wmaraci reklam

Çekim 101: Gelin Stok Görüntü Konuşalım

İnternet, birçok şeyde büyük ilerleme sağladığı gibi video prodüksiyonu konusunda da biz insanlığı ilerletti. Bu ilerleme kalelerinden en önemlileri arasında da stok görüntüler yer alıyor. Bugün muhteşem içerikler oluşturmak için rahat koltuğunuzdan kalkmak ve kamera ekipmanlarına binlerce dolar yatırım yapmak zorunda değilsiniz. Eğer işinizi göreceğini düşünüyorsanız, ihtiyacınız olan videoları birileri, bir yerlerde çekmiş olabilir ve artık tek yapmanız gereken bunlara ulaşmak.

Stok görüntü deposu diyebileceğimiz pek çok adres bulunuyor, bunlar arasında Canva, Envato, Shutterstock gibi adı çok duyulduk markalar da yer alıyor daha küçük olanlar da. İhtiyacınız hangisinde yer alıyorsa ve en iyi telif korumasıyla en iyi fiyatı hangisi sağlıyorsa onu tercih edebilirsiniz. Amacımız herhangi bir şirketin tanıtımını yapmak değil neticede. Buyurun efendim stok görsel konuşalım.

Telif Haklarına Dikkat Etmek Önemli

Elbette internette her türlü içeriğin ücretsiz versiyonlarına ulaşmak mümkün olduğu gibi bu stok görseller için de geçerli. Hatta videolarda konu daha bir kolay diyebiliriz. Sonuçta istediğiniz diziden, filmden ve klipten bir kesiti kullanmak için tek ihtiyacınız olan şey bir kurgu programı. Ancak telif hakları bu konuda oldukça acımasız ve yaptırımları da bir hayli ağır şekilde düzenleniyor. Bu nedenle bir stok video, görsel, müzik kullanma kararı aldığınızda, ücretsiz alternatiflerine yönleniyorsanız ekstradan dikkatli olmakta fayda var. Hangi koşullarda ücretsiz kullanılabileceğini detaylıca araştırmak ve belgeleri yedeklemek her zaman sizin çıkarınıza olacaktır. Örneğin bir video para kazanma gayesi gütmeyen içerikler için ücretsiz kullanıma açılmış olabilir ya da bir diğerini kullanmak için filigranı kaldırmamak zorunlu tutuluyor olabilir.

Ayrıca kabul etmek lazım ki ücretli alternatiflerin sayısı da ücretsizlere göre çok daha yüksek. Burada platformlar arası, kıyasıya bir rekabet olduğundan dolayı iyi bir şirket bulmak da gün geçtikçe kolaylaşıyor. Aylık belirli ücretler karşılığında abone olabildiğimiz ve on binlerce içeriğin telifini hizmetimize sunan pek çok firma bulunuyor. Burada da tavsiyem ihtiyaçlarınızı gözetmeniz. Örneğin yalnızca video ihtiyacınız varsa burada yoğunlaşmış markaları tercih edebilirsiniz ancak ürün çeşitliliği avantajınıza yarıyorsa Envato ve Canva gibi oluşumları da kullanabilirsiniz.

Font Savaşları: Serif vs. Sans-Serif
İlginizi Çekebilir!

Font Savaşları: Serif vs. Sans-Serif

Font Savaşları: Serif vs. Sans-Serif Tasarımcılar, ön plan geliştiricileri ve kendi internet sitelerini geliştiren Webmasterlar… Hepimiz zamanı gelip çattığında font konusunda büyük bir ikilemde kalıyoruz. İstiyoruz ki, seçtiği...

Alacağınız Ürünle İlgili Dikkat Etmeniz Gerekenler

Aslında çok fazla şeyi dikkate almanız gerekiyor ancak memnun kalabilmeniz için en önemli diyebileceğimiz bazı teknik detayları hatırlatalım. Özellikle video FPS değerlerine mutlaka göz atın ve dosyanızla uyum sağladığına emin olun. Eğer siz 60 FPS bir video hazırlamaktaysanız, satın alacağınız video 24 ya da 30 FPS değerlerinde olmamalı. Ayrıca eğer kendi projenizin renklerine yaklaştırmak istiyorsanız, satın alacağınız videonun da bu renklere uygun olmasını bekleyebilir ya da LOG’lu (kolay renklendirilebilir) olmasına öncelik verebilirsiniz. Çözünürlük gibi başlıklarda bugün zaten çoğu uzman 4K ya da en azından 1080p çözünürlükte videoların satışını gerçekleştirdiği için bir hatırlatmaya gerek yok sanırım.

Stok görseller, videolar ve müziklerle daha önce çalıştınız mı? İşinize ne gibi kolaylıklar sağladıklarını yorumlarda bizimle ve okurlarımızla paylaşırsanız çok seviniriz. Sağlıcakla kalın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al