AMD ve Nvidia'nın ekran kartı savaşı her geçen gün daha da artıyor. İki markanın da ürettiği ekran kartları aslında en çok oyuncuların işine geliyor. AMD ve Nvidia'nın rekabetinden dolayı hem ekran kartı çeşidi artıyor hem de fiyat konusunda iki firma da ellerinden geldiğince uygun fiyat politikası yürütmeye çalışıyor. Peki devlerin savaşında kazanan kim? Sistem toplarken ekran kartı tercihimizi AMD'den yana mı yoksa Nvidia'dan yana mı kullanmalıyız gelin beraber bakalım.
Steam'e Göre Oyuncuların Tercihi Nvidia
Dijital oyun platformu olan Steam, her sene yaptığı gibi bu senenin ilk yarısındaki oyuncu raporlarını paylaştı. Steam tarafından paylaşılan rapora göre platformu kullanan oyuncuların tercihi Nvidia. Zira yayınlanan rapora göre çok kullanılan ekran kartları arasında AMD ekran kartları ilk 10'a bile girememiş.
Steam tarafından söylenene göre en çok kullanılan ilk 10 sıradaki Nvidia ekran kartları şöyle:
- Nvidia GTX 1650
- Nvidia RTX 3060
- Nvidia GTX 1060
- Nvidia RTX 2060
- Nvidia GTX 1050 Ti
- Nvidia RTX 3060 Ti
- Nvidia GTX 1660
- Nvidia RTX 3070
- Nvidia RTX 3050
Geçmişte Bıraktığımız 5 Teknoloji
Tarihin tozlu sayfaları arasına karışmak çoğu teknolojinin alınyazıları arasında yer alıyor. Zira onların yaptığı işi daha büyük ölçüde, daha hızlı, daha ucuza, daha kolay ve daha mobil bir şekilde yapan teknolojiler geliştir...
AMD mi Nvidia mı?
AMD ve Nvidia ekran kartı arasında tercih yapmadan önce alacağınız ekran kartı ile ne yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Zira ekran kartını 3D modelleme için mi, iş için mi yoksa oyun oynamak için kullanacaksınız önce bunu belirlemeniz gerekiyor. Çünkü AMD ürettiği ekran kartlarında VRAM'e önem veriyor iken, Nvidia ise ürettiği kartlarda bant genişliğine önem veriyor. 3D tasarımlar için ise VRAM çok daha önemli.
AMD ve Nvidia Ekran Kartları Arasındaki Fark
AMD ve Nvidia ekran kartları arasında hem yazılımsal hem donanımsal hem de ısınma olarak birçok türde farklar mevcut.
- Arayüz farkı: AMD, kullanıcılarına detaylı her işlemi yapabilecekleri özel bir arayüz sunarken Nvidia bunu denetim masası üzerinden yapılmasına olanak sağlıyor. Her ne kadar iki firma da kullanıcılarına teknik özgürlük tanısa da AMD'nin uygulaması olması, bir adım öne çıkarıyor.
- Görüntü kalitesi farkı: AMD kendine has uygulaması olmasından dolayı bir adım önde desek de Nvidia'ya göre görüntü kalitesi ayarlamalarında maalesef yeterli değil. Nvidia, Windows temelini de kullanarak kullanıcılarına ekran kartı üzerinde görüntü kalitesi hususunda birçok ince detayı yapmasına olanak tanıyor.
- Performans ve oyun ayarları: AMD oyuncu kullanıcılarına sunduğu FRTC (Frame Rate Target Control) teknolojisi ile oyun içi kare hızlarını ayarlamaya imkan tanıyor. Fakat Nvidia'nın sunduğu G-SYNC teknolojisi çok daha ince ayarlara olanak tanıyor.
- Donanımsal farklar: Yukarıda da bahsettiğim gibi Nvidia, VRAM oranında bonkör iken Nvidia bu konuda daha tutumlu. Nvidia'ya göre VRAM'e göre bit hızı çok daha önemli.
- Ray Tracing: Ray tracing teknolojisi yani ışın izleme teknolojisi, oyun sektöründe deyim yerindeyse devrim etkisi yarattı. Bu konuda ciddi yatırımlar yapan Nvidia, RTX ekran kartları modellerinde bu teknolojiyi başarıyla kullanıcılarına sunuyor.
AMD Ekran Kartları ve Artıları
AMD'nin en çok tercih edilme sebeplerinden birisi dediğim gibi VRAM'e önem veriyor olması. Firmanın yeni nesil ekran kartları Radeon RX 6000 ekran kartı desteklediği VRAM kapasitesi ile 4K çözünürlük sunabiliyor.
