wmaraci reklam

Geleceğin Mesleği AI Prompter

Yapay zeka, beklediğimiz bir sonraki ‘büyük şey’di ve sonunda geldi. Şimdi her yerde konuşulan bu dev alan yeni bir mesleği de bize kazandırıyor. Dil modelleri ve yapay zeka programlarıyla doğru iletişim kurmayı bilen komutçular. Gelin bu konuyu ele alalım.

Baştan söyleyelim, aylardır konuşuluyor olsa da yapay zeka treni henüz kalkmış değil. Hatta henüz bu tren kalkışa hazırlanmadı dahi. Bu nedenle eğer henüz hiç göz atmadıysanız, hiç geç değil. Yine de elinizi hızlandırmanızda fayda var. Bu yazıyı okuyan pek çok kişinin bilgisayara, internete hiç yabancı olmadığının farkındayız. AI modelleriyle haşır neşir olmanız işte tam da bu yüzden çok daha kolay olacaktır.

Elbette komut girmek yapay zekanın tek iş olanağı değil. Özellikle pek çok yazılım şirketinin kendi kod mimarileriyle bu alana girmeye çalıştığını gözlemleyebiliyoruz. Bu nedenle her ne kadar başlığımızla alakalı olmasa da yazılımlara meraklıysanız içerisinde bulunduğumuz bugünler de Pyhton’da kendinizi geliştirmek için çok uygun olabilir.

Onlarca Model, Onlarca Teknik Var

Çoğu AI modeli kelime girdileriyle çalışıyor. Bu girdileri temel olarak öğreniyorlar ve aynı girdiler tekrar girildiğinde dahi çok daha iyi sonuçlar verebiliyorlar. Yani gelişim asla bitmiyor. Bu da teknolojiyi harika kılan yönlerden birisi ve aynı zamanda buradan bir meslek çıkmasının da temel sebebi diyebiliriz.

İşin içerisine farklı modeller ve farklı araçlar girdikçe, verilecek komutlar da değişiyor. Örneğin video odaklı AI’lar daha farklı çalışırken fotoğrafa dayalı modeller olan Midjourney ve Dall-e dahi kendi aralarında bolca farklılığa sahipler. Yani günün sonunda bir kişinin bu ekosisteme yeterince hakim olabilmesi için uzun sürelerini modelleri tanımaya ayırması gerekiyor. Verim almanın en büyük yolu yeterince alıştırma yapmak ve bol bol araştırmadan geçiyor.

Google'ın Yeni Yapay Zeka Müzik Geliştirme Uygulaması: Music LM Nedir?
İlginizi Çekebilir!

Google'ın Yeni Yapay Zeka Müzik Geliştirme Uygulaması: Music LM Nedir?

Yapay zekanın en büyük yatırımcılarından birisi olan Google, yeni yaptığı duyuru ile müzik geliştiren bir yapay zeka uygulaması üzerinde çalıştığını duyurdu. Music Learning Machine adı verilen bu uygulama, Yazılan metine göre ...

İş Vereniniz Kim Olacak?

Elbette en önemli soru işaretlerinden birisi de kendimizi bu alanda geliştirdiğimizde, nerelerde çalışabileceğimiz.

İş olanakları ilerleyen süreçte daha çok belirginleşecek elbette ancak şimdiden bu konuda iş ilanı oluşturan kurum ve kuruluşlara göz atarak kategorileri görebiliyoruz. Özellikle Linkedin benzeri platformlarda yurtdışında pek çok iş ilanı bulunuyor. Bu arayışlar önümüzdeki süreçte ülkemizde de son sürat başlayacaktır.

Video ajansları, reklam ve sosyal medya ajansları, yazılım şirketleri, oyun stüdyoları ve tabii ki büyük ölçekli internet siteleri bu noktada çalışma alanınız olabilir. Tüm bunlarla beraber alanında uzman AI komutçuları proje bazlı işlere de WM Aracı, Fiverr gibi adreslerden de ulaşabilirler ve hatta iş ilerleyen günlerde daha karmaşık bir hâle geldiğinde yeni başlayanlara yol gösterecekleri eğitim programları da düzenleyebilirler.

Bugün dahi ChatGPT, Minjourney gibi birkaç modele hâkim bir uzmanın geçimini yapay zekadan sağlaması oldukça mümkün. Gelecekteyse iş imkanları doğal bir genişlemeyle çoğalacak.

Peki, siz işlerinizde yapay zeka modellerinden ne kadar faydalanıyorsunuz? Yoksa sizin için henüz bir ‘balon’ mu? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al