wmaraci reklam

Google’ın Logosu 20 Yılda Ne Kadar Değişti?

Google’ın ilk logosu internet ve tasarım dünyası mükemmeliyetçilik kavramıyla el sıkışmasından çok önce yayınlanmıştı. İnternetin en çok tanınan logosu elbette sabit kalmadı. Sunduğu teknolojilere paralel olarak o da kendini sürekli güncelledi. Bazen pişmiş tavuğun başına gelmeyenler Google’ın logosunun başına geldi, bazen de Google’ın logosu tüm internet şirketlerine logolarını tasarlarken ilham verdi.

Google her yönüyle mercek altına alınmayı hak eden bir şirket. Şirketin bir bütünü haline gelen mükemmeliyetçi logoları ve tasarımları buna dahil. Peki şu an tasarım trendlerinin doruğuna ulaşmış Google’ın logosu 20 yıl içinde ne kadar değişti dersiniz?

Ben Değil, Kuzenim Tasarladı!

O zamanlar tasarım ödülü falan hak getire. Google’ın 20 sene önceki logosu şimdilerde şirket çalışananlarının “ben değil, kuzenim yapmış.” bahanesiyle yalanlamak istediği tarzdaydı. Kompleks renklerden oluşan logo internetin o zamanlar ne kadar çirkin tasarım anlayışına sahip olduğunun da adeta göz kanatan bir kanıtı.

Android’in Robot Logosunun Kısa ve Çoktan Bilinmeyenli Tarihi
İlginizi Çekebilir!

Android’in Robot Logosunun Kısa ve Çoktan Bilinmeyenli Tarihi

Apple’ı ve iOS işletim sistemini Android’den daha çok seviyor olabilirsiniz. Yine de bu durum, kafanızı çevirdiğiniz her köşede Android ile özdeşleşen yeşil robotu görmekten kurtulabileceğiniz anlamına gelmiyor. Google ve onun dü...

Tasarımcıya Falan Para Vermeyelim, Ne Gerek Var? Ben Yaparım.

Kuzenlerinin tasarım yeteneklerine borçlu oldukları tahmin edilen logoyu değiştirme fikri Google’ın resmi olarak sektöre girmesi fikriyle başladı. Stanford üniversitesinde bir araştırma projesi olarak başlayan Google, resmi başlangıcını yapınca haliyle yeni bir logoya ihtiyaç duyuldu. Henüz ceplerinde para olmayan ortakların o zaman için tasarımcı tutmaları pek olası değildi. Daha sonra Sergey Brin açık kaynaklı ücretsiz bir manipülasyon aracı olan GIMP’i kullanarak ilk resmi geçerlilik kazanan logolarını tasarladı.

“Yahoo’nun Logosu Çok Şekil Değil mi Abi Yaa” Dönemi

Google’ın bir sonraki logo değişimi 1998 yılında yapıldı. Bir internet blogu olan Gizmodo’ya göre Google’ın logosunun o zamanki çizgilerinin büyük bir bölümü Yahoo!’nun logosunu andırıyordu. Yani hiç öyle özgün olalım falan diye yırtınmaya gerek yok. Google bile zamanında rakibini örnek alarak işlevsel bir logo tasarlamaya çalışmış.

Yenilenen logoda önceki logoya kıyasla büyük farklılıklar yoktu. Google, 1988 yılındaki logoları için Baskerville fontunun kalın yazı tipini kullanmış ve logoya biraz da Yahoo!’dan esinlenerek (!) 3D imajı verilmişti. 

Kaç Para Ulan Bi’ Logo!?

İşler tıkırında gitmeye başlayınca iç seslerini dinlemiş olsalar gerek, Sergey Brin ve Larry Page kullandıkları logonun tam olarak Google’ı temsil edemeyeceğine karar vermişler. Daha sonra bir logo oluşturması için tasarımcı Ruth Kedar’ı işe almışlar. Ruth Kedar yukarda görmüş olduğunuz farklı logo örneklerini tasarlamış ancak hiçbiri Google’ın resmi logosu olarak kullanılmamış.

Bu logoların fazlasıyla dikkat dağıtıcı olduğunu düşünen ekip daha minimalist ve sade bir logo oluşturmak için kolları sıvamış. 2008 yılında Wired ile yaptığı röportajda konuşan Kedar “Bu logo sadeleştirmeye başlamamızın ilk adımıydı.” sözleriyle o günleri özetliyor. Bu sayede Google’ın yıllar boyunca kullanacağı klasik logosu ortaya çıkmış oldu.

Yukarda görmüş olduğunuz ve çoğumuzun kafasında ilk defa yer eden Google’ın logosu 31 Mart 1999 ile 5 Mart 2010 yılları arasında kullanıldı. Yani Google oluşturdukları bu logoyu o kadar çok sevdi ki tam 11 yıl boyunca büyük bir kararlılıkla aynı logosunu değiştirmeden kullanmayı tercih etti.

Logoyu Bi’ Tık Düzlesek Mi Sanki?

Yıllarca aynı logoyu kullanan Google daha sonra flat tasarım trendine kafayı taktı. Birçok marka bu dönemde logolarını gerçekçi görünmekten uzaklaştırıp dijital yapım olduğu belli olan trende uydurmaya başladı. Herkes yapar da Google hiç geri durur mu? Onlar da flat tasarımdan nasibini alarak yukarda görmüş olduğunuz logoyu tasarladılar ve virüs gibi ortalığa yayılan tasarım trendine ayak uydurdular. 

O Eski Logodan Eser Yok Şimdi

2013 yılına gelindiğinde Google, logosu üzerinde en radikal değişikliklerden birini yaptı. 3D efektinin tümüyle kaldırıp logosunu olabildiğince minimalist düzene uydurma kararı aldı. Bu sırada bir klasik olarak kullandığı yazı tipini de değiştirerek şirket için yeni bir dönemin kapılarını araladı. Product Sans isimli yazı tipini kullanan Google’ın şimdi logosunun o eski halinden eser kalmamıştı.

Google’ın yapmış olduğu son değişiklik sadece kendi markasında kalmadı. Google’ın logo trendinin rüzgarına kapılan birçok Silikon Vadisi girişimi benzer şekilde logolarını düzledi ve keskin hatlı gösterişli logoları geride bıraktı.

Aşçı Uşağa, Uşak Aşçıya Sonra Hepsi “G” Harfine

Google’ın tartışmalara bolca sahne olan ve altın oran prensibine uygun olarak tasarlandığı savunulan son logosunda ise tüm diğer harfler ortadan kaldırıldı ve “G” harfinin üzerine standart haline gelen Google renkleri kullanıldı. Arama motorunda doğrudan kullanmıyor olsa bile Google yeni logosunu başta mobil uygulamaları olmak üzere birçok mecrada kullanıyor.

Google’ın logosunun gelecekte neye benzeyeceğini bize ancak zaman söyleyebilir. Bu listeden çıkarabileceğimiz tek bir şey varsa o da hiçbir şeyin tek günde olmadığı, Roma’nın bir günde kurulmadığı gerçeğidir.

Google’ın logolarının geçirdiği 20 yıllık değişim hakkında sizin söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al