wmaraci reklam
tr.link

FTP Nedir? En İyi FTP (Dosya Aktarım) Programları Nelerdir?

En iyi dosya aktarımı programlarını sunabilmek için öncelikle FTP’nin ne demek olduğuna, ne işe yaradığına ve nasıl işlediğine değinmemiz gerekiyor. Bundan sonra kendiniz, en iyi FTP programlarına karar verebileceksiniz.

Dosya aktarımı iletişim kuralının (FTP) orijinal tanımlaması 16 Nisan 1971 yılında Abhay Bushan tarafından RFC 114 olarak yapılmıştır. Zaman içerisinde farklı özellikler kazanarak değişen iletişim kuralı, son olarak RFC 2428 tanımlaması ile IPv6 desteği sağlamaya başladı ve bundan sonraki güncelleştirmeler birçok güvenlik açığını kapatmaya yönelik gerçekleşti.

FTP’nin açılımı File Transfer Protocol yani dosya aktarımı iletişim kuralıdır. FTP, bir veri yığınının (bu veri yığınları ASCII, EBCDIC veya Binary olabilir) bir uç aygıttan diğerine aktarılması için kullanılır. Bunu biraz daha anlaşılır bir dille aktaracak olursak; bir dosyayı FTP kullanarak başka bir TCP/IP ağı üzerinde bulunan kullanıcıya/alıcıya göndermektir.

Ağ açısından bakıldığı zaman FTP’nin iki farklı türü vardır. Aktif FTP ve Pasif FTP’dir. Bunlardan hangisinin kullanılacağını istemci tarafı belirler.

FTP programları ile bir dosya gönderebilmek için gönderilecek ağdaki bilgisayarda geçerli bir kullanıcı ismi ve şifresi gerekmektedir. Bazı FTP sunucuları kullanıcı ismi ve şifresi olmadan erişim için “Anonim FTP” desteği verir. Bu kullanımda kullanıcı adı olarak “anonymous”, parola olarak ise bir e-mail adresi girilmesi gerekir.

Ayrıca FTP, dosya transferi ve komut transferi için değişik portlar kullanır. Varsayılan olarak komut transferi yani diğer bir tabir ile sisteme giriş, klasör değiştirme, dosya adı değiştirme veya dosya gönderme için kullanılan port numarası 21’dir. Dosyalar indirilirken veya gönderilirken ise o an boş olan bir port numarası kullanılır.

Bu bilgilerden sonra artık siz değerli Webmaster’ların kullanabileceği en iyi FTP programlarını sizler için sıraladık.

1. FileZilla

FileZilla, 2001 yılının Ocak ayında Tim Kosse ve iki sınıf arkadaşı taraşından bir ders projesi olarak tasarlanmıştır. Tasarlanan projenin büyütülüp dağıtılma aşamasında geldiğinde ise Tim Kosse ve iki arkadaşı hangi lisanslama tekniği ile yayınlamaları gerektiği konusunda tartışma yaşamışlardır ve bu tartışma sonucunda yazılımın açık kaynak kodlu olarak dağıtılmasına karar vermişlerdir. Çünkü FileZilla’nın acıktığı sıralarda zaten piyasada birçok FTP istemcisi bulunmaktaydı ve ücretli olarak programı dağıtmaya kalksalardı büyük ihtimalle adının bugünlere kadar gelebileceğini düşünemeyeceklerdi.

Bu kısa bilgilendirmeden sonra; FileZilla, temelde FileZilla Client ve FileZilla Server’dan oluşan açık kaynak kodlu ve çoklu platform desteği olan bir FTP programıdır. Windows, Linux ve Mac OS X’de çalışabilen FileZilla, FTP, FTPS ve SFTP desteği vermektedir.

Ayrıca altını çizerek belirtmek gerekir ki; 14 Ocak 2014 itibari ile SourceForge.net’de tüm zamanların en çok indirilen 9. Yazılımı olmayı başarması, FileZilla’yı Webmaster’lar için ilk tercih yapmakta. FileZilla’nın ne kadar kaliteli olduğunu göstermek adına; Go Daddy, Ankara Üniversitesi ve daha bir çok kurumun dosya aktarımı için FileZilla’yı önerdiğini de notlarımız arasına ekleyebiliriz.

