wmaraci reklam

DMOZ’un Helvasını Artık Kavurabiliriz

1 Mart’ta WM Aracı Blog üzerinden paylaştığımız haberle birlikte DMOZ’un 14 Mart 2017’de kapanacağını duyuran bir haber yapmıştık. Tam olarak neden oldu nasıl oldu bilinmez ancak DMOZ’un kapanmasını bekleyen kullanıcılar servisin ayın 14’ünden sonra da aktif olduğunu görünce bunun bir viral çalışması olabileceğini düşünmeye başlamıştı.

Kapanması biraz geciken DMOZ dizini, bugün ve an itibariyle kepengini tamamen indirerek aklımızda nostalji olarak kalacak yerini aldı. Yapılan değişiklikle DMOZ’un ana sayfasına servisin kapandığı belli edilen bir index dosyası yerleştirilmiş ve DMOZ’un artık bundan sonra servis sunmayacağını bildiren bir mesaj ibaresi görünüyor.

DMOZ Neden Kapandı?

DMOZ’un kapanmış olmasının ardında yatan neden ne olabilir? Resmi olarak açıklama yapılmadığı için bunu bilmek elbette güç ancak birkaç haklı çıkarımımız var. Eski internet kullanıcıları hatırlayacaktır ki, arama motorlu o zamanlar günümüzde olduğu kadar isabetli çalışmıyordu. Spam çalışmalarıyla üst sıralara gelen internet siteleri çoğunluktaydı. 

Bu zaman diliminde DMOZ kaliteli internet sitelerine erişmek isteyen kullanıcılar için nezih bir dizin konumundaydı. Ne var ki, arama motorlarının gelişmesi ve Spam çalışmalarının önüne geçilmesiyle birlikte DMOZ’da saf dışı kaldı. Ek olarak DMOZ’un sunucu giderleri, işleyişinde insan gücünden faydalanılması, editörlerin yaptıkları usülsüzlükleri düşünecek olursak AOL’a DMOZ’u sonlandırma kararında hak verebiliriz. 

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al