wmaraci reklam

Google’ın iOS ve Android Uygulama Geliştirme Framework’ü Flutter Yayınlandı

Google’ın yeni Framework aduketi olarak geçtiğimiz sene duyurulan Flutter Framework’ü, MWC 2018’de boy gösterdi. Açık kaynaklı ve ücretsiz bir framework olan Flutter, geliştiricilere tek bir platform üzerinden yerleşik iOS ve Android uygulamalarını geliştirme imkanı tanıyor.

Google ve Apple yıllardır ekosisteme daha çok uygulama geliştiricisi kazandırmak adına, adet olduğu üzere yeni Framework’ler, ya da diller ortaya çıkarıyor. Bunun şimdilik son halkası Google’ın yeni gözde Framework’ü Flutter olacak. Peki, Flutter geliştiricilere yeni bir Framework olması dışında neler sunacak?

Flutter Dart programlama dili kullanılarak geliştirilmiş. Framework ile birlikte çeşitli paketlerin yanı sıra, Rendering Engine ve uygulamaların yerel biçimde çalışması için ihtiyaç duyduğu kodlara yer alıyor. Mobil cihazlarda uygulamaların performanslarını arşın arşın zirveye çıkaracağına inanılan yeni Framework, bir taşla iki platform vurmak isteyen geliştiricilere hitap ediyor. Framework’de kullanılan UI ve Widget’ler yardımıyla Flutter, uygulama geliştirme sürecinde geliştiricilerin, az çalışıp çok iş başarmasına yardımcı oluyor.

Flutter tüm gelişticilerin gönlünü almaya eğilimli olarak tasarlanmış. Popüler olarak kullanılan Android Studio, Visual Studio Code ve Xcode başta olmak üzere birçok IDE’yi destekliyor. Paketler tarafında ise geliştiriciler için Firebase ve Facebook Connect’in dahil edildiği 1.000 kadar paket yer alıyor. Geliştiriciler adına Flutter’ın belki en sevindirici yanı ”Hot Reload” adıyla tanıtılan; uygulamanızı geliştirirken mevcut durumunuzu kaydetmeden, yaptığınız değişikleri test etme özelliği olmuş.

Yeni bir Framework geliştiricileri ne kadar mutlu eder bilmem, fakat işin bir de dedikodu kısmı var. Bazı kaynaklara göre geçtiğimiz sene Google’ın “Fuchsia OS” adında yeni bir işletim sistemi hazırladığını duyurmuştuk. Belki de Google’ın asıl amacı, iOS ve Android’den ziyade; iOS, Android ve Fuchsia OS destekli olarak kendini sağlama almak olabilir. Zira bilindiği kadarıyla Fuchsia OS da Dart programlama dilini kullanıyor. Tabii bunların hepsi şimdilik birer öngörü ve dedikodudan ibaret.

❱❱ Flutter’ın Beta SDK’sı ve çok daha fazlasına buradan erişebilirsiniz

Bir geliştirici olarak yeni Flutter için siz ne düşünüyorsunuz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al