wmaraci reklam

Elon Musk’ın SpaceX’ine Dair Bilmeniz Gereken 10 Şey

Popüler teknoloji tuhaf şey. Eskiden olsa teknoloji denildiğinde insanın aklına ilk gelen uzay roketleri ve bilinmeyenleri keşfetmekti. Şimdilerde hangi akıllı cihazın kamerasının daha iyi olduğu hakkında uzun uzun makaleler yazıyoruz. Popüler teknoloji hayatımızın merkezinde olduğu için bunu yadırgamamak lazım. Yine de dümeni biraz farklı teknolojilere çevirmek isteyenlerdenseniz bu kez tam sizlik bir şeyimiz var.

Bu listeyle sizi Elon Musk’ın hayalini gerçeğe dönüştürme çabasını konu edinen SpaceX projesine götürecek ve SpaceX hakkında bilmeniz gereken 10 önemli detaya değineceğiz. SpaceX, Elon Musk’ın çocukluğunda gerçekliği üzerine düşündüğü hayalci yanının bir dışa vurumu. SpaceX bundan tam 15 yıl önce faaliyetlerine başalayan kuşkusuz uzay endüstrisinin adı akılda tutması en kolay ve tek şahsi girişimi.

SpaceX’in tek amacı uzayın derinliklerini keşfetmek veya ona turist taşımak değil. SpaceX aynı zamanda uzayı 2022 yılında kolonileştirmek ve bir insan topluluğunu göndermek istiyor. Bunu ilginç bulduysanız işte SpaceX hakkında sizi şaşırtabilecek diğer 10 şey;

#1- Küçük ve Alımlı

SpaceX aslında şirketin gerçek adı değildir. Şirketin tam gerçek adı Space Exploration Technologies Corporation’dır. Yalnız SpaceX’in daha akılda kalıcı olduğunu kabul etmeliyiz.

Google Bilim Fuarının Kazananları Belli Oldu!
İlginizi Çekebilir!

Google Bilim Fuarının Kazananları Belli Oldu!

İlk olarak 2011 yılında düzenlenen Google Bilim Fuarı her sene National Geographic, Virgin Galactic, Lego, Scientif Amerikan gibi büyük firmaların ve tüm  diğer bilim camiasının dikkatini üstüne çekmeyi başarıyor. 2013’te gururumu...

#2- Hayallerin Gerçeğe Dönüşmüş Hali

SpaceX, 2012 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’na zincir atan ilk özel şahıs kuruluşudur. Bu şahsi çabalar ve yeterli maddi gücünüz olduğunda sınırlarınızın olamayacağının resmi diyebiliriz.

#3- En Süratli Kargo

Uluslararası Uzay İstasyonu ile ilk bağlantı sonrası SpaceX daha önce benzeri yapılmayan bir şey yapmış ve 15 öğrenci tarafından geliştirilen bilimsel deneyleri kargo olarak taşıma görevini üstlenmiştir.

#4- SpaceX Tarihi Duyguları Seviyor

SpaceX’in Falcon 9 isimli roketi, Kennedy Uzay Merkezi’nden Kalkış Kompleksi 39 üzerinden fırlatılmıştı. Aynı kalkış kompleksi tarihi bir görev için düğmeye basılan ayın ilk yolcusu Apollo 11’in kalkış kompleksidir. 

#5- Engelleri Kıran SpaceX

30 Mart 2017'de SpaceX, tekrar kullanılabilir yörünge sınıfı bir roketi başarıyla havalandıran ve uçuran ilk kurum oldu.

#6- Mevzu Sadece Roketler Değil

SpaceX, yalnızca büyük uzay araçları inşa etmekle meşgul değil. Uzay roketlerinin yanı sıra şirket aynı zamanda özel uzay tulumu yapmak için NASA ile ortaklık kuruyor. En büyük hedef ise Mars’ta bir topluluk oluşturabilmek.

#7- Ağır Bir Hikaye

Dragon (Ejder) adı verilen kapsül tam 6.000 ton taşıma kapasitesine sahip. Falcon’un ağır roketi ise Mars’a yolculuk yapması için tasarlandı. SpaceX tarafından verilen bilgiye göre Falcon tam 53 bin ton taşıma kapasitesine sahip. SpaceX bunu içi tamamen yolcular, bagajlar ve uçuk ekibiyle dolu 737 jetliner kapasitesi olarak açıklıyor.

#8- SpaceX İlklerle Dolu

Şirket birçok ilk ve kilometre taşına sahip. Bunların en önemlisi ise ilk şahsi uzay girişimi olması. Tekrar kullanılabilir yörünge sınıfı bir roketi başarıyla havalandırıp indirmesi ise SpaceX açısından en önemli kilometre taşlarından biri.

#9- Roketlerin İsimleri Oldukça Manidar

Dragon uzay aracının adı “Puff the Magic Dragon” isimli şarkıdan ilham alınarak verilmiştir. Falcon 9 ve Falcon Heavy roketlerinin isimleriyse Star Wars’daki Millennium Falcon’dan esinlenilmiştir.

#10- O Bir Astronot Taksisi

2018 yılının başından itibaren SpaceX’in bazı roketleri NASA’nın Ticari Mürettebat Programı ekibindeki astronotları taşımak için çalışacak. Bir nevi SpaceX ilk uzay boşluğu taksilerinin de sahibi olmuş olacak. 

SpaceX hakkında bilmeye değer önemli maddeler bunlar. Eğer atladığımız, kaçırdığımız veya karıştırdığımız bir şey varsa, üstüne yenisini eklemekten lütfen çekinmeyiniz :)

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al