wmaraci reklam

Her Başvurunuz İçin CV Belgenizi Revize Edin

İş başvurularıyla ilgili konuşulacak gerçekten onlarca unsur var. Biz de okurlarımızla bu başlıkları paylaşmaya başlayacağız. Tüm bu anlatımlara başlamak için işe özel CV hazırlamanın önemine değinmek oldukça doğru bir nokta gibi duruyor.

Öncelikle CV kavramından bahsedelim. CV, firmanın sizi tek bakışta gözlemleyebilmesini sağlayan bir belgedir. Bu belgede hobileriniz, eski çalıştığınız konumlar, önemli projeleriniz ve yetenekleriniz yer alır. Bir fotoğraf, adres ve eğitim bilgilerinizle genel hatlarını da oluşturduğunuz bu belgeler, şirketlerin iş alımı yapan departmanlarına ulaşır. Bu noktadan sonra işe alınıp alınmayacağınız teslim ettiğiniz bu belgelerle doğrudan alakalıdır. Firmanın aradığı eleman siz misiniz? Bundan emin misiniz? O zaman belgenizde bunu kanıtlamanız gerekiyor. Peki, çeşit çeşit özgeçmişlere neden ihtiyaç duyuyoruz ki? Sonuçta biz sadece 1 geçmişe sahip değil miyiz?

İki Şirket ve İş Arasında Devasa Farklar Olabiliyor

Tamamen aynı alanlarda görev yapan ve hizmet ya da ürün sunan şirketlerde bile, şirket dinamikleri nedeniyle işin ara detayları değişiklik gösterebiliyor. Çeşitli bölümlerde çalışan elemanlarından da beklentileri bu nedenle farklılaşıyor. Bir makine mühendisi işe alacak şirketlerden birisi onun üretim bandıyla olan ilişkisiyle ilgilenirken, bir diğeri için konu sadece CNC makinalar olabiliyor. İşte bu yüzden belli bir CV hazırlayıp, tüm şirketlere aynı belgeyi göndermektense iş özelinde belgelerden faydalanmak gerçekten çok daha verimli olabilir. Elbette mühendislik gibi spesifik alanlarda örnekler üretmek bir nebze zor, ancak bu daha sosyal işlerde oldukça kendisini gösteriyor.

Örnek vermek gerekirse, gördüğünüz gibi benim işim kelimeleri insanlara okutmak ve yazılarda bir bütün haline getirmek. Kısacası endüstriyel anlamda da olsa ‘yazarlık’ yapıyorum. Fakat iş arayacak olduğumda başvuru yapacağım her yere aynı belgeyi atmam dezavantaj yaratacaktır. Çünkü başvuru yapabileceğim potansiyel kurumlar arasında kısa reklam metinleriyle milyonlara ulaşmayı hedefleyen ajanslar da var, ilgi çekici içeriklerle daha fazla okura ulaşmak isteyen internet siteleri de… Dolayısıyla iki farklı kuruma yollayacağım CV de farklı olmalı ve benim farklı özelliklerimi öne çıkartmalı. Yoksa bir rakip eleme noktası olan bu süreçte öne geçme imkanım olmayacaktır ve hatta yaptığım hamle muhtemelen insan kaynakları tarafından da “Herkese yolladığını bize de yollamış.” Şeklinde yorumlanacaktır.

Yurtdışında Doğrudan Örneğini Gördüğümüz 5 Girişim
İlginizi Çekebilir!

Yurtdışında Doğrudan Örneğini Gördüğümüz 5 Girişim

Türkiye'de ortaya koyulmaya başlayan yeni bir iş modeli gördüğümüzde genelde “Aa, bak adamlar ne yaratıcı fikir bulmuşlar!” diye düşünebiliyoruz. Halbuki yaratıcılığıyla övdüğümüz bu iş modelleri kopyala yapıştır çık...

Hiç Değilse Birkaç Örnek Oluşturun

Her iş başvurunuzda sıfırdan bir belge oluşturmak pek de kolay değil, kabul edelim. Ancak yine de birkaç farklı senaryo için, birkaç farklı CV’ye sahip olmak da bir çıkar yol olacaktır ve uygulanabilir. Burada kafa karışıklığını önlemek için yine kendi üzerimden basit bir örnek vereceğim. Kullandığım üç farklı CV belgem bulunuyor, bunları da şirketler özelinde revize ederek gönderiyorum diyebilirim. Ancak revizeye tabii tutmasam dahi tek belgedense üç belge kendimi daha doğru ifade etmeme çok yardımcı olacaktır. Bunlardan birisi yukarıda da belirttiğim gibi yazarlık amaçlı belgem, diğeri filmmaking konusundaki işler için, sonuncusu ise süreç içerisinde tecrübe kazandığım oyun sektöründe kullandığım belgem.

Elbette sizin için alan ayrımları bu kadar somut olmayabilir ama yapmak istediğiniz işler birbirine çok yakın bile olsa onları birbirinden ayıran yönleri mutlaka olacaktır. İşte bu durumlarda tek bir belge kullanmaktansa birkaç kalıp belgenizin olmasını tavsiye ederim.

CV hazırlamak sizin için de zaman alan ve genel sonuçtan bir türlü emin olamadığınız bir iş mi? Yorumlarda dertleşebiliriz, çünkü benim için gerçekten böyle.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al