wmaraci reklam

Çekim 101: Gelin Kurgu Konuşalım

Kurgu alanında uzmanlaşmış bir hocam daha önce “Filmin film olduğu yer kurgu masasıdır” demişti. Bu yazıda kendisinin haklı olduğunu biraz göstereceğiz ama elbette ana konumuz sinema filmleri, diziler olmayacak. Dijital dünyanın video içerikleriyle alakalı olan ‘Kurgu’ kavramı üzerine konuşacağız.

Kesmek, birleştirmek ve bunu uygun şekillerde video boyunca yapmak aslında gayet kullanılabilir bir kurgu tekniği. Elbette işin oldukça güzel ve detaylı daha başka teknikleri de bulunuyor ancak eğer yazıya tıkladığınızda bu seviyede dahi kurgu biliyorsanız ve konuya ilgiliyseniz sorun ortadan kalkmış demektir. Bazen en doğru kurgu, en doğru yere ufak bir kesme yapmaktan ibaret oluyor sonuçta. Neyse, şimdi dilerseniz dijital dünyada daha çok işinize yarayabilecek yönlerine değinelim ‘Kurgu’nun.

İnternetteki Tüketim Kültürüne Uymak Lazım

Her şeyi ama her şeyi delicesine bir hızla tüketiyor internet kullanıcısı. Videoları iki katı hıza çıkartıp izliyor, hatta çoğu zaman ilk 4 ve 8 dakika aralığından sonrasını izlemiyor dahi. Biz de kurgularımızı yaparken buna dikkat etmeliyiz. Bugün çoğu profesyonel kanalda videoların 20 dakikadan kısa tutulduğunu görüyoruz. Eğer kısaltma şansımız varsa biz de bu noktayı aşmayalım. Diğer bir yandan yine pek çok içerikte gereksiz boşluklara yer verilmiyor. Konuşmanın nefes boşluklarını, cümle aralarını kırpalım. Bu hem videonun temposunu yükseltecek, hem de videonun boyutunu kısaltırken avantaj sağlayacaktır.

Adobe’dan Kahve Aranıza Krema Olacak Mini Eğitim Seti: Creative Coffee Breaks
İlginizi Çekebilir!

Adobe’dan Kahve Aranıza Krema Olacak Mini Eğitim Seti: Creative Coffee Breaks

Kahve tiryakisi olmayabilirsiniz. Çay sizin için üstüne şiirler yazılacak bir meta değil, sadece sıcak içecek olabilir. Adobe ürünleri ise eminim ki hepimiz için çaydan kahveden daha önemli bir vazgeçilmez. Bunu en az bizim kadar iyi b...

Yükselen Anlar Girişe Serpiştirilebilir

Videoda hangi konuların üzerine konuşulacaksa, bu konunun parlayan cümleleri, manşet anları videonun başına konulabilir ve videomuz bunun ardından başlayabilir. Bu izleyicimize “kapatırsanız bunları kaçırırsınız” deme yolumuz olacak. Oldukça verimli olabilen bu yolla ilgiliyse uyarımızı yapalım. Eğer bütün malzemeyi girişe serperseniz, videonun devamında izleyicilerinizi çok daha hızlı kaybedersiniz. Ayarını kaçırmamaya özen gösterin.

İntro O Kadar da Önemli Değil

Videonuzun ve kanalınızın marka imajı için intro gerçekten de çok önemli. Bu yönüyle değersiz olduğunu söylemek imkânsız olacaktır. Ancak unutmamak lazım ki izleyicilerimiz için video intro’muz hiçbir anlam ifade etmiyor. Dolayısıyla vurucu bir şekilde markamızı parlatacağımız bu klipleri ne kadar kısa tutarsak o kadar iyi. Çünkü bazen, bazı kanalların 1 dakikaya ulaşan introlarını görüyorum ve istisnasız her seferinde geçiyorum bunları bir izleyici olarak. Bazense biliyorum ki o sekans yalnızca 5 saniye sürecek, o yüzden keyifli keyifli bu anları da izliyorum.

Hangi Programı Kullanırsanız Kullanın

Elinizin alıştığı araç hangisiyse onu kullanın. Eğer profesyonel bir biçimde bir ajans ekibinde boy göstermeyecekseniz kullandığınız programın inanın bir önemi yok. Elbette Vegas Pro, Adobe Premiere ve DaVinci Resolve arasında çeşitli farklar bulunuyor. Ancak birisinin öne çıktığı noktada diğeri geride kalıyor ve fark bir şekilde kapanıyor. Bu nedenle bir program tutkunu olmaktansa kurgu detaylarını, taktiklerini daha iyi öğrenmeye çalışın.

Sıfırdan bir program öğrendiğinizi varsayarak üç büyük kurgu programıyla ilgili de görüşlerimi sıralayayım. Vegas Pro gayet ucuz bir programdır ve kullanması delicesine kolaydır. Kullanışlı olmasına karşın pek yaygın bir kullanıcı kitlesine hitap etmez. Adobe Premiere maliyetli bir program olmasına rağmen en geniş kullanıcı portföyüne sahiptir ve çoğu şirkette bu programdaki uzmanlığınız önemli görülür. Diğer bir yandan hakkında en çok eğitimi bulabileceğiniz program da yine Premiere olacaktır. DaVinci Resolve başta bir renklendirme programıyken kurgu yönünde de atılımları oldu. Bugün ücretsiz en profesyonel kurgu programı olan DaVinci Resolve pek çok profesyonelin yeni gözdesi. Ancak oldukça genç bir program olması nedeniyle hakkındaki kaynaklar da kısıtlı.

Bu yazımız umarım ki size katkı sağlamıştır. Kurgu alanıyla ilgili görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere efendim. Sağlıcakla kalın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (3 değerlendirme)

3 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al