wmaraci reklam

Google'ın Anladığı Dil: SEO

SEO, yani "Arama Motoru Optimizasyonu" internet sitelerinin Google gibi arama motorlarında arama sonuçlarında üste çıkmasını sağlamak için yapılan bir uygulamadır. Arama motorları bir sitenin ne kadar faydalı ve diğer sitelere göre kaliteli olduğunu SEO ile anlayabiliyor. Bir internet sitesi, Google'da bir anahtar kelime aratıldığında ne kadar üstte çıkıyorsa bu SEO'sunun o kadar iyi olduğunu gösterir. SEO'su iyi olan internet sitesi aramalarda üstte çıkacağı için haliyle ziyaret sayısını da arttırmış olur. Peki açılımı "Search Engine Optimization" olan SEO nasıl yapılır, her site için hayati önem taşır mı gelin beraber bakalım. Ama öncesinde sitemizin konuşmasını sağlayacağımız arama motorlarını tanıyalım.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Başta Google olmak üzere arama motorlarının çalışma mantığı tamamen kullanıcı odaklıdır. İnternet sitesinde yayınlanan bir içerik için arama motorları çok sayıda kriterlere bakıyorlar. İnternet sitelerine yazılar girildikten sonra arama motorlarının botları bu yazılara gelerek bu yazıları incelerler. Tabii ki bir insan gibi yazıyı baştan aşağı okumaz fakat birkaç önemli yerlere detaylıca bakar. Bunların en başında yazılan içerikle anahtar kelimenin yani konunun alakasıdır. Konunun alakalı olduğuna karar verdikten sonra botlar yazının içeriğinin nasıl yazıldığını kontrol ederler. Yani içerik boş ve gereksiz kelimelerle uzatılmış mı yoksa sade ama anlamlı ve bilgili kelimelerle mi yazılmış? Yazılanlar konu hakkında kullanıcıyı gerçekten doyuruyor mu? Bir diğer en önemli husus ise botlar sitenizin güvenilir olup olmadığını kontrol ederler. Zira hiçbir güvenilir satıcı müşterilerine güvenilir olmayan ürün satmaz. Kullanıcılar da arama motorları için müşteri, sizin siteniz ve içerikleriniz de ürünlerdir. Siteye giren bir kullanıcı gerçekten memnun olur mu? Bu sorunun cevabını da botlar evet olarak kaydederse, siteniz Google'ın gözünde değerli bir konuma yükselecektir.

YouTube’da Doğru SEO Nasıl Yapılır?
İlginizi Çekebilir!

YouTube’da Doğru SEO Nasıl Yapılır?

Dünyanın en çok kullanılan ikinci arama motoru için SEO’nun nasıl yapıldığını bilmek bize işlerimizde çeşitli avantajlar sağlayacaktır. Gelin doğru yollarıyla hem platform içerisinde, hem de Google’da öne çıkmayı öğreneli...

Anahtar Kelime Kullanımı

Arama motorlarının botlarına sitedeki içerikleri anahtar kelimeler bazında ziyaret ettiririz. Yani "ayakkabı" adlı bir anahtar kelime ile alakalı yazı yazıldıysa ve yazıda biz anahtar kelimemizi doğru kullandıysak, botlar bu anahtar kelime üzerinden yazıyı incelerler. Peki yazı içerisinde anahtar kelimeler nasıl kullanılmalı? Anahtar kelime mutlaka yazının ilk kelimesinde geçmeli. İlk satırımızda anahtar kelime hakkında bilgiler vermemiz gerekiyor. Yazı içerisinde çok fazla abartmadan aralara anahtar kelimemizi serpiştirmeli ve bunları da bold olarak kalınlaştırarak botlara göstermeliyiz.

