wmaraci reklam

Her Webmasterın Baş Belası 5 Soru

İnsanların doğal merak dürtüsü gereği bizim yaptığımız ettiğimiz işler sektörümüze uzak olan insanlara hayli ilginç geliyor. Aslına bakarsanız, biz insanların çok da bilmediği şeylerle uğraşmıyoruz. Atomu filan parçalamıyoruz yada gizli kapalı kapılar ardında dünyanın kaderini değiştirecek icatlar üretmiyoruz. Biz, yani Webmastarlar her insanın var olduğu ve bir şekilde içeriklerinden faydalandığı internet dünyasını oluşturuyoruz.

Bunu tıpkı güzel çiçeklere sahip bir bahçe gibi düşünebilirsiniz. Çok bakımlı ve rengarenk çiçeklerin yer aldığı bir bahçe varsa mutlaka o bahçenin meydana gelmesinde önemli role sahip göbekli ve şapkalı bahçıvanlarda vardır. İşte biz, tam olarak internet bahçesinin o göbekli ve şapkalı bahçıvanlarıyız.

Hani, doğal bir dürtü demiştik ya, o sebepten olsa gerek ki, insanlar bizim diğer insanların dışında ve ekstrem şeylerle uğraştığımızı hissettikleri anda sormaya ve sorgulamaya başlıyor. Evet, belki bazıları oturup açıklanabiliyor, bazılarıysa Kuantum fiziğini açıklamaktan daha zor. En çok hangi sorular mı başımıza bela olabilir? İşte her Webmasterın başının belası birbirinden çekilmez beş soru;

1- Ne İş yapıyorsun Sen? (Sanayi Muhabbeti İçerir)

Hani balık yerken kılçığı boğazınıza takılır ama takıldı mı, takılmadı mı anlayamazsınız. Böyle sanki yutkunsanız batacakmış, yutkunmasanız da nefesiniz kesilecekmiş gibi olursunuz. İşte bu soru her sorulduğunda hissedilen duygu tam olarak budur.

Aslında bi taraftan şanslıyız diyorum kendi kendime. Bence hem Türkçe hem İngilizcede çok havalı işlerimiz var... Web Developer (Web Geliştiricisi), Content Writer (İçerik Yazarı), SEO Expert (Arama Motoru Optimizasyonu Uzmanı) ve daha niceleri.

Yalnız ne var biliyor musunuz? Bu unvanların tümü yalnızca sizin mesleğinizden biri için çekici kabul ediliyor. Sıradan insanlar içinse bu unvanlar ardı arkası kesilmeyecek kabir azabı sorularının doğrudan sizi hedef almasına neden oluyor.

A- Usta, benim arabanın lastiği patladı ya. Bi’ fitil mitil ayarlasak acil işe yetişmem gerekiyor.

B – Tamam abi, gel otur şöyle hallederiz. Oğlum, abine bir çay söyle... Fena yarılmış lastik abi. Şu arka taraftaki yolda çok çivi var ondan oluyor bunlar hep. Sen ne iş yapıyorsun abi?

A – Arama Motoru Optimizasyonu uzmanıyım ya.

B- He sende arabacısın! Benim akrabalar var bi’ alt sokakta onlar da mekanik motorcu. Hangi sanayidesin abi sen?

(Yaşanmış bir dramdan esinlenilerek hazırlanılmıştır.)

Şimdi bu muhabbetin üzerine oturup doğrusunu açıklamaya çalışsam ne fark edecek? Aslında lastik tamircisi bile Google’a Yandex’e giriyor ama sen SEO uzmanı olsan kime ne, olmasan kime ne?

Şimdi, gerçekten ne iş yaptığınızı açıklamaya hazırsanız, acil işinizi bırakıp en az 30 dakika olayı özetlemeniz gerekiyor. Ya da daha pratik bir bahane mi arıyorsunuz? Ne iş yaparsanız yapın, “Web tasarımcıyım ya, öyle internetten ticaret işleriyle filan da uğraşıyorum” deyip, geçin. Şansınız varsa kurtulursunuz. Yoksa, diğer sorular için kendinizi hazırlayın...

Sigara İçmek Webmaster İçin de Zararlı
İlginizi Çekebilir!

Sigara İçmek Webmaster İçin de Zararlı

Kimsenin keyfine karışmak elbette hakkımız ya da haddimiz değil. Ancak okurlarımızın sağlığı ile ilgili bu konuda ufak notlar düşmemize de kızmayın lütfen. Ayrıca zaten yazımız genelinde konu sağlıkla benzer çizgilerde yürüse...

2- Nasıl Oluyor O İş, Parayı Nasıl Alıyorsun? İyi de Ya Paranı Vermezseler Ne Olacak?

Diyelim ki, sabrınızın sınırlarını zorladınız ve büyük azminiz sonucunda gerçekten ne iş yaptığınızı açıkladınız. Soruların bittiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü diğer insanlar tarafından gerçekten tuhaf kabul edilen bir iş yapıyorsunuz diyoruz. Bildiğiniz, tuhaf. Tıpkı gök taşının düşüşünü seyretmek gibi bir şey olsa gerek bu. O halde bu yaptığınız işi açıklamak da yine sizin göreviniz.

