wmaraci reklam

Google Nasıl Kuruldu ve Nasıl Günümüzün En Çok Kullanılan Arama Motoru Haline Geldi?

Google'ın temelleri 1995 yılında o zamanlar Stanford Üniversitesi'nde okuyan iki arkadaş Larry Page ve Sergey Brin adlı öğrenciler tarafından atıldı. İki arkadaş geliştirdikleri ve ismine Backrub adı verdikleri bir sistemle, World Wide Web'de (WWW) yer alan siteleri bir sıralama halinde yayınlamaya başladılar. Backrub, WWW'da yer alan internet sitelerin bilgilerini topluyor ve istatistiklerine göre de bu siteleri otomatik olarak sıralıyordu. Kısa sürede büyük ses getiren Backrub, 1998 yılında Silikon Vadisi'nin ünlü isimlerinden Sun Microsystems'in kurucusu Andy Bechtolsheim tarafından 100 bin dolara satın alındı. Andy'nin yazdığı 100 bin dolarlık çek, Google Inc. isimli bir şirket adına yazılmıştı. Böylelikle Google dünyaya gözlerini açmış oldu.

Google Nasıl Kuruldu?

Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, Stanford Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi bölümünde tanışıp yakın arkadaş oldukları an aslında Google'ın kaderi belli olmuş oldu. Zamanla arkadaşlıklarını bir ticari ortaklığa da dönüştürmek isteyen ikili bir şey fark etti. O zamanlar yeni yeni gelişen internet dünyasına her geçen gün yeni internet siteleri katılıyor. Fakat bu siteleri kullanıcılara toplu halde gösteren bir sistem bulunmuyordu. Onlar da böyle bir eksikliği gidermek adına Backrub'u kurdular ve insanlara internet sitelerini belli kriterlerdeki sıralamalara göre gösterdiler.

Backrub, bir üniversitede başlayan serüvenine önce Kaliforniya'da bir depoya taşınarak ardından da ilk merkezi olan Googleplex'e taşınarak devam etti. Google'ın merkezi hala daha Googleplex'te yer alıyor.

Kullanıcıların İçerik Ürettiği Modelleri Tercih Edin
İlginizi Çekebilir!

Kullanıcıların İçerik Ürettiği Modelleri Tercih Edin

Dünyanın en büyük sitelerine göz attığımızda başarının anahtarlarından birisi de kullanıcıların içerik ürettiği modelleri kullanıyor olmaları diyebiliriz. Bu sayede hem bir topluluk oluşturabiliyor internet siteleri, hem de işi...

Google'ın Atası Backrub'un Algoritması

Size 1995 yılında geliştirilen bir algoritmanın hala daha Google algoritmalarına yön verdiğini söylesem, ne dersiniz? Larry ve Sergey ikilisi her ne kadar bu kadar detaylı algoritma yapmak istemeseler de Backrub için yazdıkları algoritma, bir nevi yapay zekaya sahip idi. Öyle ki bu algoritma internet sitelerini ziyaret ediyor, sayfa ve içeriklerini hafızasına kaydediyor ve ardından internet sitelerin özelliklerini birbirleriyle çaprazlayıp iyi olanları sıralamada üste taşıyordu. Bu algoritmaları için "Sanat eserimiz." diyen Larry ve Sergey ikilisinin bu eseri, günümüzdeki Google algoritmalarının geliştirilmesinde büyük rol oynuyor. Zira Google'ın şu anki algoritmaları, Backrub için geliştirilen ilk algoritma üzerine inşa ediliyor.

Alphabet Nedir?

Google'ın sahibi şu anda Alphabet gibi gözükse de Alphabet'i de kuran aslında Google. Sahip olduğu Gmail, Android, Youtube ve bütün servisleri tek çatı altında toplamak isteyen Larry Page ve Sergey Brin ikilisi, 2005 yılında Alphabet adında bir şirket kurarak Google ve Google'ın tüm servislerini tek merkeze bağladılar.

Google'ın Piyasa Değeri Ne Kadar?

Aslında Google'ın piyasa değeri diye bir kavram yok. Zira Google kağıt üzerinde tüm şirket faaliyetlerini Alphabet'e devrettiği için borsada da Alphabet'in hisseleri işlem görüyor. Alphabet'in şu anki borsa değeri ise 1,6 trilyon dolardan daha fazla. Fakat bu değerlemeye Google ve Google'ın diğer servisleri de dahil.

Larry Page ve Sergey Brin Google'dan Neden Ayrıldılar?

Larry Page ve Sergey Brin ikilisi Google ve Alphabet'in yönetimini çok iyi sürdürürlerken ikili 2019 yılında ani bir ortak karar alarak Google'dan ayrıldılar. İkili tam olarak neden ayrıldıklarını hiçbir zaman söylemese de bu istifanın gerekçesi olarak Google'ın artık iki CEO'ya ihtiyacı olmadığıydı. O zamanlar bazı iddialar ortaya atılmış ve iki arkadaşın güç kavgasına düştüğü ve ondan dolayı da Google'ın yönetim kurulu ikisinin de istifasını istemişti. Fakat bunlar sadece iddiadan ibaret olarak kaldılar. İkilinin istifa etmesinden sonra Google'ın başına Hintli Sundar Pichai geçti.

Larry Page ve Sergey Brin, Google'ı Tekrar Toparlamak İçin Geri Döndüler

Google'ın efsanevi kurucuları Larry ve Sergey, Google'dan ayrıldıklarından beri sakin bir hayat sürüyorlardı ki dünyaya getirdikleri çocuklarının zorlanmaya başlamasıyla vefalı ebeveynler gibi göreve geri döndüler. Günümüz teknolojisi ile hızla gelişen yapay zeka sektörü, yenmeyi bekleyen ciddi bir pasta olarak ortada duruyor. Büyük şirketlerin bu pastadan dilim yeme yarışında geriye düşen Google, çareyi babalarından yardım istemekte buldu. Yapay zeka konusunda bir türlü istenilen değere ulaşamayan Alphabet, yönetim kurulu kararıyla Larry Page ve Sergey Brin'in kapısını çalarak şirkete geri dönmelerini istedi. Her ne kadar bu daveti iki milyarder de kabul etmiş olsa da Larry Page, tam olarak geri dönmedi. Fakat Larry Page dışarıdan destek verecek iken Sergey Brin, çocuğuna kıyamayarak tamamen geri döndü. Haftanın 4 günü ofise gelen Sergey Brin, Google'ın yapay zeka bölümünün başına geçti. İlk işi şirketin yapay zeka algoritması Gemini üzerinde çalışmalar yapan Brin, Larry Page ile beraber yeni bir yapay zeka geliştirici ekibi kurdu.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3.33 / 5 (3 değerlendirme)

3 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al