Google'ın bir siteyi kaydetme süreci şöyle;

  • Tarama: Google botları tespit ettikleri siteleri, sayfaları ziyaret eder. Sitedeki görselleri, videoları ve yazıları tarayarak kaydederler.
  • Dizine Ekleme: Botların kaydettiği verileri analiz edip kategorilere ve anahtar kelimelerine ayıran Google, bunları kullanıcıların kullandığı ortak veritabanında saklar.
  • Sıralama: Bir kullanıcı bir anahtar kelimeyi arattığında Google bu anahtar kelimeyi veritabanında sorgular ve en uygun gönderilerini kullanıcının karşısına çıkarır.

H2 ve H3 Başlık Kullanımı

Bir yazıda en önemli hususlardan birisi de H2 ve H3 gibi başlıklardır. Bu başlıklar yazı içi SEO'yu ciddi oranda arttırmakta. Ana başlık ve birkaç paragraftan oluşan yazımızı yazdıktan sonra mutlaka H2 başlık yazmalıyız. H2 başlıkta anahtar kelime geçmesi gerekiyor fakat bu başlıklar insanların arama motorlarında nasıl arama yaptıklarına göre yazılmalı. Mesela anahtar kelimemiz "dişçi" olsun. H2 başlıkta "Dişçi Rapor Alma" değil de, "Dişçi Rapor Veriyor mu?" ya da "Dişçi Rapor Yazabilir mi?" gibi olmalı.

SEO İçin Görsel Kullanımı

Yazı içi SEO'dan bahsetmiştim biraz da dilerseniz görsel SEO'dan bahsedelim. Özellikle Google, bir yazıda görsel kullanımına çok dikkat ediyor. "Görseller" kısmı için de index alan arama motorları, görsellerin kullanımına göre görsel bazda yazıyı üst sıralara çıkarabiliyorlar. Peki görsel SEO'da dikkat edilecekler neler? İlki kapak görseli. Yazıda kullanılacak kapak görselinin olabildiğince orijinal olmasına ve görsel açıklamasında anahtar kelimenin geçtiğine dikkat edilmesi gerekiyor. Bir diğeri ise yazı içi görsel. Yine yazılan içerikle alakalı görsel kullanılması ve görsel açıklamasında anahtar kelimenin geçirilmesi gerekiyor.

SEO Nasıl Yapılır?

İnternet sitesine yapılacak SEO'lar 3 başlıkta incelenebilir. Hem sitenin teknik bölümü için, genel ayarları için SEO gerekiyorken, yukarıda da bahsettiğim gibi site içi SEO ve site dışı SEO yapılması gerekiyor.

  • Teknik SEO: Sitenin içeriği gibi teknik yapısı da arama motorları için çok önemli. Sitenin kullandığı domainden site başlığına, sitenin sunucu hızından sayfa ve menülerin dizaynına kadar birçok etken teknik SEO'yu etkiliyor.
  • Site İçi SEO: Yukarıda da bahsettiğim site ve içerik SEO çeşidi. Sitedeki içerikler, anahtar kelimeler, görseller, içeriklerin düzeni gibi site içindeki her şey bu SEO'yu etkiliyor.
  • Site Dışı SEO: Genellikle arama motorlarının gözünde markalaşmanıza olanak sağlayan SEO çalışmalarıdır. Hani yukarıda güven demiştim ya, güven faktörü dış SEO için çok önemli. Google tarafından sevilen ve kalitesini kanıtlamış bir internet sitesi sizin sitenize referans olursa, arama motorlarının gözünde siz güvenilir site oluyorsunuz. Peki bu siteler bizim sitelerimize nasıl referans oluyorlar? Buna "backlink" deniliyor. Kaliteli bir site sizin siteniz hakkında yazı yazar veya yazdığı bir yazıda kaynak olarak kullanıcılarını sizin sitenize yönlendirirse bu backlink almış oluyorsunuz.

Fakat uyarmakta fayda var. Backlink çalışması yanlış zamanda yanlış sitelerce yapılırsa faydadan çok zarar getirebiliyor. Backlink çalışması için mutlaka profesyonel SEO danışmanı ile çalışmak gerekiyor.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (5 değerlendirme)

5 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al