wmaraci reklam

Google Resmi Olarak “Mobile-First Indexing” Sistemine Geçtiğini Duyurdu

Google’ın mobil aramalara öncelik verme havadisini 2016 Kasım’ında sizlerle paylaşmıştık. Pilot olarak başlatılan bu uygulama, tüm eksiklerinin tamamlanmasının ve 1 buçuk yıllık sürecin ardından resmi olarak sisteme entegre edildi. Google, “Mobile-first indexing” adını verdiği mobil öncelikli bellekleme özelliğini ve kafamızdaki fırtınalı muhtemel soruların yanıtları merkezi webmaster blogu üzerinden yayınlayarak duyurdu.

Peki, Google’ın deyimiyle “Mobile-first indexing” olarak karşımıza çıkan bu yeniliğin alametifarikası ne olacak? Son yıllarda mobil kullanımın Google aramalarının Everest zirvesine ulaştığını biliyoruz. Artan kullanıcı popülasyonuyla Google dükkanını sinek avlayan masaüstü caddesinden kaldırıp, daha işlek bir cadde olan mobile kaydırmaya başladı. Ne var ki mobil dünyada kullanıcı deneyimi güllük gülistanlık değildi. Yavaş açılan sayfalar ve kullanıcı deneyimi işleri kesatlaştırırken, üstüne bir de Google’ın yanlış index alması Webmaster ve kullanıcıların ortak baş ağırısı olmuştu. Google bu sorunu önce AMP sonrasında ise “Mobile First Indexing” ile tatlıya bağlamayı planlıyor.

“Mobile-first indexing” eğer varsa ilgili sitenin arama sonuçlarında mobil sayfalarını index’leyerek kullanıcılara göstermesi şeklinde işleyecek. Normal şartlarda bir içeriği internet sitenizde yayınladığınızda, Google bu içeriğin masaüstü sürümünü birincil olarak kabul ederdi. Oysa bazı internet siteleri masaüstü için ayrı bir sürüm kullanırken, mobil kullanıcıların ziyaret edebileceği bir başka alternatif sürüme sahip. Google bu güncellemeyle artık varsa bu sitelerin mobil sürümünü saptayarak kullanıcılara gösterilmesini sağlayacak.

“Mobile-first indexing” kavramın feza bir teknoloji gibi lanse edildiğine aldanmamak lazım. Değişen sadece Google’ın içerik toplama stilinin değişmesi olacak. Google da kavramın yanlış yönlere çekilebileceğini düşündüğü için blog yazısında ısrarla bazı noktaların üstünde durmayı tercih etmiş.

Öncelikle düşünüldüğü gibi iki ayrı index sistemi olmayacak. Google sadece arama sonucunda eğer varsa mobil kullanıcılar için sitenin mobil sürümüne öncelik tanıyacak. Bununla ilgili ayrıntılı dokümantasyona da şuradan göz atabilirsiniz. Örneğin siteniz mobil sürüm yerine responsive tasarım kullanıyorsa, bu güncelleme fırtınası sizi teğet geçiyor.

Google’ın üzerinde durduğu bir diğer konu ise mobil sürüme sahip sitelerin SERP sıralamasında avantaj elde etmeyeceği. Evet, Google mobil kullanıcılara üstün deneyim sunan, dört çeker hızında internet sitelerini seviyor ancak bir sitenin mobil sürüme sahip olması tek başına aramada kafaya oturması için yeterli olmayacak. Google bu konu hakkında normalde uyguladığı kriterlere göre sıralamaları almaya devam edileceğini belirtiyor.

Mobil için ayrı bir sürüm kullanan internet sitelerinin “Mobile-first indexing” geçişi için Google internet sitelerinin sahiplerine Search Console aracılığıyla aşağıdakine benzer bir mesajla bildiride bulunacağını da belirtiyor.

Google’ın özet olarak söylediğini yinelemem gerekirse bu güncelleme sıralamalarla alakalı değil, Google’ın içeriğe nasıl eriştiği ve kullanıcılara sunduğuyla alakalı olacak.

Google’ın yeni “Mobile-first indexing” sistemi umarım tüm WM Aracı üyelerine uğurlu gelir. Yeni güncelleme ve Google’ın masaüstünü bırakıp mobile yönelmesi hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al