FileZilla’yı tercih etmeniz için bazı özelliklerine gelirsek:

  • Oldukça basit bir arayüze sahip.
  • FTP, FTPS, SFTP desteğini sunuyor.
  • Windows, Linux, Mac OS X platformlarında sorunsuz çalışıyor.
  • Türkçe dil desteği mevcut.
  • 4 GB’a kadar olan dosyalarda duraklatıp tekrar devam etme özelliği mevcut.
  • Ayarlanabilir hız limitleri sunması.

Eğer gerçekten kaliteli, ücretsiz ve profesyonel bir FTP programı arıyorsanız FileZilla bizce ilk tercihiniz olmaktadır.

Don’t Go Script’ini Artık WordPress Eklentisi Olarak Kullanabilirsiniz!
İlginizi Çekebilir!

Don’t Go Script’ini Artık WordPress Eklentisi Olarak Kullanabilirsiniz!

Geçtiğimiz Temmuz ayında, internet sitenizi sekme olarak açık bırakıp, başka işlere dalan ziyaretçilerin dikkatini çekmeye yardımcı olan bir script paylaşmıştık; Don’t Go. Script gayet basit şekilde işliyordu. Bir kullanıcısı ...

2. CuteFTP

CuteFTP, adından da anlaşılacağı gibi bir FTP istemcisi programıdır. Ücretli olarak kullanıcıya sunulan program $59.99 fiyat etiketine sahip. İlk olarak 1996 yılında GlobalSpace tarafından geliştirilmiştir. CuteFTP standart FTP programları gibi fakat boyut sınırlaması yapmadan her türlü dosyayı, resmi, müzik veya çeşitli türleri transfer edebilmenizi sağlar.

CuteFTP, HTML düzenleme, aktarımlarda devam etme, ara verme, durdurma gibi özelliklere sahiptir. Ücretli bir program olmasına karşın ciddi bir kullanıcı kitlesine sahip olması da programın ne denli kaliteli olduğunu gösteriyor.

Oldukça basit arayüzü ve stabil yapısı ile kullanıcılarını neredeyse hiç üzmeyen CuteFTP’yi alternatif bir seçim olarak düşünebilirsiniz.

3. WinSCP

Windows platformu için geliştirilen açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak dağıtılan WinSCP, SFTP, SCP, FTPS ve FTP destekli bir FTP istemcisidir. Standart olarak FTP programlarının verdiğini kullanıcısına vermenin yanı sıra komut dosyası ve temel dosya yöneticisi işlevini de sunan WinSCP, SSH şifreleme, etkileşimli klavye, public key ve Kerberos (GSS) kimlik doğrulaması için destek vermesiyle de tercih edilmektedir.

4. CyberDuck

CyberDuck, ilk olarak Mac OS X platformunda kullanılmak üzere geliştirilen ve ücretsiz olarak dağıtılan çok popüler bir FTP programıydı. 2014 yılından itibaren CyberDuck, kendini Windows platformunda da kullanılmak üzere yeniledi ve yine ücretsiz olarak sunulup kullanım oranını ciddi bir seviyede arttırdı.

CyberDuck’u kullanırken en dikkatinizi çekecek özellik ise oldukça kolay kullanılır bir arayüze sahip olması olacaktır. FTP, SFTP gibi aktarım protokollerini destekleyen CyberDuck ile WebDAV, Amazın S3, Google Cloud, Windows Azure, Rackspace Cloud ve Google Docs’a kadar birçok servise bağlanabiliyorsunuz.

Listemizde 4. Sırada yer alan CyberDuck, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek düzeyde bir FTP programıdır. Alternatif olarak denemenizi tavsiye ederiz.

5. FlashFXP

FlashFXP, Windows platformu için geliştirilmiş bir FTP programıdır. Free sürümünü de indirebileceğiniz gibi $29.95 ödeyip, tam lisansına da sahip olabilirsiniz. FTP, FTPS ve SFTP desteği sunan program, kaliteden ve performanstan ödün vermeyen oldukça başarılı bir FTP programıdır.

FlashFXP, diğer FTP programlarından kendisini sıyırabilmek için bir çok benzersiz ve tamamlayıcı özellik ile kullanıcıya sunulmaktadır. Örneğin anlık olarak FTP veya SFTP sunucularınızdaki dosyaları arkadaşlarınız ile kolayca paylaşabiliyorsunuz.

Türkçe dil desteğinin yanı sıra 20 farlı dil desteği de sunan FlashFXP, denemeniz gereken FTP programlarındır biridir.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al