Walt Disney Company yani Disney, ilk olarak 1923 yılında Amerika'da medya ve eğlence şirketi olarak kurulduktan sonra hızla büyüyerek günümüzde dünyanın en büyük stüdyoları haline geldi. Dünyanın en büyük bütçeli yapımlarına imza atan Disney'in deyim yerindeyse bugüne kadar girmediği sektör bulunmuyor. Birçok alanda faaliyet göstermek adına yeni şirketler kuran ya da mevcut şirketleri bünyesine katan Disney'in şimdiki hedefi ise oyun sektörü. Zira Disney tarafından yatırımcılara gönderilen bilgilendirme raporunda şirketin hedefleri arasında Kaliforniya merkezi oyun yapım devi EA Games'in tüm hisselerini satın almak da var.
Disney ve EA Games
Oyun medyasının güvenilir kaynaklarına göre, Disney, The Sims, Assasin's Creed, Star Wars, FIFA, Battlefield ve Tom Clancy's gibi kült oyun serilerinin yanı sıra yüzlerce oyunun yapımcısı ve yayıncısı olan EA Games'i satın almak için girişimlere başlamak üzere. İlk olarak bilgilendirme raporunda ortaya çıkan bu bilgiden sonra oyun sektöründe yer yerinden oynadı desek yanlış olmaz. Zira Microsoft'un Activision Blizzard şirketinin satın alım işlemlerini henüz yeni tamamlamış olmasının ardından böyle bir haberin çıkması, hem oyuncuları hem de oyun yapımcılarını oldukça heyecanlandırdı.
Vurdu Gol Oldu: Microsoft, Windows 10’a Oyun Modunu Ekliyor!
Microsoft, Windows 10’un Creators Update güncellemesiyle oyun performansı için oyuncuların donanımlardan maksimum verim elde etmesine yardımcı olan ve işletim sisteminin donanımlar üzerindeki oluşturduğu yükü en aza indirgeyen oyun mo...
Disney'in Bugüne Kadar Satın Aldığı Şirketler
Bir söz vardır, büyük olan balık her zaman küçük balığı yer diye. Disney, yediği bu küçük balıklarla büyümeyi de geçerek devasa bir şirket haline geldi. Yaptığı her yatırımda başarıya ulaşan şirketin bu zamana kadar satın aldığı ve hissesi bulunduğu 11 şirket var. Gelin bu şirketlere beraber bakalım.
- ABC (American Bradcasting Company) Televizyon Kanalı:
- Marvel:
- Lucasfilm Ltd.:
- Queen Grubunun Müzik Hakları:
- 21st Century Fox:
İlk olarak 1943 yılında yayın hayatına başlayan ABC, ürettiği birçok içerikle kısa sürede istediği reyting başarısına ulaşmış, çok büyük paralar kazanmaya başlamıştı. O zamanlar hızla büyüyen bir diğer şirket olan Walt Disney ile ortaklık kararı alan ABC, 1954 yılında şirketin 5 milyon dolar değerinde hisselerini satın aldı. Bu da Disney'in üçte birinin ABC'ye satılması demekti. Disney'in bir bölümünü bünyesine katmasıyla ABC hızla büyümeye devam etse de Disney, yaptığı başarılı yatırımlarla sadece 6 yılda maddi güç olarak ABC'yi geride bıraktı ve şirkete sattığı hisselerini 7,5 milyon dolara geri aldı. Fakat bu durum iki şirket arasında kavgaya sebep verecek iken aksine ilişkilerini daha da güçlendirdi. İki şirket birbirlerinden hisse alıp satarken sonunda Disney, 1995 yılında ABC'nin tamamını satın alarak şirketi bünyesine kattı. Şirket bu satın alımla beraber ESPN'nin (Entertainment and Sports Programming Network) %80'lik hissesini, ABC Radio,'nın, A&E'nin, The History Channel'ın ve Lifetime'ın da tamamını satın almış oldu.
Marvel ismini sinemayla ya da çizgi romanlarla arası iyi olan herkes mutlaka duymuştur. İlk olarak çizgi roman üreten bir şirket olan Marvel, ardından bir stüdyo olmuş ve ismini Marvel Studios olarak değiştirmişti. Stüdyonun ilk filmleri Iron Man ve Incredible Hulk'ın maddi başarısı direkt olarak Disney'in radarına takıldı ve şirket Marvel'ı 2009 yılında 4 milyar dolara satın alarak bünyesine kattı.
Star Wars ve Indiana Jones gibi başarılı film serilerinin sahibi olan Lucasfilm, Disney'in bünyesine kattığı House of Mouse adlı şirket tarafından 2012'de 4 milyar dolara satın alındı. House of Mouse aracılığıyla satın alan Disney, yasal düzenlemeleri yaptıktan sonra şirketin hisselerini kendi üzerine geçirdi.
Disney, 1989 yılında kurduğu Hollywood Records adlı müzik yapım şirketi ile Queen grubunun tüm müzik haklarını 10 milyon dolara satın aldı. Bu satın alım o zamanlar çok riskli bir yatırımdı zira Queen'in solisti Freddie Mercury daha yeni hayatını kaybetmişti. Fakat Disney, gözünü kapatarak yaptığı bu yatırımdan 4 yıl gibi kısa sürede 95 milyon dolar gelir elde etti. Yani Disney'in o zamanlar yaptığı bu yatırım, en başarılı yatırımlar listesine adını yazdırmayı başardı.
Disney'in yaptığı en büyük yatırımlardan birisi olan ve o zamanlar ismi 20st Century Fox olan şirket oldu. Peki bu yatırımın altında yatan sebep aslında Marvel'ın zamanında haklarını Century Fox'a sattığı Deadpool karakteri desem? Century Fox, Deadpool'un ilk filmini duyurduğunda Marvel, Fox'a bir ortaklık teklif ederek filmi beraber yapmayı talep etti. Fakat Fox'un yönetim kurulu bunu reddetti. Ardından Marvel dayak yiyen çocuklar gibi abisine, Disney'e giderek yardım istedi. Disney ilk olarak Fox'a Deadpool'un haklarını geri satması için teklif yapsa da bu pazarlıktan da eli boş döndü. Daha fazla bu başarısızlıklara dayanamayan Disney, Deadpool'un hakları yerine direkt 21st Century Fox'u satın aldı. Aralık 2017 tarihinde 71,3 milyar dolarlık rekor bir paraya Fox'u satın alan Disney, bu satın alımla beraber 20th Century Fox Television Productions bölümü, Fox Television Animation bölümü, Fox 2000 kanalı, Fox Searchlight bölümü ve FX de gibi departmanların sahibi oldu. Deadpool başta olmak üzere birçok yapımın da yayın hakları Disney'e devredildi.
Disney'in hisse sahibi olduğu şirketler ise şöyle:
- Hulu
- National Geographic Partners
- Touchstone Pictures
- Vice Media
- Core Publishing
Şirket şayet EA Games'i de satın alırsa, gücüne güç katmaya devam edecek.