wmaraci reklam

Daha Verimli Çalışmanıza Yardımcı ve Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 15 İpucu

Çalışmaya çalışma aşamasını kazasız belasız atlatmak bazen çalışmaktan daha önemlidir. Abraham Lincoln, bir ağacı kesmek için 6 saati olsa bu sürenin 4 saatini kullanacağı baltayı bilemek için harcayacağını söylüyor. Eğer sıkı çalışmayı hayat tarzı olarak benimsiyorsanız sıkı çalışmanın yanı sıra akıllıca ve verimli çalışmayı, işinizi kolaylaştıracak adımları benimsemeyi öğrenmeniz gerekiyor.

Pratik alanların aksine verimli çalışmak sadece Amerika’yı keşfetmekle bitmiyor. Bir sonraki aşamaya geçmek için tekrardan yeni bir Amerika keşfetmeniz gerekiyor. Amerika’nın peşine düşüp verimli çalışmanın yollarını keşfetmeyi şansa bırakmak istemeyenlerdenseniz, bilimsel olarak kanıtlanmış 15 ipucunun yardımıyla çalışmalarınıza verim kazandırabilirsiniz.

#1- Çalışma Zamanınızı Takip Edin

Zaman işi iki şekilde çözülür. Ya siz onu kontrol edersiniz, ya da zamanla o sizi kontrol altına almayı öğrenir. Her iki koşulda da zaman yapılan çalışmaların karşılığının teminatıdır. Bugün her zamanki projenize ne kadar zaman ayırdınız? Kaç kere Instagram’a girip hikayeleri baştan aşağıya dolaştınız? Daha doğrusu Instagram’a girip tüm hikayeleri gezmek bugünkü iş rutininizin bir parçası mıydı?

Bu ve daha fazlasına cevap vermek için çalışma zamanınızı takip etmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre pedometre kullanmaya başlayan insanlar sıradan rutinlerinin aksine en az günde 1.60 km daha fazla yürüyormuş. Üstelik bu kişilerin fiziksel aktivitelerinde de %27 artış meydana gelmiş. Tüm bunların nedenini bence gayet iyi biliyorsunuz. Ölçümleme yapmak bizleri gerçeğe yakınlaştırıyor.

İlgili içerik: Pomodoro Tekniğiyle Daha Verimli Çalışın

Pandeminin Bitişine Ne Kadar Hazırız?
İlginizi Çekebilir!

Pandeminin Bitişine Ne Kadar Hazırız?

Çin’de başlayan bir salgın hastalık birkaç ay içerisinde bütün dünyaya yayılarak bir pandemi halini aldı. Elbette bu sürece pek hazırlanamadan yakalandık ve maddi, manevi epey sarsıntılı bir dönem geçirdik. Maalesef çok fazla ba...

#2- 90 Dakikada Bir Fişinizi Çekin

Bilimsel araştırmalara göre sınırsız çalışma diye bir şey yok. Verimli bir çalışma dilimini tamamlamak için en geç 90 dakikada bir ara vermeniz gerekiyor. Bunun bilimsel gerçekliğinin ardındaysa vücudun sirkadiyen ritmi yatıyor.

Sirkadiyen ritmi; 24 saatlik döngü içinde vücudumuzda meydana gelen fiziksel ve mental davranışlarımızın tümünü kapsıyor. Bu tepki içinde bulunduğumuz çalışma ortamı ışığına göre değişiklik gösteriyor. Bilimsel olarak bu döngümüz tıpkı uygu döngümüzde olduğu gibi 90 dakikada bir sonraki aşamaya geçiyor. Yani durmadan çalışmak sizi yıprattığı gibi verimli çalışmaktan fersahlarca uzağa götürüyor. Bu da bilimsel olarak neden beynimizin odaklanma aralığının en fazla 90 ile 120 dakika arasında olduğunu açıklıyor.

#3- Şekerleme Yapın

Şekerleme yapmadan önce şekerleme ve derin uyku arasındaki farkı mutlaka öğrenin. Bilimsel araştırmalara göre öğlenden sonra yapacağınız 20 dakikalık şekerleme kestirmesi daha verimli çalışmanıza yardımcı oluyor.

Ufak bir uyku sizi deşarj ederken vücudunuz ve beyninizin tazelenmesine yardımcı oluyor. Üstelik yapılan kısa zamanlı şekerlemeler vücudun rahatlamasına yardımcı oldukları gibi kalp krizi riskini de azaltıyor. Çalışma ortamınızda şekerleme yapmak için uygun bir alan var mıdır elbette bilemeyiz ancak Google, Pfizer, Proctor & Gable ve daha birçok büyük şirketin çalışma alanlarında kısa şekerlemeler yapmak için hazırladığı alanlar mevcut. 