AMD Ekran Kartlarının Avantajları
- Fiyat ve performans uyumu: AMD, rakibi Nvidia'ya göre ekran kartlarını çok daha uygun fiyata çıkarmayı tercih ediyor. Oyuncu dostu olan şirket, fiyat ve performans konusunda bir adım öne çıkmayı başarıyor.
- Yüksek çözünürlük desteği: AMD, yüksek çözünürlük konusunda rakibi Nvidia'dan hep bir adım önde olmayı başardı.
- FreeSync teknolojisi: AMD tarafından rakibi Nvidia'nın G-SYNC teknolojisine karşı olarak geliştirilen FreeSync teknolojisi, monitör ile ekran kartı arasında yaşanılan gecikmeleri, görüntü yırtılmalarını ve gecikmeleri engellemeye çalışıyor.
Nvidia Ekran Kartları ve Artıları
Nvidia aslında ekran kartı sektöründe tek şirket. Her ne kadar rakibi AMD olsa da, AMD'nin asıl kurulması işlemci üretmek üzerine. İşlemci konusunda Intel ile de kapışan AMD, ekran kartında da Nvidia ile çekişiyor. Yani bazı uzmanlara göre AMD işlemcilerde ustalaşmış iken Nvidia da ekran kartlarında ustalaşmış. Herkes bildiği işi yapsın mantığı ile yaklaşırsanız Nvidia bu konuda öne çıkacaktır.
Nvidia Ekran Kartlarının Avantajları
- Ray Tracing: Yukarıda da belirttiğim gibi Nvidia'nın devrimsel teknolojisi Ray Tracing, oyun konusunda açık ara öne çıkarıyor markayı.
- Optimizasyon: Her ne kadar ekran kartı arayüzü konusunda AMD kadar destek vermese de Nvidia ekran kartı optimizasyonunda cidden çok iyi işler başarıyor. GeForce Experience adlı uygulaması ile ekran kartlarını oyunlara özel optimize ettirebiliyor.
- NVENC kodlama: Nvidia, oyun ve içerik yayıncılığını ilk fark eden firmalardan birisi. Twitch ve Youtube'un gelişmesiyle beraber oyun yayıncılığı ve içerik üreticiliği ciddi bir sektör haline geldi. Nvidia da ekran kartlarında sunduğu NVENC teknolojisi ile içerik üreticilerinin işlerini bir hayli kolaylaştırıyor. Zira NVENC sayesinde video ve görüntü işleme kalitesi ve hızı çok ciddi oranda artıyor.
Ekran Kartı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ekran kartı seçerken dikkat etmemiz gereken birkaç başlıklar var. Ekran kartını hangi alanda kullanacağınıza karar verdikten sonra hangi ekran kartı seçeceğinizde dikkat edilmesi gerekenler şunlar;
- Bütçe: Özellikle ülkemizdeki vergiler ve kur farkı, her alanda olduğu gibi ekran kartı seçiminde de bizi fiyat performansı seçmemize itiyor. Şayet performanstan ödün veririm, fiyatı uygun olsun derseniz AMD ekran kartlarına bakmanızı tavsiye ederim.
- Ekran kartının kullanım alanı: Oyun oynamak için ekran kartı almak istiyorsanız ve bütçenizle alakalı sorununuz yoksa kesinlikle Nvidia ekran kartlarına bakmanızı tavsiye ederim. Fakat ben oyun oynayacağım ama tasarım da yapacağım derseniz AMD ekran kartlarına bakabilirsiniz. Fakat Nvidia'nın oyun oynarken verdiği verimi AMD ekran kartından beklemeyin.
- Monitör uyumu: Ekran kartı alırken monitörünüzün özelliklerini de dikkate almanız gerekiyor. Monitörünüz 1080p görüntü kalitesi destekliyor iken gidip 4K görüntü kalitesi destekleyen ekran kartı almak gereksiz çünkü o kart en fazla 2k kalitesinde görüntü verecektir.
- Güç tüketimi ve ısınma problemi: Ekran kartları teknolojileri sahibiyle ciddi oranda güç tüketen donanımsal parçalardır. Ekran kartı almadan önce güç kaynağınızın kaç W güç sağladığını göz önünde bulundurun. Güç kaynağınız 550 W gücünde ise 700 W isteyen ekran kartı almanız durumunda ekran kartınızdan yarı oranda verim alırsınız. Ayrıca her ekran kartları ısındığı için sahip olduğunuz soğutma sistemine göre tercih yapabilirsiniz. Kart ne kadar güçlüyse o kadar çok ısınacaktır. Fakat AMD'nin ısınma problemi bir tık daha fazla.