wmaraci reklam

Dijital ve Teknolojik Kayıtların Boşanma Davasındaki Önemi

Özellikle 1990’ların sonundan itibaren büyük bir sıçrama yaşayan teknolojik gelişmeler, hayatımızın her alanını sarıyor ve adeta bizi kendi ekseninde döndürmeye başlayan bir ağırlık merkezi haline geliyor. Son olarak ChatGPT gibi AI (yapay zeka) teknolojilerinin şaşırtıcı sonuçları, geniş kitleler açısından distopik gerilimler yarattı ve tartışmalara neden oldu. Üretim ve tüketim zincirinde insan unsurunun ters orantılı olarak azalmasına sebebiyet veren teknolojik gelişmeler, hayatımızı ve tüketim alışkanlıklarımızı hiç tahmin etmediğimiz yönlerde etkilemeye devam edecek gibi görünüyor.

Ancak teknolojinin gelişmesi ile birlikte, ona ayak uydurmakta zorlanan yalnızca insan yığınları değil, aynı zamanda insan sistemleri de oluyor. Bunların başında ise maalesef hukuk geliyor. Teknolojik gelişmeler, İstanbul ve Ankara avukatı gibi büyük şehirlerde görev yapan ve yaşanan gelişmeleri mümkün mertebe takip eden avukatlar açısından yakalanabiliyor olsalar da, hukukun bu konularda gelişme göstermesi, oldukça yavaş hareket eden bir fokun karada sallana sallana yürümesini andırıyor. Bununla birlikte hiç de gelişim yaşanmıyor dememiz, son derece haksızlık olur.

Telefon Kayıtları ile Gizli Ses ve Görüntü Kayıtlarının Delil Değeri

Hemen belirtelim: Sahibinin rızası olmaksızın, izinsiz ve gizlice kaydedilen ses ve görüntü kayıtları, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi, depolanması, haberleşmenin gizliliğini ihlal ve/veya özel hayatın gizliliğini ihlal suçlarına sebebiyet verebilecek nitelikte bir davranıştır. Ancak Yargıtay’ın konuya ilişkin vermiş olduğu kararlar incelendiğinde, eşler arasındaki özel hayat alanının 3. kişilere nazaran daha dar yorumlandığı ve kişinin kendisine yönelik olarak konusu haksız fiil veya suç teşkil eden ya da bir eşi, diğerine karşı yükümlü kılacak nitelikte davranışların başkaca delillendirilmesi imkanının bulunmaması halinde gizli olarak elde edilen ses ve görüntü kayıtlarının cezai sorumluluk doğurmayacağı ve hatta boşanma davasında delil olarak kullanılabileceğine ilişkin hükümlerin de kurulduğu görülebilmektedir. Buna rağmen uzmanlar, risk alınmaması ve alanında uzman bir boşanma avukatı ile görüşülmesini tavsiye etmektedir. İstanbul, İzmir ve Ankara boşanma avukatı sayısının oldukça fazla olduğu illerimiz arasındadır.

Boşanma davasında aldatmanın telefon kayıtları ile ispatlanmak istenmesi halinde, diğer eşin telefonunda yer alan arama ve SMS (Kısa Mesaj) kayıtları, diğer eş tarafından bizzat mahkemeye verilmeyeceğine göre, diğer eşin hattının kayıtlı bulunduğu operatörden müzekkere yoluyla istenmesi gerekmektedir. Bu şekilde getirtilip boşanma davası dosyasına eklenecek olan arama ve mesajlaşma kayıtları, yalnızca operatör üzerinden gerçekleştirilen arama ve kısa mesajlaşmaları kapsar ve konuşma içerikleri değil, yalnızca irtibat saatleri, konuşulan süre bilgisi, mesajlaşma sayısı gibi bilgileri içerir. Ancak yine Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlarda, bir eşin, gece geç saatlerde karşı cinsten birisi ile defalarca konuşması, aldatma veya sadakatsiz davranış sayılmayacaksa bile en azından güven sarsıcı davranış olarak kabul edilmekte ve kusur olarak değerlendirilmektedir.

Metacritic'e Göre 2023 Yılının En İyi 25 Filmi Belirlendi
İlginizi Çekebilir!

Metacritic'e Göre 2023 Yılının En İyi 25 Filmi Belirlendi

Oyun, film ve dizilerin puanlandığı Metacritic, 2023 yılında eleştirmenlerden tam not alan en iyi 25 filmi yayınladı. Listede en dikkat çekeni ise geçtiğimiz sene büyük ses getiren yapımlardan birisi olan Barbie filminin listede yer alm...

Meta Grubu, Twitter vb. Sosyal Medya Devleri Türk Mahkemelerinin Yargı Yetkisini Tanımıyor

Türk mahkemeleri tarafından operatöre telefon kayıtları için müzekkere yazılabiliyorsa da, Meta grubu (Facebook, İnstagram, WhatsApp), Twitter ve benzeri uluslararası sosyal medya devleri, Türkiye’de sorumlu tutulabilir nitelikte bir merkeze sahip olmadıkları gibi, Türk Mahkemelerinin yargı yetkisini de tanımıyor. Dolayısıyla bir eş, diğerini WhatsApp, İnstagram, Tinder vb. uygulamalar aracılığıyla aldatıyor ve 3. kişilerle görüşüyor ise dahi, bu durumun söz konusu sosyal medya ve arkadaşlık sitelerine mahkeme tarafından müzekkere yazılmak suretiyle ispatlanması mümkün değil. Çünkü bu firmalar, talep edilen bu tip bilgileri, tüketicilerin kişisel verileri olarak yorumluyorlar.

Otel Kayıtları Emniyet’ten İstenebiliyor

Boşanma davasında aldatıldığını iddia eden eş, diğer eşin otelde 3. Bir kişi ile kaldığını ispat etmek amacıyla Emniyet’e ve/veya ilgili kolluk birimlerine de müzekkere yazılmasını talep edebiliyor. Otel kayıtlarının getirtilmesi halinde diğer eşin 3. bir kişi ile birlikte olduğunun ortaya çıkması, zina nedeniyle kesin boşanma sebebi olarak yorumlanıyor.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al