wmaraci reklam
tr.link

E-Ticaret’te Başarının 8 Altın Kuralı

Ülkemize gelişinden bir süre sonra hızla yayılan internet bugün cep telefonlarımızda bile son hızıyla var olmayı başarmış bir platform konumunda. Kimi zaman eğlence, kimi zaman bilgi, kimi zamansa ticaret amaçlı kullanılan internet son yıllarda ticaret alanında etkinliğini bir hayli yükseltmiş durumda.

Her gün binlerce kişinin gününün büyük bölümünü harcadığı internet ortamında alışveriş imkânlarının da bulunması vakit sorunu yaşayan ya da çarşı pazar gezmek istemeyenler için bir nimet. Öyle ki online alışveriş yapmayı bilen birisi çok rahat bir şekilde dilediği ürünü dilediği mağazadan dilediği ülkeden edinip kapısında alabiliyor. İşte bu noktada internet pazarında ticari bir köşeye sahip olmanın önemi belli oluyor zira artık internet ortamına açılmış bir firma hangi sektör olursa olsun daha fazla getiri sağlayabilme imkânına sahip.

Peki bu büyük pastadan güzel bir dilim nasıl alınır?

Aslında bunu sağlamak çok zor olmasa gerek. Birkaç adımla güzel bir ticaret ağı kurulabilir ve insanların yönelimi sağlanabilir. Nasıl mı işte adımlar;

1) Hizmete Yönelik Kaliteli Alan Adı

Seçilen sektöre göre insanların görünce dikkatini çekecek kaliteli bir alan adı ilk adımdır. Alan adının mümkünse satılacak ürünle veya sektörüyle alakalı olması bu olmuyorsa bile görünce insanlarda ilgi uyandırabilecek dinamik bir çağrışıma sahip alan adı seçmek gerekmektedir.

2) 7/24 Erişimde Hız Kesmeyen Bir Sunucu Alt Yapısı

İnsanların siteye girdiklerinde saniyelerce açılmayan bir sayfayla karşılaştığını düşünün. Bugün bir insan en fazla 2-3 saniyede açılmayan sayfadan çıkıp başka yerlere girebiliyorken hızın önemini es geçmek olmaz. Öyle bir alt yapı olmalıdır ki bu alt yapı aynı anda binlerce kişiye erişebilmeli ve kesintisiz bir ziyaret yaşatmalıdır.

3) Yazılım ve Tasarım

İşin belki de en can alıcı noktası burasıdır. Sitede kullanılan yazılımın kalitesi işlevselliğini, tasarım ise göz zevkine hitabını etkiler. Bu nedenle işin yazılım kısmındaki ayrıntılar ne kadar ustaca, tasarımdaki renkler o yazılımı taşıyabilecek kadar orantılı olursa hem sitede kalma isteği hem de ürün satın alma isteği o kadar artar. Ayrıca bu yazılım ve tasarım ikilisinin mobil cihazlara uyumu da oldukça önemlidir zira günümüzde en başta da belirtildiği üzere insanlar interneti ceplerinde taşıyor ve akıllı cihazlarla kolayca internette sörf yapabiliyor.

4) Menülerin İşlevselliği

Karman çorman olmayan bir menü düzeneği her zaman artıdır. Öyle ki siz bir sitede erkek giyim kısmından bir şeyler alacaksınız diyelim. O kategoriye girdiğinizde kabanlar, kazaklar, t-shirtler, jean pantolonlar bir arada dursa bulmak ne kadar zor olur değil mi. Arama kutusu koyarım nasıl olursa bulurlar demek yerine ürünleri güzelce kategorize edip elden geldikçe aynı mağaza rafları gibi yerli yerine koyduktan sonra yine bulunamazsa arama kutusuna gidilmesi daha hoş olmaz mı?

İşte bu nedenle daima kullanıcıyı bilmeyen bir insan gibi düşünüp okumayı yazmayı yeni öğrenen bir çocuğu eğitir gibi işini kolaylaştırmak gerekir.

5) Ödeme Güvenliği

Birçok sitede olan 3D Secure olayının yanı sıra site içerisinde de tüm açıklar kapatılmalı ve daima sırf bu işle alakalı bir kişi o platformda arka planda bulunmalıdır. Bugün birçok insanın kredi kartı limiti 1000 lira gibi miktarları aşarken onların bilgilerini korumak bir vazife ve yasal gerekliliktir.

6) Hızlı ve Sorunsuz Kargo

Alınan ürünün kısa sürede sorunsuz olarak ulaşması konusunda mutlaka kaliteli, isminden söz ettiren firmalar seçilmelidir. Kargonun masrafı diye düşünmeyin kargoyu kapıda ödemeli yapabilir, belirli bir harcama limitine de kargon bizden olsun şeklinde bir yaklaşım sergileyebilirsiniz. Hatta bu 2.kısım çok daha caziptir çünkü bedava sözcüğü insanlarda ona erişmek için bir hırs kazandırır ve alışveriş tutkunu biri ise iştahını kabartır.

7) İnternette Reklam ve Referanslar

Bu kısmı iyi değerlendiren kazanır. Bugün birçok kişi Google Adsense başta olmak üzere reklam ağlarındaki bannerları görüp tıklayarak o siteye veya ürüne erişmektedir. Kaliteli bir reklam vererek binlerce kişiyi sitenizde toparlamanız hiç zor değil. Yapacağınız bir miktar yatırım size binlerce liranın anahtarı olabilir.

Sadece reklam ağlarıyla sınırlı kalmadan popüler internet sitelerine vereceğiniz özel reklamlar da işinize katkı sağlayacaktır. Tabi bu konuda iyi seçim yapmak gerekir, satılan ürünü alabilecek kişilerin bulunduğu bir sitede reklam vermek parayı çöpe atmamanızı sağlar.

Satışlarınız yeniyken bir miktar indirimli ürün sunmalarınız ise alıcının bağlılığını kuvvetlendirir, sizi önerme ihtimalini yükseltir.

8) Arama Motoru Optimizesini (SEO) Unutmayın

Bunu yapmak büyük güç sağlar. Yapılacak kaliteli bir optimize ile rakipleriniz arasından sıyrılıp zirvelere oynayabilirsiniz. İnsanlar aradığı içeriğe göre ilk sayfada bile ilk 5 siteden sonrasına zoraki bakarken daha geri sayfalarda olmak işi zora sokar. Ama bunun çözümü üretilip ilk sayfada ilk sıralara sahip olunursa satışlarda doping etkisini gösterir.

İşin özü olarak internet bir hazinedir. İşini bilen ve programlı, planlı düzene sahip girişimci interneti bir ticarethane yapabilir ve en işlek AVM'ler içerisindeki mağazaları bile satışta sollayıp geçebilir. Yeter ki azmedilsin yeter ki kaliteden ödün verilmesin.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al