wmaraci reklam

Facebook Yeni API Kısıtlamaları Yapmaya Başladı

Yılın Web gündeminde kendine önemli bir yer tutan Facebook, veri skandalı tekrarının yaşanmamasına adına önemli gizlilik değişiklikleri yapmaya devam ediyor. Bir süre önce politika değişiklikleriyle gizliliği arttırmayı hedefleyen Facebook’un şimdiki iyileştirmelerinin hedefi API’ler olacak.

Cambridge Analytica skandalıyla kullanıcılarının güveni kaybeden Facebook, kısa süre sonra bir başka uygulamanın daha 120 milyon kullanıcının verisini sızdırdığını keşfetmişti. Facebook için iyileştirme sürecinin başını çeken veri ihlalleri olayları sonucunda Facebook bazı katı API kısıtlamaları uygulamaya başladı.

Yeni API değişiklikleriyle bazı sosyal medya uygulamaları işlevini yitirecekken bir kısmı da önemli fonksiyonlarını kaybedebilir. Her ihtimalle yeni API değişikliği sosyal ağlar için kullanıcı deneyimi temelli uygulamalar geliştirenlerin başını ağrıtacağa benziyor. Facebook’un yaptığı API revizyonu şimdilik şöyle özetleniyor:

  • Graph API Explorer App: Geliştiriciler artık yazılım testlerini yapabilmek için kendi uygulamalarının access token’larını kullanmak zorunda olacaklar.
  • Profile Expression Kit: Yazılım geliştiricilerinin kullanıcılardan izin alarak profildeki paylaşımlardan faydalanılarak profil videoları ve çeşitli kolajlar yapılmasına imkan tanıyan Profile Expression Kit tamamen kapatılacak. Facebook 1 Ekim’e kadar kullanılabilecek API’nin sonlandırılmasının nedeninin gizlilik değil, geliştiriciler tarafından beklendiği oranda kullanılmaması olduğunu belirtiyor.
  • Media Solutions APIs: Düşük kullanım nedeniyle kapatılan bir diğer API Media Solutions API olacak. Media Solutions API, kendi içinde Topic Search, Topic Insights, Topic Feed ve Public Figure API’lerini barındırmakta olup, arama özelliğine bağlı olarak çalışmaktaydı. 1 Ağustos’a kadar çalışmaya devam edecek olan API’ 1 Ağustos’tan itibaren tamamen sonlandırılacak.
  • Marketing API: Marketing API eskiden olduğu gibi çalışacak ancak uygulama geliştiricilerinin API’den faydalanabilmek için uygulamaları için tekrar başvurması ve onay alması gerekecek.
  • Leads Ads Retrieval:Marketing API’de olduğu gibi bundan sonra Leads Ads Retrieval de tekrar onay alınarak, politikaların uyum sorunu yaşanmaması halinde kullanılabilecek.
  • Live Video API: Live Video API’yi kullanmak için de geliştiricilerin uygulamalarını tekrar onay sürecine sokmaları gerekecek.

Tüm bu kısıtlamalarla sosyal medya uygulamaları geliştiricilerini bazı sıkıntıların beklediğini öngörebilmek mümkün. Ayrıca Facebook platformu en ince detayına kadar taradığı için önümüzdeki günlerde farklı API kısıtlamaları için başka bir güncellemenin daha yapılması olası.

Sizce Facebook’un API kısıtlamaları kullanıcıların kişisel veri gizliliğini korumak adına yeterli olacak mıdır?

Hazır konusu açılmışken; Facebook'un Tüm Rehberinizi Sizden İyi Bildiğini Biliyor muydunuz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al