wmaraci reklam

Freelance Çalışırken Fiyatlarınızı Nasıl Belirlemelisiniz?

Tam zamanlı çalışan olmadan yaşamak kimi zaman oldukça iyi hayat koşulları sağlayabiliyor. Ancak freelance projelerde görev almaya başlanılan ilk yıllarda fiyatlandırma insanların yaşadığı en büyük sorunlardan birisi. Gelin birkaç tavsiyeyle, müşterileriniz için fiyatları nasıl belirleyebileceğinizi söyleyelim.

Öncelikle, düşük fiyat isteyen müşteriler her daim olabilir. Ancak işiniz ve emeğinizin çeşitli kuralları olmalı. Yoksa bir noktadan sonra yalnızca düşük ücretli işler alan bir profesyonel olabilirsiniz. Sürümden kazanabildiğiniz bir iş ortaya koyuyorsanız ve paketlerinizi böyle fiyatlandırdıysanız sorun yok. Fakat eğer durumdan muzdaripseniz ortada ciddi bir sorun var demektir. Peki, nelere dikkat edeceğiz?

Bu İşe Kaç Saat Harcayacaksınız?

Bildiğiniz gibi her işyeri elemanlarına, çalıştıkları saat üzerinden bir ödeme yapmakta. Aslında benzer bir formülü siz de uygulayabilirsiniz. Diyelim büyük bir havayolu şirketi size ulaştı, siz de yazarlık yapmaktasınız. Sitelerinin blog alanı için 100 tane çok tam teşekküllü içerik talep ettiler. Her bir içerik 3 saatinizi alacak gibi bir düşünce oluştu üzerinizde. Demek ki bu projeye 300 saatinizi harcayacaksınız.

Tamam şimdi fiyatımızı belirleme noktasına geri dönebiliriz. Burada normal bir tam zamanlı çalışandan, sizi daha farklı ve biraz daha maliyeti yüksek kılan birkaç unsur var. Almanız gereken ücreti yükselten de aslında bu unsurlar zaten. Gelin basitçe açıklamaya çalışalım neden yüksek ücretler belirlemeniz gerektiğini.

Hosting Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
İlginizi Çekebilir!

Hosting Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Dünyada 1 milyarın üzerinde internet sitesi bulunuyor. Yani neredeyse her 8 kişiden birisi internet sitesine sahip. Tabii biz bunların çok ama çok azını biliyoruz. Hali hazırda aktif olan internet sitelerinin çok ciddi bir oranı ayların...

Fiyatı Yükselten Unsurlar Neler?

En net unsur, sizin bu firmaların tam zamanlı elemanı olmadığınız için sürekli kazancınızın garanti altında olmayışı. Yani aylık elde etmek istediğiniz bir gelir olmalı ve gelen işlere harcayacağınız saatleri bu geliri gözeterek ücretlendirmelisiniz. Ayrıca, ayın her günü ve çalışamayabilecek olmanızı da dikkate alın. Yani o ay belki tek alabildiğiniz iş o olacak. O zaman geliriniz düşse dahi, zor anlar yaşamamanız lazım değil mi?

Bir önceki örnekten düşünecek olursak, böyle büyük bir iş geldiğinde o 300 saati günlük çalışma saatlerinize bölmeli, haftalık tatil günlerinizi düşmeli ve kaç hafta ya da ay süreceğine bir bakmalısınız.

Şimdi çok basit bir matematikle hesaplayalım. Ben aylık 1000$ kazanmak isteyen bir freelance yazarım diyelim. 300 saatimi alacak bu projeye çalışacağım ve haftada 1 gün izin yapmak istiyorum. Günlük olarak da 8 saatimi iş başında geçirdiğim bir düzen kurmak hedeflerim arasında. Demek ki bu 300 saatlik çalışmayı 38 günde tamamlayabilirim. Haftada 1 gün izin yapacağımı ve çeşitli zorlu durumlarda aksaklıklar olacağını da hesaba katarsak bu iş benim 1.5 ayımı alacak. Basit bir hesapla müşteriye çekmem gereken fiyat 1.500$ değil mi? Eğer ayın geri kalanında iş bulmam pek mümkün gözükmüyorsa garantici davranıp biraz daha yüksek bir fiyatlandırma yapabilirim elbette.

Elbette müşteri indirim talep edebilir. Bu noktada işe ne kadar ihtiyacınız olduğunu, ekstra durumları da gözden geçirerek indirimlerde bulunabilirsiniz. Ancak bu noktada kendinize bir sınırlama yapmanızda fayda var. Çünkü çalışamayacağınız aylar olduğunda kenarda birikmişiniz olmalı, belli bir hayat standardını kendinize sağlayabilmelisiniz. Bunları siz benden daha iyi biliyorsunuz. Gözetmeniz gereken koşullar hiç az değil, bu yüzden freelance projelere, harçlık gözüyle bakmaktan uzaklaşmak avantajınıza olacaktır.

Proje bazlı çalışan okurlarımız, sizler gelirlerinizden memnun musunuz? Yorumlarda görüşelim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.5 / 5 (4 değerlendirme)

4 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al