wmaraci reklam

Dev Şirketler İlk Milyar Dolarını Ne Kadar Zamanda Kazandı? İlginç Anekdotlar!

Herkesin hayalleri vardır. Bizi biz yapan hayallerimiz hep oradaydı. Büyük şirketlerin ilk milyar dolarlarını cebe indirme motivasyonu da bir zamanlar kurucularının hayalleriydi. Bir milyar dolar az bir para değil dostlar. Böylesine zorlu bir yolculuğu tamamlamak büyük motivasyon gerektiriyor. Bazı hayaller milyon dolar çıtasına birkaç senede ulaşırken, bazılarının 20 seneyi aşkın beklemesi ve azimle devam etmesi gerekiyor. Kimi hayaller ise hiç bir zaman bir milyon dolar çıtasına yaklaşamıyor.

Eğer aşağıdaki dünyanın en popüler şirketlerine göz önüne alacak olursak, internet girişimlerinin kazanma vadesinin daha kısa olduğunu tüm çıplaklığıyla fark edeceksinizdir. Aynı oranda ilk milyar doları kazanmanın şans, azim ve parlak bir fikre ihtiyaç duyduğu da yalın bir gerçek.

#1- Harley Davidson - 86 Yıl -

Harley Davidson, ilk milyar dolarına sıfırdan kurulan bir hayal olarak yükseldi ve  tam 86 yıl sonra ilk milyar dolarını cebe indirdi.

Harley Davidson’ın ürettiği ilk motosikletinde karbüratör olarak domates salçasının tenekesini kullanılmıştı. Nereden nereye!

Webmasterlar İçin Kullanışlı Firefox Eklentileri
İlginizi Çekebilir!

Webmasterlar İçin Kullanışlı Firefox Eklentileri

Bu yazımda sizinle işinize yarayabilecek 7 adet firefox eklentisi paylaşacağım. Eklentiler arasında renk bulma ve oluşturma, font bulma, ölçüm yapma, ekran görüntüsü alma ve test araçları gibi birçok yararlı araç bulunmakta. Bu pay...

#2- Twitter - 3 Yıl -

Twitter şanslı bir başlangıç yapan internet girişimlerindendi. Karşısında Facebook gibi birçok sosyal ağı rakip olarak bulan mikro bloglama sistemi, kurulduktan 3 yıl sonra ilk milyar dolarını kazandı.

Twitter’da @common squirrel adında bir sincaba ait Twitter hesabı var. Üstelik bu hesabın tam 98 bin takipçisi mevcut. Belki bi’ göz atmak isteyebilirsiniz.

#3- Instagram - 2 Yıl -

Instagram ilk defa bir iOS uygulaması olarak yayınlandı. Yayınlandıktan 2 yıl sonra, ilk milyar dolarını kazanan dev bir sosyal ağ uygulamasıydı.

Instagram’ın ilginç tarafıysa sistemin toplam üyelerinin %37’sinin Instagram’a hiç fotoğraf atmamış olması. Yani stalk’ın büyüdüğü serpildiği toprakların resmen Instagram olduğunu söyleyebiliriz.

#4- Samuel Adams - 25 Yıl -

ABD’nin en popüler alkollü içecek üreticilerinden olan Samuel Adams ancak 25 yıl sonra bir milyar dolar hayaline kavuşabildi. 

Bir zamanlar yapılan bira istatistiklere göre Samuel Adams’ın ürettiği bira %17 alkol oranıyla en güçlü ticari biralardan biriydi.

#5- Wendy’s - 37 Yıl -

Dünyaca ünlü Fast Food zinciri Wendy’s'in hayaline kavuşması için tam 37 yıl beklemesi gerekti.

37 yıllık süreçte Wendy’s markasının başından geçen en ilginç olay Şili'li bir kadının yemeğinden gerçek insan parmağı çıktığını iddia ederek markaya dava açması olmuştur. Uzun bir adli sürecin ardından, yemekte bulunan parmağın kadının kocasının meslektaşına ait olduğu ortaya çıkmış.

Ben Türk dizilerini sadece televizyonda kalıyor sanıyordum, meğer gerçek dünyaya da sıçrıyormuş.

#6- Evernote - 6 Yıl -

Fillerin hafızasına atıfta bulunarak tüm dünya için kreatif bir not uygulaması olan Evernote, ilk milyar dolarına 6 yılda erişti.

Evernote uygulamasına aşık olan bir adam, önce Evernote uygulaması hakkında bir kitap yazdı. Daha sonra uygulamanın kocaman logosunu dövme olarak vücuduna kazıttı. Tüm bu çabalara sessiz kalmayan Evernote, uygulamalarına aşık olan adamı iyi bir maaşla kendi şirketine işçi olarak aldı. 

Vay anam vay! Ben kaçar beyler, Google’ın kitabını yaptırıp dövmesini halledeyim. Tutar mı tutar…

#7- Pinterest - 2 Yıl -

Türkiye’nin çorak internet ekosisteminde hala kendine bir yer edinememiş olan Pinterest hızlı bir çıkış yaptı ve ABD ile Birleşik Krallık başta olmak üzere birçok ülkeyi etkisi altına aldı. Hızlı çıkışın sonucunda Pinterest sadece 2 yılda ilk milyar dolar hasılatına ulaştı.

ABD’de Pinterest’in en yoğun kullanıcıları kadınlar iken Birleşik Krallık’ta Pinterest’i kadınlardan çok erkekler kullanıyor. Harbiden neden yauuuv?

#8- Mattel - 25 Yıl -

Dünyaca ünlü oyuncak şirketi olan Mattel, Barbie bebeklerinin de sahibi. Kuruluşundan 25 yıl sonra Mattel ilk milyar dolarını kazanmayı başardı.

Şirketin satış istatistiklerine göre tüm dünyada satış yapan Mattel, ortalama olarak her saniyede 2 adet Barbie bebek satışı yapıyormuş.

#9- Yahoo! - 3 Yıl -

Yahoo! İnternetin emekleme çağında en popüler arama motoruydu. Rakiplerini depar atarak ardında bırakan şirket, 3 yıl sonra ilk milyar dolarına kavuştu.

Google halka arz olduğunda, Yahoo! o zamanlar kendisi için pek anlam ifade etmeyen rakiplerini birkaç milyar dolar karşılığında satın almayı reddetmişti. Yahoo! şirketine göre Google hiçbir zaman bu kadar değerli bir yatırım olmayacaktı.

Yahoo! gibi olmayın…

#10- Nike - 24 Yıl -

Milyar dolara uzanan koşu parkurunu Nike, üstün çabalarına rağmen ancak 24 yıl sonra tamamlayabilmişti.

Nike’ın başından geçen en ilginç olay ise 27 mayıs 1990’da 80.000 çift Sneakers ayakkabının denizde kaybolması vakasıydı.

Nasıl bir üstün başarı gösterdiniz olm o kadar ayakkabıyı kaybetmek için?

#11- PayPal - 8 Yıl -

PayPal, dilimizdeki okunuşuyla “PeyPel” bugünün popüler teknoloji yıldızı Elon Musk’ın ürünü. PayPal ilk milyar dolarını 8 yıl sonra cebe indirdi ve tüm dünyada geçerliliği olan (Türkiye hariç) en popüler ödeme yöntemlerinden biri haline geldi.

PayPal fikri günümüzde hepimizin kafasına yatıyor olabilir ancak 1999 yılında insanlar PayPal’ı saçma buluyordu. Öyle ki PayPal vaktiyle saygın iş dünyası tarafından belirlenen “En Kötü 10 İş Fikri” arasında yer alıyordu.

Ben Elon’un yerinde olsam o iş admlarının hepsini sıraya dizer, “Neyi kaybettiğinize dönüp bi’ bakın isterim!” derdim. Ne yapayım, ruhum ergen benim.

#12- Prada - 98 Yıl -

Prada listenin en bahtsızlarından. Kurulduktan tam 98 yıl sonra ilk milyarına kavuşan Prada, pazarlama konusundaki başarılarıyla sonraki dönemlerde daha aktif dönemler geçirdi.

MR. Robot izleyicilerinin hatırlayacağı  “Devil Wears Prada / Şeytan Prada Giyer” sloganı, Prada’nın en az 1 milyon değerinde ürün satmasını sağlamış.

Demek ki neymiş, slogan ve pazarlama önemliymiş baylar ve bayanlar.

#13- Starbucks - 24 Yıl -

Sonradan salınan markalardan biri olan Starbucks’ın ilk milyar hayaline ulaşması 24 yılını aldı. Starbucks’ın bu 24 yıllık serüvenin çeşitli hilelere başvurduğu ise büyük bir gerçek.

Starbucks’ın Trenta isimli kahve boyutu, ortalama insan vücudunun midesinden daha büyüktür. Bu boyutta bir kahvenin mideler yerine gözleri doyurduğu apaçık ortada, değil mi?

#14- Beats - 8 Yıl -

Dijital müzik piyasasının popüler markası Beats işini sanata döken Dr. Dre’nin ürünü. Diğer donanım markaları arasında uçak hızıyla büyüyen Beats, yalnızca 8 yılda ilk milyar dolarını kazanmayı başarmıştır.

Beats’in kurucusu Dr. Dre bir DJ’idi. İşini severek yapmak, tek başına sanat yerine markaya dönüştürmek onu sayılı zenginlerden biri haline getirdi.

#15- YouTube - 1 Yıl -

Gelecekte televizyonun katili olacağı düşünülen, kimine göre zaten bu hedefini çoktan başarmış olan YouTube, kurulduktan 1 yıl sonra ilk milyar dolarını cebe atan en hızlı markalardan biri.

YouTube’un en uzun videosu; 596 saat 31 dakika ve 21 saniyedir.

Milyar dolar hayaliniz mi var? O hayaller internet olmayan çağlarda kaldı. Artık webmaster’lar için trilyon dolarlar hayalleri kurmanın yüzyılındayız! (Tabii başarabilirseniz.)

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al