wmaraci reklam

Halka Arz Olacağını Açıklayan Reddit Nedir? Nasıl Kullanılır?

Her ne kadar ülkemizde pek kullanılmasa da Reddit, dünya genelinde en çok kullanılan sosyal medya platformlarından birisi. 2015 yılından beri yayında olan ve o günden beri en çok kullanılan sitelerden birisi olan ve forum mantığında işleyen Reddit, özellikle R/Place adı verdiği piksel etkinliği ile dünya genelinde sık sık adından bahsetmeyi başarıyor. Gelin ülkemizde pek sevilmeyen ama dünya genelinde ciddi bir kitleye hitap eden Reddit ne zaman ve kim tarafından kuruldu, üyeler nasıl etkileşimde bulunuyor, Reddit nasıl kullanılıyor beraber bakalım.

Reddit Nedir?

Reddit, 2005 yılında şirketin şu anki CEO’su Steve Huffman tarafından kurulmuş bir sosyal medya platformudur. Sosyal medya platformundan hariç olarak haber ve tartışma platformu olarak da adlandırılan platform, kullanıcılarına her kategoride paylaşım yapmasına izin vererek özgürlük tanımasıyla da tanınıyor. Fakat gönderiler yayınlandıktan sonra bazı editörler tarafından kontrol ediliyorlar ve ‘aşırı özgür’ bir yayın ise, yayından kaldırılabiliyorlar. Video, metin, görsel ve anket tarzı şeylerin paylaşıldığı platformda, kullanıcılar gönderilere yorum yazıp fikir alışverişinde bulunabiliyor iken aynı zamanda gönderiyi oylayarak sıralamada üstlere de taşıyabiliyorlar. Fakat bir gönderi ‘linç’ yerse, o gönderi sıralamanın en aşağısına atılıyor.

13 Yaşında Google ve Microsoft’u Hackleyen Çocuk
İlginizi Çekebilir!

13 Yaşında Google ve Microsoft’u Hackleyen Çocuk

Basit bir soruyla başlayalım; 13 yaşındayken ne yapıyordunuz? Ben o yıllarda sanırım klasiklere gömülmekle meşguldüm. Bir de dünya medyasına yansıyan Ahsan Tahir var. Pakistan’ın Karachi şehrinde yaşayan Ahsan Tahir ise boş zaman...

Reddit Nasıl Kullanılır?

Öncelikle Reddit nasıl kullanılır sorusunun cevabına geçmeden önce belirtmem gerekiyor ki Reddit’in tasarımı biraz garip. Daha doğrusu kafa karıştırıcı bir yapıya sahip desek daha yerinde olur. Fakat platformun sistemini çözdükçe Reddit’te takılmaktan oldukça keyif alacağınıza eminim. Sorunun cevabına dönecek olursak şayet, Reddit’i kullanabilmek için 3 alternatifimiz var. Ya internet sitesini tarayıcı üzerinden açarak kullanabiliriz ya da iOS / Android mobil uygulamasını indirerek kullanabiliriz.

Tarayıcı üzerinden kullanmak için;

  • reddit.com 'dan siteye gidilir,
  • Sağ üstte yer alan 3 noktaya tıklanılır,
  • Log In / Sign Up yazısına tıklanılır ve Sign Up denilerek üye olunur.

Üye olduktan sonra platformu doyasıya kullanabilirsiniz. İstediğiniz başlıklara yorum yazıp etkileşime girebilir ya da hoşunuza giden kategorilere abone olarak o kategorileri takip edebilirsiniz. Takip ettiğiniz kategorilerde paylaşılan içerikler otomatik olarak anasayfanıza düşecektir.

Reddit Android uygulamasını ve Reddit iOS uygulamasını indirebilirsiniz. iOS veya Android olduğu fark etmeksizin, uygulamayı indirip kurduğunuzda Sign Up yazısından üye olabilirsiniz.

Reddit Paylaşım Yapma

Reddit her ne kadar kullanıcılarına özgürlük tanıyor olsa da yeni üye olanlara uygulanan bazı kısıtlamalar mevcut. Bu kısıtlamaların en başında ise hemen paylaşım yapamama kısıtlaması geliyor. Reddit’te paylaşım yapabilmek için en az 30 günlük üyeliğe ve karma puanı denilen bir puana sahip olmanız gerekiyor.

Reddit Karma Puanı

Yukarıda da bahsettiğim Reddit karma puanını, platform içerisinde bir tür kullanıcılar arasındaki mini oyun olarak düşünebilirsiniz. Herhangi bir kazancı yok fakat platform içerisinde ne kadar çok karma puanına sahipseniz o kadar popüler ve tanınıyorsunuz demek. Karma puanı ise, platformda aktif olarak paylaşım yapıldıkça ve yorum yazdıkça diğer kullanıcıların da bu paylaşımları beğenmesiyle oluşan bir sistem. Bir kullanıcının karma puanı ne kadar yüksekse paylaştığı gönderilere gelen etkileşim de bir o kadar fazla oluyor.

Reddit Ücretli mi?

Reddit, tamamen ücretsiz hizmet veren bir sosyal medya platformu. Yani ücretsiz şekilde üye olup siteyi kullanabilirsiniz fakat platformda Reddit Premium adı verilen bir premium üyelik paketi satılıyor. Aylık 6 dolar ücretle satılan bu premium paketin normal üyeliğe göre pek bir ayrıcalığı yok. Sadece birkaç tane premium abonelere özel başlıklar var, o kadar. Zaten Reddit’in kendisi de bu abonelik ücretinin bir ayırımcı paket olmasından daha çok, platforma bağış yapma sistemi gibi geliştirdiklerini söylüyor. Platformun bir diğer ücretli sistemi ise Reddit Coins adı verilen platform içi bir token sistemi. Bu token sistemi ile bir kullanıcı diğer kullanıcıya platform içerisinden hediye gönderebiliyor. Tabii ki Reddit Coins alabilmek için gerçek para yatırmak gerekiyor.

Reddit Yaş Kısıtlaması

Reddit, Amerika’daki yasal yaş sınırı olan 13+ yaş sınırını uyguluyor olsa da bazı pornografik ve dehşet verici kategoriler için +18 yaş sınırı mevcut. Fakat bu +18 yaş kısıtlaması için herhangi bir denetleme mekanizması yok. Sadece kategoriye abone olurken ekranda +18 yaş uyarısı çıkıyor o kadar.

Reddit Halka Arz

Her ne kadar platformun kurucusu Steve Huffman, Reddit’i hep halka arz etmek istese de maalesef bir türlü yasal onay alamadılar. Fakat geçtiğimiz günlerde Huffman yaptığı açıklama ile sonunda onay alabildiklerini açıkladı. Lakin şirketin ne zaman halka arz olacağı henüz bilinmiyor.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al