtar kelimeye odaklanın: Ortada tek bir anahtar kelime seçecek kadar ufak bir konu dönmüyorsa neden tek konuya saplanıp kalasınız ki? Birden fazla anahtar kelime seçip, birçok aramayı hedefleyebilirsiniz.
  5. Geleneklerinizi unutmayın: Sayfa başlığı (title tag), sayfa içinden giden iç linkler, meta açıklaması ve başlıklarda anahtar kelimenizi geçirip, geleneklerinizi yaşatın. Yalnız bunu yaparken işi abartıp anahtar kelime çorbasına çevirmeyin.
  6. Kalın, italik ve imli listeleri sevin: Tek düzelik bir içeriğin okunma şansını düşürür. Uzun uzadıya içeriklerin (bu da dahil) okunan bölümü yüzde 30 civarındadır. Okur madem yüzde 30’unu okuyup geri kalan yüzde 70’i gözüyle tarayarak geçecek, o yüzde 30’un neresi olacağına siz karar verin. Kalın, italik ve imli listeleler kullanarak içeriği tek sütun görünmekten kurtarın.
  7. İnanır mısınız, sayfa başlığı hala çok önemli: Hakikaten öyle. Sayfanızın hedef anahtar kelimenize göre (anahtar kelime geçsin demiyorum)hazırlandığından ve ideal karakter sınırı aşmadığından emin olun. Dikkat çekici olmayı da başarabilirseniz ne ala!
  8. Semantik anahtar kelime diye bir şey var: İçeriğin 40 farklı yerinde aynı anahtar kelimeyi geçirmek zorunda değilsiniz. Semantik anahtar kelimeleri kullanarak insanlara hitap eden ama araya anahtar kelime iliştirilmiş içerikler üretebilirsiniz.
  9. Hedef anahtar kelimenizi Meta açıklamasında kullanın: Google, artık meta açıklamasını bir sıralama faktörü olarak kabul etmediğini söylüyor. Doğrudur ve Google’ın üstüne diyecek lafımız yok. Ama arama sonuçlarındaki sitelerin anahtar kelimeleri kalın ile göstermesi büyük bir avantajdır. Eğer sonuçların arasında anahtar kelimeleriniz kalın ile gösterilirse tık alma şansınız artacaktır

Sadece 90’lı Yıllarda Doğan Webmasterların Bildiği 15 Teknoloji Şeysi
İlginizi Çekebilir!

Sadece 90’lı Yıllarda Doğan Webmasterların Bildiği 15 Teknoloji Şeysi

İlk şeyle başlayalım; “90’lı Yıllarda Doğan…” cümlesini her okuyup, duyduğunuzda kalbinizde bir yerlerin cayır cayır ısınması ve istemsiz olarak farenin ok işaretinin o içeriğin üzerine gelip tık atmasıdır. Daha sonradan ...

