Logo tasarımlarından alınan geri dönüşler her zaman onlar için ödenen servetlerle ölçülemez. Bazen milyon dolarlık logoların yakalayamadığı başarıyı bir damacana sudan ucuza tasarlanan şirket logoları yakalayabilirler. Geçtiğimiz gün “Dudak Uçuklatan Fiyatıyla 5 Pahalı Logo Tasarımı ve Bize Öğrettikleri”ne değinerek, milyarlık şirketlerin logolarında yaptıkları yatırımlarda ne kadar ciddi olduklarını görmüştük. Bu kez sıra aynı oranda başarı yakalayan ama logo tasarımına birkaç dolardan fazla ateşlemeyen şirketlerde.
Bir önceki içeriğimizde olduğu gibi bu içerik için de şirketlerin doğrudan ve dolaylı olarak yaptıkları ödemeler arasındaki farklılığa dikkat çekmek istiyorum. Bazı markaların logolarını şirketin başındaki adamlar ücretsiz olarak tasarlarken, bazı markaların logoları şirketleri bünyesindeki tasarım ekibinin bir ürünü olarak ortaya çıkıyor.
1- Google - Ücretsiz
Yıllık geliri 89.46 milyar dolar olan (2017 verilerine göre ) dev teknoloji şirketi Google, logosu için tek bir dolar bile ödeme yapmadı. Bugüne kadar revizelerle çağın tasarım trendlerine ayak uydurmayı ve bazen tasarım trendini oluşturmayı başaran Google’ın logosu ücretsiz olarak tasarlandı.
Google büyürken yeni bir logoya ihtiyaçları vardı. O zamanlar logo için bir bütçe ayırmakta zorluk çeken şirketin logosu, şirket ortakları Larry Page ve Sergey Brin tarafından basit bir yazılım ve mantıkla tasarlandı.
Şirketin ilk logosunda Bold biçimde Baskerville yazı tipi kullanıldı, markanın her bir harfi renklendirildi ve biraz da kabartma katıldı. Logonun kendisi üzerinde saatler ve milyonlarca dolar harcanmamış olmasına rağmen logo yıllar sonra tüm dünyanın tanıdığı bir ikona dönüştü. Üstelik şirketin bu logosu için cebinden tek bir dolar bile çıkmamışken…
Zaman zaman Google’ın logosu tasarım ekibi tarafından revize edildi. Kah fontu değişti, kah tasarım trendine ayak uyduruldu. Logonun özü ve fiyatıysa hep aynı kalmayı başardı: ücretsiz.
CSS’in En Zor Dillerden Biri Olduğunun 5 Kanıtı
CSS’i adam yerine koymayabilirsiniz. Onu bir dil olarak kabul etmeyebilir, zaman zaman kendisini aşağılamak suretiyle örseleyebilirsiniz bile. HTML, PHP ve JavaScript gibi büyükler dururken CSS hangi kapının köpeği oluyor, değil mi ama? ...
2- Microsoft - Ücretsiz
Bir diğer teknoloji şirketi Microsoft’un da kılı kırk yararak logosunu bedavaya mal ettiğini bilmek belki sizi şaşırtabilir. Geçtiğimiz seneyi 85 milyar dolarlık gelirle kapatan Microsoft, ilk logosunu masraflı olacağı gerekçesiyle bir grafik tasarım uzmanına yaptırmayı reddetmişti.
Microsoft daha makul bir fikir üzerinden yürüyerek hem şirket kültürüne katkıda bulundu, hem de logosunu kelepir şekilde ücretsize kapattı. O zamanlar ayrı bir grafik tasarım departmanına sahip olmayan Microsoft, logo tasarımı için şirket çalışanlarının katılabileceği bir yarışma düzenledi. Sadece basit bir breefing veren Microsoft, şirketin ilk logosunu bu yarışmanın sonunda belirledi.
Microsoft için bu hikaye kesinlikle işe yaramıştı. Logosunu bedavaya getirmekle kalmamış, şirketinde yine kendi şirketinin ürününü kullanmıştı. Microsoft aynı pintiliğe devam ederek daha sonraki yıllarda kendi bünyesindeki tasarım ekibi maharetiyle logolarına çağa uygun şekilde revize etti.