#4- Doğal Işık Altında Çalışın

Northwestern üniversitesinin yaptığı bilimsel bir araştırmanın sonuçlarına göre, çalışma ortamındaki ışığın çalışanları uyku durumu, aktivitesi ve yaşam kalitesi arasında kuvvetli bir bağın olduğu görünüyor.

Üniversitenin yapmış olduğu araştırmaya göre gündüz doğal ışık altında çalışan personeller kendilerini daha dinç hissediyor ve yaşam kalite puanları doğal ışık altında çalışmayanlardan daha yüksek görünüyor. Aynı bilimsel araştırmanın içinde yer verilen diğer bilgilere göre çalışma ortamında doğal bir pencereye sahip olunması verimli çalışmayı ve personellerin enerjisini ciddi oranda arttırıyor.

#5- İnternet Hızınızı Arttırın

Boston merkezli bir analiz gurubunun yaptığı araştırmaya göre daha yüksek internet hızına sahip olan şehirlerde yaşayan insanlar daha verimli çalışıyorlar. Rapor bizim gibi tüm işi internet üzerinden yürüyen insanlar için aslında gerçek bir kanıt niteliğinde. Bir an için tüm gün boyunca karşısında oturduğunuz bilgisayarın size daha yüksek hız sunduğunu düşünün. Sayfaların ve dosyaların yüklenmesini bekleyeceğiniz tüm o sürenin size kaldığını hayal edin. ISS için daha ekonomik paketlere bakmak yerine artık internet hızımızı düşünmenin vakti bilimsel kanıtlara göre gelmiş demektir.

#6- Ya Dışarı Çıkın, Ya Dışarıyı İçeri Getirin

Yapılan bir araştırmaya göre, dış ortamlarda vakit geçirdikten sonra işin başına geçmek insanların daha verimli çalışmasında kuvvetli bir etken olarak rol alıyormuş. Etrafın ağaçlar ve kayalarla çevrilmesi hem yaratıcılık hem de verimlilik ögelerinin artmasına yardımcı oluyormuş. Ne yazık ki her zaman böyle bir ortamı bulmak veya kendimizi çalışma aralarında dışarıya atmak mümkün olmayabilir. Bu tip durumlarda uzmanlar dışarıyı içeriye getirmemizi tavsiye ediyor.

Çalışma ortamınızda bulunan yeşillik statüsündeki hemen her bitki stres seviyenizin düşmesine ve verimliliğinizin artmasına yardımcı oluyor. Dışarıya çıkamıyor musunuz? O halde dışarıyı içeriye getirmek ve aynı ortamı taklit etmek için belki bir şeyler ayarlayabilirsiniz.

#7- Yatmadan Önce Gününüzü Planlayın

Uzmanlara göre yatmadan önce veya çalışma gününüze başlamadan önce gününüzü planlamak, yapabileceğiniz en verimli şeylerden biri olarak görünüyor. Neleri yapacağınızı bilerek güne başlamak stresin kankası olan kaygı ve endişeyi kapı önüne koymanıza yardımcı oluyor. Sonuç olarak mental rahatlıkla güne başlamanın rahatlığı üzerinize çöküyor.

#8- Mutlu Olun

Warwick üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre kişisel hayatlarında mutlu olan insanların çalışma hayatlarında yüzde 12 daha üretken oldukları görülmüş. Araştırmada görev alan uzman doktorlardan biri olan Dr. Eugenio Proto bu durumu; “Yaptığımız araştırmalarda mutlu olan insanların aynı görevlerde daha üretken olduğunu gözlemledik. Üstelik mutlu insanların başarıya ulaşma arzusu ve duygusal etkisi çalışma ortamındaki diğer insanları da etki altına almaya yardımcı oluyor.” şeklinde açıklıyor. Evet mutlu olmak kolay olmayabilir ama en azından denemeye değer.

#9- Haberleri Takip Etmeyin

Sürekli 7/24 online olan bir dünyada olup haberlerden etkilenmemek elbette mümkün değil. Joel Gascoigne’ye göre haberler es geçmeniz gereken detaylardan biri. Çünkü haberlerin iyi haberler ve kötü haberlere oranla kıyası yapıldığında kötü haberlerin sayısının kat kat üstün olduğu görülüyor. Kötü haberler ve ardı ardına alınan kötü haberler modunuzu etkilediği gibi çalışma azminin düşmesi ve karamsarlığa yol açıyor. Yaşadığınız toplumdan tamamen kopmamak için haberlerden ayrı kalmanız elbette düşünülemez ancak en azından haber takip etme işini gün tamamen sona erdikten sonraya ertelemek gerekiyor.