SEO Uyumlu Makale Yazmak: El İşçiliği ve Rutin

  1. Modunuzu tutturun: Her an herkesin yazma modunda olmasının imkanı yok. Yazmaya başlamak için sizi moda sokan şeylerin neler olduğunu bulmanız lazım. Bu eşsiz bir oynatma listesi olabileceği gibi; deniz kenarında yazmak, hamakta yazmak veya amuda kalkıp yazmak da olabilir. Kendinizi iyi hissettiğinizde, en iyi içerikleri hazırlayabilirsiniz.
  2. Bir kere yaz, bir kere düzenle: İçeriğinizi yazarken imla ve içerik görünümü gibi şeyleri kafaya takmayın. Yalın metni oluşturun, saçma olsalar bile… Yalın metni oluşturduğunuzda düzenlemek veya üstüne eklemeler yapmanız daha kolaydır.
  3. Planlayın: İlla notlar almanıza etrafı post-it manyağı yapmanıza gerek yok. İçeriği hazırlama aşamasındayken olayınızın ne olduğunu düşünün. Üstüne kafa yorup, yine kendi kafanızda nasıl başlayacağınıza, devam edeceğinize ve bitireceğinize karar verin.
  4. Giriş her şeydir: İnsanları çekmeyi başarabilecek ve ilgi uyandıran bir giriş düşünün ve mesainin önemli kısmına buna ayırın. Çünkü içeriğinizin en çok okunacak kısmı giriş bölümü ve ilk cümlesi olacaktır.
  5. Günlük olarak yazın: İster hobi, ister iş olarak yazın ama mutlaka yazın. Diyetisyenlerin “Az ama sık sık yiyin şişkinlik yapmasın,” dediği gibi “az ama sık sık yazın, şişkinlik yapmasın.”
  6. Bildirimler kan davalınızdır: Çalışma sürecim boyunca telefon ve bilgisayarımı Rahatsız Etme moduna alıyorum. Böylece hiçbir zaman bildirim gelmiyor, telefonum çalmıyor, zamansız e-postalar işimin önüne geçmiyor. Dikkat içi su dolu bir kovadır ve özenle taşınması gerekir. Telefonunuza bir bildirim geldiğinde onu görmezden gelmek imkansızdır. Bir bildirime baktığınızdaysa diğer bildirimlerin sizi beklediğini fark edeceksiniz. Tanıdık geldi mi?
  7. Yazma hedefi koyun: Bu bir kelime sınırı olabileceği gibi zaman sınırı da olabilir. İçeriğinizi hazırlamadan önce konuya hakimseniz çok rahat “Bu içerik şu kadar uzun olacak,” diyebilirsiniz. Eğer bunu diyemiyorsanız önce rehberin ilk bölümünü sonra ise ikinci bölümdeki 14. maddeyi ihlal ettiğinizi aklınıza sokun ve eksiklerinizi tamamlayıp yazmaya başlayın.
  8. Basit olsun, çok basit: Bir metni sadeleştirmek her zaman kolay olmayabilir, biliyorum. Yine de insanların bunları bir kitap gibi sayfa sayfa çevirerek değil, avuçiçine sığan bir mobil cihazdan metrobüs kuyruğu beklerken okuyabileceğini unutmayın.
  9. İlham perisini beklemeyin: Beklemek garsonların işidir ve başlamak bitirmenin yarısını başarmaktır. İlham perisini beklediğiniz sürece işlerinizi erteleme hastalığına tutulursunuz. Bir içerik hazırlamanın SEO uyumlu olsun veya olmasın en zor kısmı hazırlanmaya başlamasıdır. Bir kere başladığınızda mutlaka ilerleme kaydedersiniz. İlham perisini beklediğiniz her saniye vakit kaybedeceksiniz.
  10. İyi içerik üretmek istiyorsanız, iyi okuyucu olmalısınız: Bir metin yazarı değilsiniz, gayeniz hiçbir zaman bu da olmayabilir. Amacımız SEO ile iyi geçinen içerikler oluşturmak ise kafanızdaki zincirleri kırmalısınız. Bunu başarmanın en iyi yolu bolca okumaktır. Ne okuduğunuzun açıkçası pek bir önemi yok. Bu bir kitap olabileceği gibi internet sayfaları ve blog yazıları da olabilir.
  11. El yazısını deneyin: Bazılarının defter ve kalemle arası akıllı cihazı veya bilgisayarından daha iyidir. Boşluklarınızı değerlendirmek için yanınızda küçük bir not defteri ve bir kalem taşıyın. Seyahat ederken veya bir şeyi beklerken boş zamanınızı bu ikiliyle geçirin. Instagram gibi kolay tüketilebilir içeriklerin olduğu mecralarda vakit geçirmekten daha fazla faydasını göreceğinizi garanti ediyorum.
  12. Heyecan katın! Ama işe değil, kendinize: En sıkıcı konularda yazılacak içerikleri bile eğlenceli hale getirebilirsiniz. Mesela kahve ile ilgili bir içerik yazmanız gerektiğini düşünün. “Kahvenin faydaları” diye başlık atıp, laps diye olaya girerek kendinizi boğmayın. Daha heyecan verici düşünün. Mesela ilk kahve kupasının hikayesi daha ilginç olmaz mıydı?