3- Coca Cola - Ücretsiz
Kendimi işimi kendim görürümcüler kervanın son üyesiyse Coca Cola. 2016 yılını 41.38 milyar dolarlık gelirle kapatan Coca Cola’nın ilk logosu, şirketin kurucu olan John S. Pemberton tarafından 1886 yılında tasarlanmıştı.
Google’ın logosunda olduğu gibi Coca Cola’da o günden bugüne logosundan pek ödün vermedi. Şirketin ilk logosu basit bir yazı tipinden oluşuyor ve siyah renk kullanıyordu. Coca Cola’nın siyah rengini seçmesinin nedeni o yıllarda şirketin başlıca reklam kaynaklarının gazeteler olmasından kaynaklanıyordu.
Şirket logosunu sonraki süreçlerde ufak rötuşlarla yeniledi ama logo ilk günkü halinden pek sıyrılmadı. Sadece logonun rengi siyahtan kırmızıya dönüştürüldü ve göze hitap etmesi için tipografi üzerinde biraz oynandı. Daha sonradan yapılan değişiklikler şirketin kendi tasarım ekibi bünyesinde yapıldığı için Coca Cola logosunu yenilemek için hiçbir zaman milyonlarca dolar ödemek zorunda kalmadı.
4- Twitter - 2 Dolar
Tüm dünyanın en başarılı mikroblogging girişimlerinden biri olan Twitter’ın her sene kendini katlayan bir geliri yok. Fakat internet kullanıcılarının büyük bir bölümü onu tanıyor. Tanımakla da kalmıyor, onu kullanıyor! Twitter’ın turkuaz mavisi üzerine yerleştirilen beyaz kuşlu logosunun tasarımının geçmişiyse diğerleri gibi çok eski yıllara dayanmıyor.
Logo, 2009 yılında bir tasarımcı olan Simon Oxley tarafından tasarım aracı sitelerinin birinde satıldı ve Simon tasarladığı logo için Twitter’dan yalnızca 2 dolar kazandı. Elbette logo satın alındıktan sonra Twitter’ın logoyu kullanmadan önce üzerinde birkaç ufak değişiklik yapması gerekti.
Simon Oxley’in tasarladığı logonun 2 dolardan daha fazlasını hakettiğini hepimiz biliyoruz ama bu fikir ona sadece 2 dolar kazandırdı. Simon’un başarısız olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. “2 dolara dünyanın en popüler markalarından birinin logosu tasarlayan adam olmak” onun alacağı birkaç yüz bin dolardan kesinlikle daha değerli bir referans oldu.
5- Nike - 35 Dolar
Hepimize tanıdık gelen tuhaf sembollü şirketin logosu 1971 yılında bir tasarım öğrenci olan Carolyn Davidson tarafından ironik şekilde tasarlandı. Grafik çalışması için saati 2 dolar ücretlendirme uygulayan Carolyn Davidson’a şirket toplamda 35 dolarlık ödeme yaptı.
İşin ironik tarafıysa Nike, logoyu hiç beğenmedi! Tekrardan kendine yeni bir logo masrafı açmak istemeyen şirket tasarıma göz yumdu ve kullanmaya başladı. Bu arada logonun orijinal tasarımı kırmızı renkteymiş. Fakat reklam kaynaklarının siyah beyaz çıktılardan oluşması logonun renginin siyah kabul edilmesine neden olmuş. Nike da kafa karışıklığına neden olmamak adına logonun rengini siyah olarak değiştirmiş.
1988 Yılında şirketin “Just do it” kampanyasıyla birlikte öne çıkması Nike’ın logosunun ikonlaşmasına yardımcı oldu. Carolyn Davidson’ın 35 dolarlık logosu bir anda tüm dünyadan gazetelerde, dergilerde, mağazalarda ve yollardaki billboard’larda boy göstermeye başladı. Daha sonra şirket yakaladığı popülarite nedeniyle logosunun özünü korumaya karar verdi.
Son Söz
Anlayacağınız popüler şirketler daima logoları için milyonlarca dolar ödemedi. Aksine birçoğu hiçbir bedel ödemeden kendi öz kaynaklarını kullanarak logolarını tasarladı ya da ucuz alternatifler olan Freelancer tasarımcıların gücünden faydalandı.
Harika bir Google, Microsoft, Coca Cola veya Nike fikriniz var ve bir logoya mı ihtiyacınız var? Adresi biliyorsunuz: