wmaraci reklam

Ekran Kartı Piyasası Düzelecek mi?

Kripto paraların kazandıkları ivmelerle, donanım tutkunlarının da başı derde girdi. Kripto coin madenciliğinde ekran kartlarının kullanılması durumu sanıyorum ki ilk bizden duyduğunuz bir şey olmaz değil mi? Peki, GPU bulamadığımız bu dönem sona erecek mi?

Gelecek hakkında yorum yapmanın şartı bugünü iyi okumaktan geçer. Geçtiğimiz aylar içerisinde çeşitli oyun konsollarından tutun da güçlü dizüstü bilgisayarlara kadar pek çok donanım kripto para madenciliğinde kullanıldı. Bu nedenle bulunduğumuz dönemde ekran kartı piyasasının bu durumda olması oldukça doğal ve hatta diğer alanlarda bozulmalara neden olmadığı için sevinmek dahi lazım. Peki, donanımlarımız neden kripto paraların kazı aşamasında kullanılıyor?

Elbette donanımlarımızın ellerinde kürek, kazma bir şeyler kazdığı ve bildiğimiz anlamıyla bir madencilik yaptığı yok. Doğrusu sistem çok daha komplike ancak en basit haliyle açıklamaya çalışalım. Cihazlarımız, yapılan işlemleri kaydederek gerçekleşmelerine olanak sağlıyor. Bu para birimlerinin neredeyse hiçbir zaman, herhangi bir merkezi bulunmamakta diyebiliriz. Dolayısıyla cihazlarımız üzerinden gerçekleştirilen bu aktarım işlemlerine ödül veren algoritmalarının olması sayesinde hayatlarını sürdürüyorlar. Hangi coin için cihazlarımızı çalıştırıp enerji harcayacağımız da bize kalmış durumda. Bir zamanlar en kazançlı madencilik işlemleri Bitcoin için yapılırken bugün daha farklı opsiyonlardan bahsetmek mümkün olabiliyor.

Bugün Yaşananlar Gayet Doğal

Sistemin ödül mekaniğini kullandığından bahsettik. Bugün verilen ödüller, harcanılan enerjinin ve donanım maliyetlerinin üzerinde seyrediyor. Kripto paraların gördüğü ilgi ve market hacimlerinin büyümesi bundaki en büyük nedenler. Belki kazıcı işlem başına hâlâ aynı miktarda coin elde ediyor ancak elde ettiği coinin borsalardaki değeri artık çok daha fazla. Bundan dolayı da insanlar gelir elde etmek için kazıcılığa girişiyorlar. Geçmişte sistemin çarkları daha düşük kâr marjlarıyla dönebildiğinden ve insanların bu konuda daha az bilgi sahibi olduğundan dolayı ekran kartlarıyla ilgili bir sorun da söz konusu değildi.

İnsanların kazanç sağlamak istemeleri, işin sahip olduğu popülariteyle birleşiyor ve bize bugün yaşanan krizin doğal olduğunu gösteriyor. Elbette insanlar kazanç sağlamak isteyecekler ve onlara farklı alternatifler sağlanmadıkça bunun için ekran kartlarını kullanacaklar.

Bulut Bilgisayarlar Geleceğin Teknolojisi mi?
İlginizi Çekebilir!

Bulut Bilgisayarlar Geleceğin Teknolojisi mi?

Bulut teknolojileri çıktı çıkalı, dünya genelinde atılan büyük bilişim adımları üzerine konuşuyoruz. Bu adımların bazıları silinip giderken, bazıları uzun yıllardır bizimle birlikte. Peki, uzaktan yönetime olanak sağlayan bul...

Çözülmesi Şart, Bir Şekilde Sorun Aşılacak

Ekran kartlarıyla ilgili arz talep durumunun bugünkü konumunu doğallaştıran nedenlerden bahsettik. Ancak bilindiği gibi bu donanımlar yalnızca madencilik ekipmanlarında kullanılmıyor. Kripto madenciliği yapmak isteyen birisi yalnızca ekran kartları satın alarak bu işini tamamlayabiliyor, ancak buna karşılık diğer donanımların da satış oranlarını düşürüyor. Çünkü insanlar bilgisayarların önemli donanımlarından olan ekran kartlarını satın alamadıklarından ötürü kalan parçaları da almıyorlar. Piyasada anakartlarının, işlemcilerinin tozlanmasını istemeyen kurum sayısı gün geçtikçe artıyor. Örneği hazır sistem satışlarındaki artış, firmaların ekran kartlarını bu şekilde satıyor olması işte bu nedenden kaynaklanıyor.

Nvidia gibi önemli teknoloji geliştiricileri de sorunla mücadele etmek istediklerini yaptıkları açıklamalarla ortaya koyuyorlar. Ancak 2021 yılı içerisinde büyük bir çöküş görmezsek, ekran kartlarının kolay erişilebilir olduğu modellerin de bu yıl içerisinde ortaya çıkmasını beklemek biraz hayalperestlik oluyor doğrusu. Yine de beklemekte fayda var, malum bu borsa durağanlığa pek alışık değil ve ne olacağı hiç belli olmaz. Ancak acil bir bilgisayar ihtiyacınız varsa ve tercihiniz sıfır bilgisayarlarsa, dizüstü ve hazır sistemler tercih etmenizi özellikle tavsiye ettiğimizi de belirtelim.

Sizin bu konuyla ilgili düşünceniz nedir? Üreticiler bu konuda yakın zamanda büyük atılımlar gerçekleştirirler mi dersiniz? Yorumlarda görüşelim efenim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al