  13. Vaktinizi harcamaktan korkmayın: Kaliteli ve hatırlanmaya değer şeyler üretmek bir çay içimi süresine sığdırmak her zaman mümkün değildir. Mesela bu içeriği örnek alalım. Her gün bir kısmı yazılan SEO Uyumlu Makale Yazma Sanatı içeriği, toplamda 5 günde yazıldı. Her gün mini bir parçası tamamlandı ve üstünden tam 5 defa geçildi. Zaman mı? Evet, ortaya uğraşılmış bir şey çıkması için ondan da bolca harcandı.
  14. Kitlenizi tanıyın, ona göre yazın: Herkes her şeyi sevemez. Herkes yazdıklarınızı da severek okuyamaz. Herkese hitap etme huyunuzdan vazgeçin. Bu teorik fikri zihninizin Arka Sokak’larına sallayıp içinizdeki Hüsnü Çoban’ı dışarı çıkarın! Size görünmez bir sır vereyim: değer veren yüzde 20 için yazmak, değer vermeyen yüzde 80 için yazmaktan daha kârlıdır.
  15. İçerikleriniz için Deadline ayarlayın: Zamanınız değerli, hepimizin zaman değerli. İçerikleriniz için bazen son yayınlama tarihi hedefi koymak sizi kreatif olmaya sevk edebilir. Tıpkı sınava son gün çalışmak gibi düşünün…
  16. Gazeteci gibi düşünün: SEO uyumlu bir içerikten okuyucunun 5N 1K’yı alması gerekir. Ne, nerede, nasıl, ne zaman, neden ve kim’e yanıt veren bir içerik hem okuyucular hem arama motorları için başarılıdır.
  17. 5N 1K’nın ayarını tutturmak: Her 5N ve 1K’ya yanıt verdiğiniz içeriğinizde tüm bu ögeler için ayrı ayrı H2 başlıkları oluşturmaya kasmayın. Bazen bunları tek bir paragrafta vermek daha faydalıdır. Bkz: Featured Snippet.
  18. İçeriğinize soru sorun: İçeriğinizi karşınıza alıp ona bir takım sorular sorun. Bunu bu yazı için yapacak olursak; SEO uyumlu içerik yazacak birinin nelere dikkat etmesi gerekir? Neleri bilmesi gerekir? Eğer sadece işin teknik boyutunu bilirse başarılı olabilir mi? Yazma yeteneği yoksa ne kadar başarılı olabilir? Daha iyi yazması için ne yapması gerekir? vb. bir çok soruya yanıt veriyor. Dolayısıyla bu içerik okuyucuya her manada değer katabilir. İçeriklerinize soru sorun: “Neden okuyucular bu içeriği okumalılar? Onda ne arıyorlar ve aradıklarını vermeyi başardım mı?”
  19. Tek duyuya hitap etmeyin: Bazı içeriklerde tek duyuya hitap etmek zorunda kalabilirsiniz. Yine de bolca duyuya hitap edebileceğiniz onlarca içerik türü vardır. İçeriğinize görseller, gifler, videolar ve benzeri nesneler ekleyin. Bu sayede olayı tek düzelikten kurtarabilirsiniz.
  20. Yazarken kamera gibi düşünün: Konuya tek bir açıdan bakıp sürekli orada durmayın. Etrafı çekin ve farklı açılardan konuya bakmayı öğrenip bunu okurlarınıza göstermeye çalışın.
  21. Büyük içerikleri soygun gibi planlayın: 2.500 kelimelik kaliteli bir içeriği bir oturuşta ortaya çıkarmak epey yorucudur. Bu işin altından kalkmayı başardığınızda başka bir iş yapmaya mecaliniz kalmayabilir. Buna benzer büyük içerikleri planlayarak yazın. Önce anahtar kelime araştırmanızı yapın ve ardından başlıklarla içeriğinizin ana hattını çıkartın. Her gün şişkinlik yapmayacak şekilde ufak ufak yazın. Daha büyük içerikleri zorlanmadan hazırlayabileceğinizi göreceksiniz.
  22. Nerede bitireceğinizi önceden bilin: Yeri geldiğinde en basit konular bile kalın kalın ansiklopedilere dönüşebilir. İçeriğinizin nerede başlayıp nerede biteceğine dair kafanızda kesin bir yol haritası olmalı. Nerede biteceğini ve oradan öteye geçmeyeceğini bildiğiniz içerikler üretmek daha kolaydır.
  23. İçeriklerinize imla kontrolü yapın: Anlatmak istediğiniz iyi, vermek istediğiniz mesaj harika olabilir. Ancak temel dil kurallarından uzak metinler okuyucuların daha az dikkatini çekiyor. Noktalama işaretlerinin eksikliği ve düşük cümleler, bir içeriğin ve okuyucunun en büyük katilidir.
  24. SEO bir yana okuyucu bir yana: İçeriğinizi SEO temelinde okuyucu için hazırlayın. Milyonlarca kullanıcı internet sitenize gelse bile içeriklerinizden faydalanmadan çıktıktan sonra size faydası dokunmayacak. SEO ziyaretçilere ulaşmak için bir araçtır amaç olmamalıdır.
  25. Yazarken düzenlemeyin: İçeriğiniz hazırlarken bir taraftan düzenlemek ciddi vakit kaybına neden olur. İçeriğinizde ne kadar hata olursa olsun, bırakın düzenleme aşamasında bunlar düzeltilsin. Yazma odağından çıkıp düzenleme odağına geçmek ciddi konsantrasyon kaybına neden olur. Nasıl olsa yazdıklarınızı son aşamada okumak zorunda kalacaksınız. Aynı iş için iki kez vakit kaybetmeyin.

