Bugün ekran kartı piyasasının lider şirketi Nvidia ve onun başarılı yolu üzerine konuşacağız. Nvidia bu yoldaki tek şirket değil, dönem dönem çeşitli rakipleri olsa da özellikle AMD ile kıyasıya rekabet ettiklerini de görebiliyoruz. Ancak vizyoner ve yenilikçi duruşuyla bir şekilde öne çıkmayı hep başardı Nvidia. Şimdi ise bilişim dünyasının temellerini değiştiriyorlar.
Öncelikle şunu söyleyelim, yenilikçi işlere ve büyük başarılara imza atan şirketlerde aktif ve değişken kadrolar görürüz. Genellikle bir CEO, kendi döneminin en yenilikçi yöneticilerinden birisi de olsa 10 yıl içerisinde fikirleri geride kalmaya başlar ve koltuğunu o dönemin parlayan dehalarından bir başkasına bırakır. Nvidia bu noktada bir istisna olarak karşımızda yerini alıyor. Şirketin kurulduğu 1993 yılından beri CEO görevini üstlenen Jensen Huang o vizyonerlikten bir şey kaybetmemiş olsa gerek ki şirketi bugün halen bize “Aman Allah’ım! Ne hamle ama” dedirten işler sunabiliyor.
Ekran Kartı Başarıları
Nvidia 20 yıldan uzun süredir ekran kartları üretiyor, ancak biz onları son 10 yıldır yakından tanır olduk. Zira biraz daha eski tarihlere kafamızı çevirdiğimizde bilgisayarların donanım özelliklerinde hangi ekran kartı teknolojilerinden faydalanıldığı çok da umurumuzda değildi. İşte bunu değiştiren muhteşem grafikli oyunlar, kendilerini rahatça çalıştırabilecek bir yuva aradıklarında ilk karşılarına çıkan Nvidia oluyor.
Burada RTX ve DLSS gibi çok önemli teknolojik gelişmelere adım atan şirketin başarısını küçümsememek lazım. Işın izleme teknolojisi oyun dünyası için gerçekten devrim niteliğinde bir hareketti. Ancak kabul edelim ki kripto piyasaları da bu küçük yongalardan az nemalanmadı. Bugün dünya üzerinde satılan her 3 ekran kartından 2 tanesinin teknolojisi Nvidia’ya ait. Bu büyük başarıdan da bahsettiğimize göre daha çok vizyon içeren hareketlerine doğru devam edelim.
Her Yazarın Sahip Olmak İsteyeceği Daktilo Klavye; Lofree
Teknolojinin her gelişim evresiyle birlikte eski klavye tipini terk ediyor ve daha modern daha trend olan klavyelere sahip oluyoruz. Tüm bu modern klavyecilik ortamında oyunu bozmak için ortaya çıkan Lofree markası ise bizi kendinden geçirere...
Bilişim Dünyası Onlarla Şekilleniyor
Nvidia geçtiğimiz yıllarda bir risk gördü. Bu problem şirketin satış rakamlarını yerle yeksan edebilir ve dahası şirketin büyük küçülmelere gitmesine sebep olabilirdi. Bahsettiğimiz risk elbette bulut bilgisayarlar. Herkes başka bir bilgisayara bağlanarak günlük işlerini halledecek ve oyun oynayacaksa yeni cihazların satış sıklığı da büyük ölçüde azalır değil mi? Bundan doğal bir matematik yok. Bu nedenle Nvidia’nın yaşanan bu değişikliğe karşı bir şeyler yapması gerekiyordu. Değişimin karşısına nasıl çıkabilirlerdi ki?
Çıkamazlardı ve bunu görmek gerçekten bir vizyon meselesi. Nvidia değişimin başladığını erkenden gördü ve bir bulut oyunculuğu servisi olan GeForce Now’ı hayata geçirdi. Bugün milyonlarca kullanıcısı olan GeForce Now, bilgisayar kullanıcılarına büyük bir yenilik getiriyor. Harika bir bilgisayara uzaktan bağlanabiliyoruz ve yapmamız gereken ağır işleri bu teknoloji üzerinde hallediyoruz. Peki, şirket bunu yaparak ne kazandı?
Cevap oldukça basit, Nvidia’nın ekran kartı satışları bu teknolojiyle birlikte her halükârda düşecek. Bundan bir kaçışı olmayan şirket akışa uymayı seçti. Bu hamleleri sayesinde bulut bilgisayar çağı tam olarak geldiğinde ve üye sayısı tahmini olarak 500 milyona yaklaştığında yine dümenin başında bu yenilikçi firmayı göreceğiz. Bu sayede kullanıcılar belki birkaç senede bir ekran kartı alarak şirkete para kazandırmayacaklar ama her ay abonelik ödemesi yaparak daha büyük bir meblağda ödeme yapacaklar. Gerçekten akıl patlatan bir strateji efendim.
GeForce Now bildiğiniz gibi ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde hizmet veriyor. Daha önce kullandınız mı? Görüşlerinizi yorumlarda bekliyoruz. Sağlıcakla kalın.