Kripto teknolojileri, piyasaları ve gündemiyle alakalı pek çok içerik ürettik ancak kafa karışıklıklarını çözmek de bu yaklaşımımızdan dolayı sorumluluğumuz oldu. Gelin bu yazıda iki kavramı da tanımlayalım ve bu sayede birbirlerine olan farkları ortaya çıksın.
Öncelikle bu noktada kripto teknolojilerini, kripto bloklarını ve sürecin işleyişini anlamak oldukça önemli. Ancak işin teknik kısmını bir yazıda detaylıca anlatmak hem çok zor hem de kafa karıştırıcı olacaktır. Biz bu içeriğimizle birlikte meraklı okurlarımız için konuyu basitçe özetleyip, dijital para birimleri haline gelmiş coin’lerin ve token’lerin farklarından bahsetmeye çalışacağız.
Teknoloji Nasıl İşliyor?
Baştan belirtelim, kripto teknolojileri yalnız maddi kaynaklar için kullanılmıyor ve asıl amacı şifreleme ve şifre çözümlemeden başka bir şey değil. Geçtiğimiz aylarda sıklıkla konuştuğumuz NFT kavramı da zaten bu söylediğimizi ortaya çıkardı. Fakat Bitcoin ile birlikte işin paralarla ilgili kısmı o kadar öne çıktı ki bugün kripto teknolojilerinden konuştuğumuzda öncelikli olarak şifrelenmiş para birimleri aklımıza geliyor.
Teknoloji bu bağlamda bakacak olursak şifreleme ve şifre çözümle aşamalarına sahiplik olgusu kazandırmakta. Cüzdan kavramı da zaten burada konumlanıyor. Kısaca özetleyecek olursak kripto paralar bloklar halinde çözümlenmeyi bekliyor, çözümlenme sonucu ödüllendirmeleri yine bu birim ile gerçekleştiriyorlar. İşin arka kısmında yürütülen operasyon oldukça kompleks olan kripto teknolojilerinin sağladığı avantajlarla gerçekleşiyor.
Microsoft, Sizi Parmak İzinizden Tanıyacak Yeni Klavyesi Modern Keyboard’u Duyurdu
Apple’ın ürünleriyle birlikte kullanmanızı tavsiye ettiği gösterişli klavyesi olur da Microsoft’un olmaz mı? İşte karşınızda Microsoft’un yeni klavyesi Modern Keyboard! Tasarım, aksesuar ve diğer tüm ürünleri konusunda son za...
Coin Kriptodur!
Şu an yürürlükte olan Bitcoin, Ethereum, Tron, Ripple gibi birimlere coin diyoruz. Bunlar kendi kripto teknolojilerini oluşturmuş birimler. Aktarım, çözüm gibi işlemlere ödüllendirme yaptıkları altyapı mekanizmalarıyla hayatta kalıyorlar ve blok zincirlerinden oluşuyorlar. Bu arada belirtelim, daha geçmişten kalan Bitcoin gibi kripto birimlerinin kazanılması artık çok daha zor ve teknoloji de yaşlandığı için verimle alakalı soru işaretleri bulunmakta.
Token’ler Yalnızca Coin Altyapılarından Faydalanır
Kripto teknolojisi üreten birimler, teknolojilerini paylaşmaktan çekinmeyebiliyor. Bu oldukça alıştığımız bir durum, zira platformlar bu altyapılar ile kazanç sağlayabiliyorlar. Bir token, bu altyapılardan faydalanarak hayata geçirilen bir projeden fazlası değildir. Bugün piyasada bulunan çoğu token, Ethereum’un blok zinciri yapısından faydalanmaktadır. Bu noktada arz talep dengesi, token’lerin vizyonuyla doğru oranlı olarak ilerlemektedir. Yani bir token, yeterli değere ulaştığında “Kendi kripto teknolojimizi başlatacağız” diyorsa ve piyasada bu söylemiyle birlikte bir değer oluşturmayı başardıysa gerçekten de bunu yapabilir. Elbette güven de bu noktada öne çıkan bir diğer başlıktır.
Peki, yukarıda bahsettiğimiz süreci yaşayan token yok mu? Elbette var. Tron başlangıçta Ethereum altyapısını kullanan bir token olarak karşımıza çıktı ve vaatlerini talep edenlerle paylaşmaya devam etti. Yıllar önce onunla ilgili açıklamaları medya aracılığıyla sık sık okuyabiliyorduk. Derken gördüğü taleple birlikte piyasalardaki değeri de yükselmeyi sürdürdü. Geliştiriciler de vizyoner duruşlarının arkasından teknolojilerini ileri aşamalara taşıdılar ve token olarak yola çıkan Tron’un bugün kendi altyapısı bulunan bir coin olmasını sağladılar. Bu da kripto teknolojilerinin ekosisteminin içerisindeki bir başarı hikayesi olarak hatırlanabilir.
Peki, sizin bildiğiniz başka başarı hikâyeleri var mı? Kripto teknolojileriyle ilgili neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda görüşelim.