#10- Arkadaşlarınızla Takılın

Sosyometrik araştırmacıların yaptığı testlere göre öğle yemeklerini arkadaşlarıyla birlikte geçiren insanlar hafta boyunca diğer insanlara göre %36 oranında daha verimli çalışıyor. Aynı testte belirtilen bir başka açıklamaya göre ise arkadaşlarıyla vakit geçiren grubun stres seviyesi diğerlerine oranla %30 daha az görünüyor. Yani her derdinizi dinleyip yanınızda olan İsmet’e fazladan vakit ayırmanız hem hayatınız hem de işiniz için oldukça önemli.

Sosyal ortamlarda varolan insanlar diğer insanlarla sosyalleşerek zihinini temizliyor ve iletişime geçerek farklı konularda yeni bakış açıları ediniyor. Google gibi şirketlerin neden kampüs tarzında çalışma alanlarına sahip olduğunu bizce bu araştırma daha net açıklıyor.

#11- YouTube İzleyin

Siz ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ancak bilime göre YouTube’dan video izlemek işe yarayabilir. Melbourne üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre ertelemek (procrastination) bazen faydalı olabiliyor. Dr. Brent Coker’a göre çalışırken internette sörf yapan insanlar, diğerlerine göre daha üretken olabiliyor. 

Coker’a göre insanların güçlü şekilde konsantre olabilmesi için bazen sıfır noktasına geri dönmeleri gerekiyor. YouTube gibi internet siteleri bu adımda ciddi bir kurtarıcı olabiliyor. Tabii siz bilim böyle söylüyor diye YouTube’un en işe yaramaz içerikleriyle vaktinizi öldürmeyin. Vaktinize değer katacak ve zihininizi rahatlatmanıza yardımcı olacak içeriklere yönelin.

#12- Çalışma Ortamı Sıcaklığınızı Ayarlayın

Finlandiya’da yapılan bir bilimsel araştırmaya göre, çalışma ortamının fazla sıcak veya fazla soğuk olması verimli çalışmanın önündeki en ciddi sorunlardan biri olarak görünüyor. Yapılan araştırmaya göre ideal çalışma sıcaklığının 21 ile 22 derece arasında olması gerektiği ek notu düşülüyor.

Çalışmanın detaylarındaki bir bilgiye göre, ortam iklimlendirmesi başarılı olmayan alanlarda çalışmak zorunda olan personeller bilgisayar kullanırken %44 daha fazla hata yapıyor. Buna benzer bir başka bilimsel çalışmayada daha önce farklı bir blog yazısında biz değinmiştik;

İlgili içerik; Yaz Aylarında Webmasterlar Neden Tembelleşiyor? İlacı Nedir?

#13- Dağınıklığı Ortadan Kaldırın

Princeton üniversitesinin nörobilim enstitüsünde yapılan bir çalışmaya göre, çalışma ortamınızın dağınık olması verimliliğiniz doğrudan etkiliyor. Öyle ki, fazla dağınık ortamda çalışmak zorunda kalan personellerin beyin aktivitelerinin ciddi oranda düşüş yaşadığı gözlemleniyor. Bu bilimsel araştırmalar ışığında minimalist bir çalışma ortamının verimli çalışmak için daha ideal olduğunu tekrardan hatırlatabiliriz.

#14- Multitasking’den Uzaklaşın

Birçok kişi tam aksini düşünse de çalışırken beyninizin aynı anda iki farklı işle uğraşması pek olağan bir durum değil. Bu nedenle Multitasking’den olabildiğince uzaklaşıp aynı anda sadece tek bir işi başarıyla tamamlamaya odaklanmak gerekiyor. 

“Get More Done — One Thing at a Time” kitabının yazarı olan Devora Zack’ın araştırmalarına göre Multitasking olarak çalışmak beynimizin yaratıcı bölümünü %40 oranında yavaşlatmasına ve stres seviyemizin artması neden oluyor. Tabii hala aksini düşünüyorsanız, o sizin bileceğiniz iş.

#15- Müzik Dinleyin

Çalışırken etrafınızda bulunan sesler daima dikkat dağınıklığına neden olabilir. Oysa doğru sesleri kullandığınızda bu dezavantajı bir avantaja çevirip sefasını sürebilirsiniz. Bilim de tam olarak bunu söylüyor. Çalışma performansınızı arttırmak için doğru müzik seçimi yapmak son derece önemli. Olabildiğince mental gücünüzü arttıracak ve enstrümantal müzikler dinleyerek daha kolay odaklanabilir ve genel konsantrasyonunuzu arttırabilirsiniz.

Bu listemiz son zamanların en uzun listelerinden biri oldu. İşin içine bilim ve bilimsel gerçeklikler girince uzama kaçınılmaz oluyor, her bir bilimsel gerçeklik umarız çalışma performansınızı arttırmaya yardımcı olacaktır :)

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al