HDD ve SSD Nedir? Hangisi Daha Mantıklı? SSD Neden Daha Hızlı?

Bilgisayarımızın çalışabilmesi için ne kadar donanımsal parçalar gerekiyorsa yazılımlar da gerekmekte ve HDD ile SSD'ler, bu yazılımları depolamamıza olanak sağlayan donanımsal parçalardır. Bir tür depolama aygıtı olan Hard Disk'ler, (HDD) iki ya da daha fazla plakaların üst üste dizilmesiyle meydana gelen aygıttır. HDD, bu plakaların alt ve üst bölümlerine verileri yazıp kaydederken diğer taraftan da bu verilerin okunmasını sağlar. Bu plakalara verilerin yazılmasını ise dönen milin üzerinde bulunan özel parçacıklar sağlıyorlar. Peki SSD'de de sistem bu şekilde mi?

HDD Çalışma Mantığı

HDD ve SSD arasındaki farkları bilmeden önce iki aygıtın da çalışma mantığını bilmek gerekiyor. HDD'ler dediğim gibi verileri dönen mil sayesinde altlı üstlü plakalara kaydeder ve okur. Bu çalışma yöntemi tüm HDD'lerde aynıdır. Bu yazım ve okuma işleminin sağlanabilmesi için HDD'lerin üzerindeki plakaların dönmesi gerekiyor ki bu dönmeyi ise içlerine yerleştirilen ufak motor sağlıyor. Hard diskin içerisinde, dönmesini ve milin üzerinde parçacıkların çalışmasını sağlayan kontrol kartı adı verilen bir beyin çipi de mevcut. Her şeyi kontrol eden bu kart, HDD'ye gelen verileri parçalayarak byte'lara bölerek mildeki parçacıkların birbirleriyle çakışmadan bu byte'leri kaydetmesini sağlar. Depolama dilindeki en küçük depolama ölçüsü olan byte ile kaydedilen veri kırıntıları birleşerek verinin bütünlüğünü oluştururlar.

HDD'lerin performansı ise 3 özellik altında inceleniyor. Diskin üzerindeki manyetik plakaların sayısı ne kadar fazlaysa disk o kadar çok veri depolayabiliyor. Yani HDD'lerin 512 GB ya da 1 TB olmasını üzerlerindeki bu plakalar belirliyor. Diğer 2 özellik ise dönüş / veri aktarım hızı ve erişim süresi.

  • Dönüş / Veri Aktarım Hızı:
  • HDD'lerin SSD'ye göre yavaş olma sebebi aslında tam olarak bu özellikten kaynaklanıyor. HDD'lerde verilerin yazılması için dönen plakalar, ne kadar hızlı dönerlerse verileri o kadar hızlı yazıyorlar. Bu dönüş hızını ise biz Rotate Per Second yani RPM terimi ile ölçüyoruz. Bu terim, plakaların saniyedeki dönüş hızlarını ölçerek bize diskin saniyede yazdığı veri boyutunu gösteriyor.

  • Erişim Süresi:
  • Bu süre ise plazmaların üzerine verileri yazmayı sağlayan mildeki parçacıklar için kullanılıyor. Milisaniye (ms) üzerinden ölçülen erişim süresi, mildeki parçacının veriyi yazacağı plazmadaki bölgeye ne kadar hızlı gittiğini hesaplıyor.

MacOS’de Asrın “En Komik” Güvenlik Açığını Türk bir Webmaster Buldu!
İlginizi Çekebilir!

MacOS’de Asrın “En Komik” Güvenlik Açığını Türk bir Webmaster Buldu!

Hangimiz Apple ve Mac kelimelerini aynı cümlede gördüğümüzde gözümüzün önünde dolar flaşları patlamıyor ki? Ülkemizde bindirilen damarlı vergiler ve Apple’ın yerleşik damarlı fiyatları güçler kuvveti oluşturduğunda, ortaya...

Gelelim Hız Sevenlerin Göz Bebeği SSD'lere

Solid State Drive yani SSD'ler de tıpkı HDD'ler gibi bir veri depolama diskleridir. Fakat SSD'ler bütün olarak hareket edebilir şekilde tasarlandığı için üzerlerinde herhangi bir mil ya da plaza bulundurmazlar. Bellek yongaları ve bazı devrelerden oluşan SSD'ler, birkaç hassas parçadan oluşmadığı için çok daha uzun kullanım süresi sunarlar. HDD'lere göre 2 kat daha hızlı veri yazıp okuyabiliyorlar. Bunun sebebi ise verileri okuma yazma işlemlerini dönerek değil, elektrik sinyalleriyle yaptıklarından kaynaklanıyor. Bilgisayarın işletim sistemi HDD'ye kurulu ise açılma süresi 2-3 dakikayı bulabiliyor. Fakat SSD'ye kurulu ise açılma süresi birkaç saniyeye kadar inebiliyor.

HDD mi Yoksa SSD mi Alınmalı?

HDD'ler SSD'lere göre fiyat olarak daha uygun olsalar da hem sahip oldukları yeni teknolojiden hem de hızlarından dolayı kesinlikle SSD tercih edilmeli.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.67 / 5 (3 değerlendirme)

3 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al