wmaraci reklam

Günümüzde Beyaz Şapkalı Hacker Nedir?

1700-1800'lü yıllarda parmak iziyle cinayet çözmek o kadar güçlü bir şey değildi. Dolayısıyla insanlar birbirini öldürünce yakalanması çok zor oluyordu. Lakin yıllar içerisinde teknolojinin gelişmesiyle birlikte katillerin bulunması gittikçe kolaylaştı. Dünya'da bir çok seri katil var, lakin teknoloji de çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Artık cinayet yerinde bulunmadan, uzaktan cinayet işlendiğini görebiliyoruz. Geçen sene ağustos ayında bulunmadığı yerden internete bağlı dürbünlü tüfekle cinayet işleyen katil haberi geçiyordu televizyonda. Tüm bunlar aslında insanların  yavaş yavaş güvenlik anlayışının değiştiğini gösteriyor. Buna karşılık geliştirilen güvenlik önlemleri ise siber güvenlik adı altında oluşuyor. Bu da beyaz şapkalı hacker adında bir meslek oluşturuyor. Eskiden siyah şapkalı hacker denilen, sadece zarar verme amacıyla dünyaya kendisini tanıtan hackerlar varken  artık şirketler, bankalar kendilerine güvenliği için beyaz şapkalı hacker alımları yapıyor.

Dünya Çapında Hackerlar

  • Tim Berners-Lee: Evdeki televizyon parçalarını birleştirerek kendi bilgisayarını yapıyor. Daha sonra CERN'de yazılım danışmanı olarak işe giriyor. HTML dilini geliştirerek şu anki kullandığımız World Wide Web yani www'yü keşfediyor.
  • Linus Torvalds: Linux'u ortaya çıkaran adamdır. Kendisi de aslında en başlarda beyaz hackerdı. Sonradan 1991'de Linux'u ortaya çıkararak dünyaya bir güzellik yapıyor.
  • Kevin Mitnick: 2 filme konu olan Kevin Mitnick, aslında sevgilisinin ihanetine uğramasa hack olayında dünyayı daha da sallayacak bir adamdı. FBI'ın en çok aranan hackerı olarak aranmış ve yakalanmıştır. Günümüzde ise bir beyaz şapkalı hacker olarak güvenlik sistemi kuruyor.
  • Tsutomu Shimomura: FBI'la beraber çalışarak Kevin Mitnick'in yakalanmasını sağlamıştır. Aynı zaman da Kevin Mitnick'ten sonra beyaz hackerlığı başlatan kişilerden de birisidir.
  • Kevin Poulsen: Zamanında radyoların yaptığı belirli kişide arayan kişiye özel ödüllerimiz var programlarını hackleyerek kendisini o kişi yaparak büyük ödüller kazanmıştır. Örneğin 100. arayana porsche veren bir programa katılıp orayı hackleyerek bir şekilde kendini 100. yapmış ve porsche'yi kazanmıştır. Daha sonrasında polisler tarafından yakalanmış ve hapiste bu işe tövbe etmiştir. Sonradan gazeteci olmuş ve 750'ye yakın büyük sapıkları ifşa ederek yakalanmalarını sağlamıştır.
  • Vladimir Levin: Zamanında CityBank'tan 11 milyon dolar çalmıştı. Daha sonradan paraların büyük bir kısmını iade etmiştir fakat hala 400 bin dolar kayıptır.
  • Adrian Lamo: Yahoo ve Bank of America'ya dadanmış kişidir. Bu büyük sistemlere çökmüştür fakat zamanında yakalanmıştır.
  • Tamer Şahin: Sitelerin kullanıcı bilgilerini faks çekerek kendi sunucusuna yönlendiriyor ve bu şekilde birçok siteyi hacklemiştir. Microsoft'la dahi savaşarak Bill Gates'in bilgilerini çalmayı başarmıştır.

WhatsApp’ın İşletmelere Özel Uygulaması “WhatsApp Business” Ufukta Görüldü!
İlginizi Çekebilir!

WhatsApp’ın İşletmelere Özel Uygulaması “WhatsApp Business” Ufukta Görüldü!

Türkiye ve daha birçok ülkede iletişimin yeni modeli haline gelen WhatsApp, yavaştan turnayı gözünden vurmaya hazırlanıyor. Hatırlarsanız daha önce bir başka blog yazımızda WhatsApp’ın gelir modeli üzerinde durmuş, henüz meteli...

Beyaz Şapkalı Hacker Nedir?

Beyaz hacker kavramı çok ilginç bir kavramdır. Bir zamanlar sosyal medyada vejeteryan olmayan kasaba beyaz hacker denir diyen bir kitle bile olmuştur. Lakin tabiki de böyle bir saçmalık gerçek değildir. Teknolojide, bilişim suçlarında, adli suçlarda, kısaca hayatımızın her anında karşımıza çıkmaya başlayan beyaz hacker çağımızın mesleklerinden birisi olmuştur. Beyaz hacker olmanın sınavları dahi vardır. Sınavın adı da CEH yani etik hacker olma sınavıdır. Tabi siz bir şirkete girmeden önce o şirketin internet sitesini hacklerseniz sertifikaya da gerek kalmaz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al