SEO Uyumlu Makale Yazmak: Biçim

  1. Güçlü cümleler ve paragraflar kullanın: Kelime oyunları ve türlü türlü şakalar okuyucu tutmak için işe yarar şeylerdir. Bunları bolca kullanın ama güçlü cümlelerle mesajın odağından ayrılmamaya özen gösterin.
  2. Yazdığınız insanlara hitap edin: Bu, “Ey Romalılar!” gibi tarih öncesi bir hitabet olabileceği gibi “Merhaba arkadaşlar!” tadında YouTube’umsu da olabilir. İçeriğin başından itibaren okurlara hitap edin ve aynı hitabeti içeriği noktalayana kadar sürdürün.
  3. Direkt olun: Vermek istediğiniz mesajı olabildiğince kısaltın, daraltın ve direkt vermeye çalışın. Gereksiz sözcük tekrarlarından kaçınmaya çalışın.
  4. Popüler yazım hatalarından uzak durun: “Filan”, “malesef” veya “şuan” gibi yazım hataları Google’ı ilgilendirmiyor. Ama bunları görmek, okuyucunun size olan güven oyunu kırabilir. Elinizden geldiğince bu konuda araştırmacı olun.
  5. Farklı uzunluklarda cümleler kurun: Sürekli uzun uzadıya cümleler kurmayın. Bazıları kısa olsun. Okuyucular bunu daima sever.
  6. Aralara kısa paragraflar serpiştirin: Uzun uzun paragrafların arasına minik paragraflar serpiştirin. Araya serpiştirilen küçük paragraflar okuyucuya soluklanma şansı tanır. Psikolojik olarak okurlar, okumak için daha az enerji sarf ettiklerine inanırlar.
  7. Devrik cümleler kurmayın: Edebi metinler ve şiirler için devrik cümleler işin tuzu biberidir. İnternet kullanıcıları yüklemin başta, nesnenin ortada, özneyi bakkalın kovaladığı cümleleri sevmezler. Okuyucular için bu tip yapılar kafa karıştırıcıdır.
  8. Klişelerden uzak durun: Klişeleri biliyorsunuz. Onlar her yerdeler. Siz klişe dolu bir metni okumaktan ne kadar zevk alıyorsanız, okuyucular da o kadar zevk alacaktır.

SEO Uyumlu Makale Yazmak: Çakallık Okulu İpuçları

  1. Müzik dinleyin: Müzik dinlemek içerik hazırlamayı kolaylaştırır ve sancısız hale getirir, doğru. Fakat İbrahim Tatlıses dinleyerek hazırlanan içeriklerin kreatif olma konusunda bazı sorunlar yaşayacağını düşünüyorum. İçinde söz olmayan müzikler dinleyin. Sürekli içerik üretmek zorundaysanız benim, Apple ve Google çalışanlarının kullandığı Focus@Will servisini (maalesef ücretli ama deneme sürümü var) kullanabilirsiniz. Alternatif olarak Brain.fm’e de bakabilirsiniz.
  2. En önemli içeriği işe başlar başlamaz yazın: İşe başlar başlamaz maillerin başına oturmak kritik bir hatadır. Çalışmaya başladığınız ilk saatler beyniniz taze ve daha üretkendir. Önemli metinleri bu aralıkta aradan çıkarmak daha kolay olacaktır.
  3. Pomodoro gibi tekniklerden faydalanın: Pomodoro ve Kanban tekniklerini uzun yıllardır kullanıyorum. Ciddi iş rutini olan herkesin de bundan faydalandığını görüyorum. Sizin neyiniz eksik?
  4. 80/20 kuralı üzerine kafa yorun: Yazdıklarınızın sadece yüzde 20’sinin sonucun yüzde 80’ini oluşturacağını bilmelisiniz. Bunu bildiğinizde SEO için içerik hazırlamanız daha kolay olacaktır.
  5. Aylaklık hakkınızı kullanın: Her zaman sıkı çalışamazsınız. Vücudumuz ve beynimiz sabit bir ritimde çalışır. Bir insanın odaklanabileceği maksimum süre 90 ile 120 dakika arasındadır. Bu süreçten sonra dikkatiniz kolayca dağılır. 90 dakika çalıştıktan sonra 20-30 veya 90 dakika mola verin. Verimliliğinizin arttığını göreceksiniz.

Toparlama ve Son Sözler

SEO uyumlu makale yazmak yemek tarifi gibi anahtar kelimeleri belli oranda geçirmekten ibaret değildir. Bunu düşünerek ve yazma sanatının temellerini baz alarak, uzun ve aynı her anlamda faydalı olacağını düşündüğüm bir liste ortaya çıkarmak istedim. Umarım faydalı olabilmişizdir.

Ayrıca yazmak hakkında başka sorularınız varsa onları da hemen aşağıdan yorum olarak fırlatabilirsiniz

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al