Standart olarak insanlar ticaretlerini el ile gerçekleştirirler. Siz, bu asırlardır süre gelen geleneği bozuyor ve haliyle merak konusu olan bir işi yapıyorsunuz. İnterneti hala öcü kabul eden ve onunla alışveriş yapmaktan dahi korkan sayısız insan olduğu gerçeğini hatırlatalım. Bu insanlara siz bir anda “Webmasterım, internet üzerinden xxxxx yapıyorum.” derseniz insanlar bunu hayretle karşılayacak ve sizin yaptığınız iş hakkında detaya girecekler.

Örneğin, ben ne iş yaptığımı söylediğimde ilk olarak yöneltilen soru “Nasıl oluyor o iş yani?” sorusu oluyor. Bu sorunun hemen arkasından da “Parayı banka hesabına mı yatırlıyor?” ve “Ya, paranı yatırmazlarsa” komboları oluyor.

Ya, arkadaşım bildiğin metin yazarıyım işte, hayır neresi nasıl oluyor, neyini açıklayabilirim bu durumun? Bu konudan zaten anlamadığın fazlasıyla bariz değil mi? Sen şimdi neden benim işleyişim gidişatına takılıyorsun ki?

Diyelim ki, ben cevap olarak “Teknoloji üzerine yazılar yazıyorum.” dedim ve parayı nasıl aldığımı da kısaca cevapladım. Şimdi iki farklı cevapla karşılaşabiliriz Ya, “Hıı iyiymiş.” yada 3.başlığımızın sorusu olacak olan; “Nerede Çalışıyorsun?”

3- Nerede Çalışıyorsun?

Hani bazı sorular vardır, bu soruların cevapları hem vardır hem de yoktur. İşte bu da tam olarak öyle bir soru. Webmaster olup, eğer hali hazırda bir şirketin içerisinde çalışıyorsanız sorun yok. Bu soruyu en geç bir dakikada atlayabilirsiniz.

Yalnız evden Freelancer olarak çalışıyorsanız, hadi gelin de şimdi bu sorunun cevabını açıklayın. Evden çalışıyorum desen olmuyor, Freelancer’ım desen, o ne ki, nasıl bir şey oluyor. Bu soru için henüz ben tam olarak bir cevap hazırlayamadım.

Unutmayalım ki, Türkiye’de Freelancer’ın karşılığı serbest meslek, serbest mesleğin de halk sözlüğündeki anlamı “İşi gücü olmayan, ara sıra getir götür bir şeyler yapan kişi” tanımlamasıdır. Bu soruyla karşılaştıysanız işiniz zor, kolay gelsin ve Allah yardımcınız olsun.

4- Ne Kadar Kazanıyorsun? (Haram içerir)

Geliriniz ne kadar ve kaç haneli olursa olsun. Sizin oturarak internet üzerinden yaptığınız bu işlerden ne kadar kazandığınız her zaman büyük bir merak konusu olacak. Bazısı çekinip sıkılıp bu soruyu soramayacak. Bazısı da pat diye soruyu yapıştıracak.

Eğer geliriniz ortalama bi’ gelirse gelecek cevap “İyi ya ne güzel işte evden rahat rahat çalışıyorsun.” olur. Lakin, geliriniz biraz ortalamanın üzerindeyse (örneğin aylık 4.000 TL gibi) hemen hışımla bir cevap yapıştırılır; “Oğlum haramdır lan o para”

Çünkü neden? Beyin gücüyle üretim bizim ülkemizde çok az. Dışarıdaki en hafif işlerde çalışan kişiler bile bütün gün kendini yırtıyorsa siz kafanızı kullanarak ayda 4.000 TL kazanamazsınız. Alıyorsanız da ben söyleyeyim kesin haramdır o para.

5- E, Sigortan Yoktur O Zaman Senin?

Sigortaya bizim ülkedeki kadar takılan insanların başka bir kara parçası üzerinde var olduğunu katiyen düşünemiyorum. Sanki topyekun sigorta ekspertizlerinin torunları gibiyiz. Eğer topluma adam akıllı bir işiniz olduğunu ispatlamak istiyorsanız sigortanızın olması şart.

Hiç şimdi öyle ben 65’e kadar yaşayacak mıyım muhabbetlerine girmeyin. Sigortanız yoksa yaptığınız işte bir terslik var demektir. Sen şimdi bu yazıyı okudun ve Webmastersın, e o zaman sigortanda yoktur senin? E ben ne anladım öyle işten, gir bi’ işe sigortan yatsın. Yarın ertesi gün emekli olursun. (Tabii 65’e kadar yaşarsan)

Sakın sayfayı hemen terk etmeye kalkma! çünkü çok iyi biliyoruz ki, senin de başının belası sorular var. Senin en korktuğunuz ve cevaplamak istemediğiniz soru hangisi? Ya da bu sorulara ürettiğiniz kestirme cevaplar var mı? Paylaşın, hepimizi bu çileden kurtarın :)

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al