Oyun dünyasının son yıllarına baktığımızda gerçekten de ilginç bir yol izleyen firma kesinlikle Epic Games ve onların Launcher stratejisi olacaktır. Firmanın bu atılımıyla ilgili iyisiyle, kötüsüyle üzerinde konuşabileceğimiz pek çok yönü olduğu için bu yazıda kendilerini konuk edelim dedik.
Buna benzer yazılara başladığımda, yazının olumlu ya da olumsuz sonuçlanacağını en baştan bilirim. Ancak konu Epic Games Launcher olduğunda bunu bilmek çok da mümkün değil. Hatta yazıyı belli bir biçimde iyi ya da kötü sonuçlandırmak da taraflı yaklaşmak olacaktır. Çünkü iyi yönleriyle, kötü yönleri gerçekten kıyasıya rekabet ediyor ve bilgisayar oyuncuları olarak onu ne tam olarak sevebiliyoruz, ne de hayatlarımızdan çıkartabiliyoruz. O yüzden baştan söyleyelim. Bu yazıda sonuç oldukça nötr olacak gibi. Dilerseniz gelin bu iyi yönleriyle, kötü yönlerini alt başlıklarla ele alalım.
Gerçek Bir Pazarlama Şovu
Bu noktada Steam’in adını anmamak imkânsız. Her ne kadar pek çok oyun şirketi, kendi arayüzlerini oyuncularla buluşturuyor olsa da Valve’ın programı Steam’in bu noktada neredeyse bir tekel olduğu çok açık. Yıllardır pek çok atılıma ve denemeye rağmen Steam’in tahtı hiç sarsılmadı. Ancak Epic Games bu denemelerde gerçekten de pazardan pay istediğini kanıtlar cinsten bir yaklaşım gösterdi. Kendi programının bilgisayarlarda sabit bir yer edinmesini gerçekten de sağladılar. Onlarca büyük bedava oyunun yanında, çok büyük indirimler de yapan Epic Games gerçekten de kullanıcı alışkanlıklarını etkilemeyi başardı.
Epic Games, Launcher’ı için bu kadar çok çalışırken bu durumu da yanlış okumamak gerekiyor. Burada kısa vadede kazançlı ayrılmaları mümkün değil ve bu ciddi bir ‘para yakma’ operasyonu. Milyonlarca oyuna Rockstar Games’in son GTA oyununu bedava dağıtmak gerçekten de her babayiğidin hakkı değil. Diğer bir yandan Frostpunk, This War of Mine gibi çok sevilen indie oyunları ve strateji dünyasının klasiklerini de dağıttıklarını düşünürsek durum iyice ciddileşiyor. Burada vakıf olmayan okurlarımız için altını çizelim. Öyle kalitesiz, beklenmeyen oyunlar değil bunlar. Gerçekten de oyuncuların ilgisini çeken çok başarılı yapımlar dağıtıyorlar. Epic Games bilgisayarlardaki konumunu almak için, Launcher kaynaklı bir şekilde uzun süre kapatmasına imkân olmayan bir yatırım gerçekleştirdi. Kendini ne zaman amorti eder bilmek zor ancak firma o noktada bir haber yayımlayacak olursa sizinle paylaşırız efenim.
Diğer bir yandan Steam’in pastasından büyük paylar almaya başlasa da kullanıcıları Steam’den vazgeçirmeyi başaramadığı da çok açık. İşte bu konuda da yaptıkları hataları gündeme getirmek gerekiyor.
90’lı Yılların Efsane DoS Oyunu Road Rash Yeniden Doğuyor!
Steam’in olmadığı internetin uğramadığı bu diyarlarda bir zamanlar hakimiyet DoS oyunlarının elindeydi. Piksel piksel giden, Atari’den bozma oyunları her gördüğünüzde içiniz cızbız ediyorsa mangalda kül bırakmayan Road Rash’...
Neden Bu İş Bilmezlik?
Yani milyonlarca dolarlık pazarlama stratejisi ve Launcher’ın durumuna ayrı ayrı bakınca insan gerçekten bir şaşırıyor. Bu nasıl bir iş bilmezliktir? Doğrusu yaptıkları ortalama bir bedava oyun dağıtımı maliyetiyle düzeltebilecekleri şeyler kafa karıştırıyor. Çünkü Launcher gerçek bir felaket.
Launcher’da eksikliği hissedilen şeylerdense, var olduğunu bildiğimiz şeyleri saymak daha kolay. Oyun indirebiliyoruz (sorunlu da olsa), oyun satın alabiliyoruz (buna da geleceğim), bir de kütüphanemiz var. Olmayanlara gelelim mi?
Epic Games bu noktada oyunculara bir atölye ya da program için forum olanağı tanımamış. Dolayısıyla oyuncuların topluluk oluşturmaları için bir yolları yok. Oyun indirirken kazara programı kapatırsanız yandınız, programı tekrar açtığınızda indirme baştan başlıyor. Oyun satın alabiliyoruz ancak bir sepet sistemi mevcut değil ve arka arkaya alım yapmak gerekiyor. Bir de bu tip programlarda çok sevilen bir opsiyon olan hediye mekanizması da bu programda bizi karşılamıyor. Yani sevdiğimiz bir insana, seveceği bir oyunu hediye etmenin tek yolu ona kart bilgilerimizi iletmek oluyor. Ayrıca yerelleştirme konusu da bir facia ancak bu daha bölgesel bir sorun olduğu için girmeyelim buna. Belli ki ajans pek sallamamış bu işi.
Bu sorunların, böyle büyük yatırımlarla birlikte çözülebileceği çok açık, gerçekten bir güncellemeye bakıyor çoğu. Ancak Epic Games bu atılımını yıllar önce gerçekleştirdi. Gerçekten bu kötü UX, programı bu kadar çekilmez kılarken nasıl oluyor da milyonlar akıtmaya devam ediyorlar anlamak çok zor.
Programdan daha önce alım yaptınız mı? Stratejileriyle ilgili siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda görüşelim.