wmaraci reklam

Fransız Bir Adamın 94 Yılında Satın Aldığı France.com Elinden Alındı!

Alan adı satışlarının “ilk gelen alır” prensibiyle sürdürüldüğü yıllardır biliyoruz. Bilmediğimiz veya gözden kaçırdığımız gerçek, “ilk alanın son sahibi olmayacağı” prensibinin hala geçerliliğini koruyor olması… Fransız asıllı ve bir Amerikan vatandaşı olan Jean-Noël Frydman, bu acı gerçeği yıllar sonra deneyimleyen emsal isimlerden biri. 1994 yılında Web.com aracılığıyla satın aldığı France.com (Fransa.com) alan adı, geçtiğimiz hafta Fransa tarafından Frydman’ın elinden alındı. Üstelik, haber bile verilmeden…

90’lı yılların ortasında Jean-Noël Frydman, France.com’u satın alarak Fransa kültürünü tanıttığı ve çeşitli yasal kanallarla gelir elde ettiği minik bir internet sitesi kurdu. 20 yılı aşkın süredir alan adının sahipliğini elinde bulunduran Frydman, bu süreçte aralarında İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın da yer aldığı onlarca Fransız kuruluşuyla birlikte çalıştı.

Frydman’ın yaşadığı ilginçlikler ise 2015 yılında yaşanmaya başladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı, Frydman’ı Fransa’nın marka haklarına aykırı hareket ettiği gerekçesiyle dava etti ve alan adının bakanlığa devredilmesi talebinde bulundu. Yaşanan olayın ardından Frydman’ın resmi ifadesine rağmen Web.com alan adını kilitleme kararı aldı. Eylül 2017’de ise Paris mahkemesinin verdiği resmi kararla, alan adının Fransa’nın marka haklarına ihlal ettiği iddia edilerek, alan adının Web.com tarafından bakanlığa aktarılmasına karar verildi. Geçtiğimiz Mart ayında da Web.com resmi karar gereğince France.com alan adını, alan adının sahibini bilgilendirmeksizin Fransa Dışişleri Bakanlığı’na teslim etti.

20 yıllık alan adının elinden alınması üzerine Frydman: “Ben muhtemelen Web.com’un en eski müşterilerinden biriyim ve 24 yıldır alan adının sahibiyim. Alan adı üzerinde Fransa’yı kötüleyen hiçbir içerik yayını yapılmamıştır. Buna rağmen haber bile verilmeden alan adım elimden alınmıştır. Dünyanın hiçbir yerinde bir şirket tarafından bana bu şekilde davranılmamıştır. Bugün bana yaplanlar, yarın herkesin başına gelebilir. Web.com beni bilgilendirmemekte, aynı zamanda attığım Mail’lere de yanıt vermemektedir.” açıklamasında bulundu.

Frydman Kendi Ülkesine ve Dışişleri Bakanlığı’na (Bakan Dahil) Dava Açtı

Alan adı mahkeme kararıyla elinden alınan Frydman, 20 yıllık ve milyonlarca dolar değerindeki alan adını gönül rızasıyla Fransa bakanlıklarına devretmeye razı değil. Federal mahkeme aracılığıyla Fransa Cumhuriyeti’ne, Atout France’e, Dışişleri Bakanlığı’na ve Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’a davadan açan Frydman, alınan kararın resmi geçerliliği olmadığını ve alan adının kendisine iade edilmesi gerektiğine inanıyor. “Reverse domain-name hijacking” ve diğer suçlamalarla karşı karşıya kalan Fransa hükümetine açılan dava sonucunda Frydman’ın alan adına kavuşup kavuşamayacağı şimdilik merak konusu.

Alan adının Registar’ı konumunda olan Web.com, ilginçtir ki Jean-Noël Frydman’in dava tutanağı arasındaki isimlerden biri değil. Web.com’un CLO’su Matt McClure da olaya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Kıssadan hisse: Frydman, koca bir ülke ve birkaç bakanlıkla giriştiği alan adı savaşından sağsalim kurtulur mu bilinmez, ancak marka hakları korunan isimlerin alan adlarını satın alırken tekrar tekrar düşünmemiz gerektiği konusunda Jean-Noël Frydman güzel bir örnek teşkil ediyor.

Sizce Frydman 20 küsür yıllık alan adına geri kavuşabilir mi?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al