Google Chrome’un Şubat ayında Chrome 64 sürümüyle birlikte reklam engelleyicisini yayınlayacağı haberini sizinle daha önceden paylaşmıştık. Büyük gün geldi çattı ve Google, Chrome’un yeni sürümüyle birlikte dahili reklam engelleyicisini aktif hale getirdi. Chrome’un masaüstü ve mobil sürümlerinde aktif olan özelliğin detayları, nasıl çalışacağı ve Webmaster’ların ne yönde etkileneceği ortaya çıkmış oldu.
Better Ads Standarts kurallarını baz alarak güncellemesini gerçekleştiren Google, Chrome’un reklam engelleyicisiyle kullanıcıların en çok rahatsız olduğu 12 reklam birimini engelleyecek. Bu 12 reklamın 4 tanesi masaüstü reklam yerleşimlerini ilgilendirirken 8 tanesi ise mobil yerleşim düzenini etkiliyor.
Google Chrome Hangi Tür Reklamaları Engelleyecek?
Google Chrome’un masaüstünde engelleyeceği reklamlar:
- Otomatik açılan pop-up reklamlar
- Otomatik başlayan sesli video reklamlar
- Yapışkan reklamlar
- Kullanıcıya belli bir süre geçtikten sonra sonra kapatmaya izin veren süre sınırlı reklamlar
Mobil tarafında ise reklam yerleşimi konusunda politika ihlali yapan internet sitesi sahiplerinin biraz daha efor sarfetmesi gerekecek. Mobil düzende:
- Pop-up reklamlar
- Belli bir süre geçince kapatılmaya izin veren reklamlar
- Sesli ve otomatik olarak başlayan video reklamlar
- Sayfa boyunu tümüyle kaplayan reklamlar
- İçeriğin %30’undan fazlasını kaplayan reklamlar
- Flash animasyonlu reklamlar
- Büyük yapışkan reklamlar
- Tam ekran açılan (Scroll over) reklamlar
Google Chrome internet tarayıcısının dahili reklam engelleyicisinin hedefinde olacak.
Dünya Üzerinde Radyonun Tarihi Ve İnternete Gelişi
I. Dünya savaşının propaganda aracı olarak bilinen, ancak ondan öncede var olan radyonun geçmişten günümüze yolculuğuna bir seyir yapılırsa radyo hakkında detaylı bilgi sahibi oluruz. Radyonun İcadı Keşifler dönemine damga v...
Chrome’un Reklam Engelleyicisi Nasıl Çalışacak?
Chrome internet tarayıcısı Web veya Mobil sürümlerinde bu yasaklı reklam türlerinden herhangi birini saptaması durumunda, otomatik olarak tüm reklamları engelleyecek ve kullanıcıya ”Bu sitedeki reklamlara izin ver” uyarısında bulunacak. Google Chrome reklamları engellemiş olsa bile kullanıcılar reklamlara izin verirse reklamlar tekrardan aktif olarak görüntülenmeye devam edecek.
Reklam engelleme bildirisi mobilde sayfanın alt bölümünde bir bildiri olarak yer alırken, Chrome’da adres çubuğunun yanında minik bir ikon belirecek. Tıpkı Chrome’un pop-up engellemesi yaptığında karşılaştığımıza benzer bir bildiriyle karşılaşacağız.
Siteleri Etkilenen Webmaster’lar Ne Yapacak?
Bir kullanıcı sayfanızdaki reklamları engellediğinde, Google spam yaparak kullanıcı deneyimini düşürüp düşürmediğinizi saptamak için sizi incelemeye alacak. İncelemeye alınan internet siteleri, reklam açısından başarısız kabul edilirse bu sitelerdeki reklamlar otomatik olarak engellenmeye başlanacak. Otomatik engellemenin zaman aşımının 30 gün süreceği bir önceki Google açıklamasında belirtilmişti fakat bu seferki açıklamada bu ibareyi saptayamadığımı da belirteyim.
Sitelerinizin reklam açısından sorunlu olması durumunda Google, Search Console aracılığıyla size bir sorun bildirisinde bulunacak. Sorunları hallettikten sonra tıpkı manuel işlemde olduğu gibi yeniden değerlendirme talebinde bulunarak sitenizin reklam engeli filtresinden çıkmasını sağlayabileceksiniz.
Sitemin Chrome Reklam Engelleyicisi Uyumluluğunu Nasıl Test Edebilirim?
Sitenizdeki reklamların Chrome reklam engelleyicisine ters düşüp düşmediğini saptamakta güçlük çekiyorsanız, buradaki Reklam Deneyim Raporu Aracı üzerinden sitenizi incelenmesi için gönderebilirsiniz. Siteniz manuel incelemeden geçtikten sonra sitenizde reklam filtresine takılmak için sorun teşkil edip etmediğini görebilirsiniz. Testin mobil ve masaüstü olarak iki aşamalı yapıldığını unutmayın.
Henüz bu testi yapıp sonuç alan bir site görmedim fakat bunu sistemin yeni olmasına bağlıyorum. Umuyorum ki, önümüzdeki günlerde bu araçtan daha hızlı yanıtlar almayı başaracağızdır.
Chrome tarafında işler böyle. Şayet kullanıcılar Adblock gibi sitenin tamamındaki reklamları engelleyen çözümler yerine Chrome’un reklam engelleyicisini kullanırsa Webmaster’ların kârlı çıkacağı kesin.
Chrome’un reklam engelleyicisi hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Etkilerini ne yönde görürüz?