Motivasyon aşağı motivasyon yukarı atıp tutuyoruz ama bu motivasyon dediğimiz şey nedir? Bir Webmaster için motivasyon; tamamlaması gereken işleri tamamlamak veya Game of Thrones’un yeni bölümünü izlemek arasındaki uzuuuun ve ince bir çizgidir.
Şaka bir yana yaşam koçları, psikologlar ve eğitimler dünyası, “Motivasyon dediğimiz şey öyle bir bütün değildir efendim. Bunlar üç farklı bileşenden meydana gelir.” diyorlar;
- Aktivasyon: Dananın kuyruğunun koptuğu yer. İşin en zor kısmı burada, olayın başında ceryan ediyor. Bu aşamayı geçebilmek için “bir şeyleri yapmaya karar vermiş olmak” gerekiyor.
- Yoğunluk: Yapacağınız iş için sarf edeceğimiz eforu sembolize ediyor.
- Azim: Aynı döngüyü uzun bir süre sürdürmeyi oluşturuyor.
Yani adamlar diyor ki, çalışmak hakkaten kolay bir şey değil ama çalışmadan 3 kuruşa 5 köfte yok. Motivasyon var. O da üç farklı bileşenden oluşuyor onu kullanın.
İyi de biz çalışırken neden motive olamıyoruz ve bu sorunların önüne nasıl geçebiliriz?
#1- Başarısızlıktan korkuyoruz
Başarısızlıktan korkmak, motivasyonun birinci aşaması olan aktivasyonu gerçekleştirmemizi önlüyor.
Uzmanlara göre bu sorunu aşmanın en etkili yolu, tüm olasılıkları hesaplamaktan geçiyor. Tüm olasılıkları hesapladıktan sonra, en kötü senaryoyu hesaplamamız lazım. En kötü senaryoyu oluşturduğumuzda ise senaryonun ne kadar kötü durduğuna bakmalıyız. Dahası eğer yapmanız gerekeni yapmazsanız hayatınızın geri kalanı ne şekilde etkilenecek? Tüm bunlara cevap bulmak, aktivasyon aşamasına kolayca giriş yapmanızı kolaylaştırıyor.
Yalnızca Evden Çalışanların Anlayabileceği 20 Şey
İşi eve getirmenin modası çoktan geçti. Şimdi evi işe getirme zamanı! Freelancer olmanın bir sınırı, haddi, hududu yok. Alanın razı, satanın rızası olan işbu çalışma şekli, son yıllarda yükselen trend haline gelerek kendi kül...
#2- Çok sıkıcı…
Eğer enerjinizi yapmanız gereken işten saptırırsanız, aynı enerji ve zamanı farklı bir şey yaparak tüketiyorsunuz. Mesela işlerinizin en yoğun olduğu zamanda GOT’u izlemek gibi…
Uzmanların bu sorun için çözümü; yapacağınız işin ne kadar uzun süreceğini düşünmek yerine, bu işi yapmak için neye ihtiyacınız olduğuna karar vermekten geçiyor. Böylece daha kolay bir iş haline gelecek olan yapacaklarınız, daha az sıkıcı olacaktır.
Adamlar sadece bu cevapla yetinmeyen ve hala sıkılanlar için bir de, yapacakları işi küçük küçük parçalara ayırmalarını öneriyor. Eğer küçük parçalar halinde işi tamamlarsanız, büyük iş stresi azalıyor ve motivasyonun Aktivasyon ve Yoğunluk aşamaları daha kolay gerçekleşiyor.
#3- İyi ama canınız yapmak istemiyor mu?
Yapmanız gerekenlerin neler olduğunu bal gibi biliyorsunuz ama canınız yapmak istemiyor ve içinizdeki tembellik dürtüsü sizi engelliyor mu? Organize olmanızın vakti gelmiş demektir!
Uzmanlar bu sorunu öyle boş beleş açıklamarla geçmeyip afili de bir söz patlatıyor, ruh halinizi planlayamazsınız ama gününüzü planlayabilirsiniz diyorlar. Bu sorunun üstesinden geçmek için uzmanların ilk tavsiyesi günün hangi zamanlarında çalışmaya daha yatkın olduğunuz oluyor. Hangi saat aralıklarında daha iyi çalıştığınızı bulduktan sonra tüm çalışma gününüzü bu zaman aralığına serpiştirmelisiniz. Eğer hala içinizdeki tembellik canavarı sizi başka kulvarlara çekmeye çalışıyorsa pomodoro benzeri kısa zamanlı çalışma metodlarından faydalanmanızı öneriyorlar.
#4- Çok yorgunsunuz, yorgun hissediyorsunuz…
Eğer uyanık kalmak için üstün bir çaba sarf ediyorsanız motivasyonunuzu sağlayamazsınız.
Yorgunluğun çeşitli nedenleri olabilir. Beslenme ve uyku düzeni bunların başında yer alıyor. Uzmanlara göre sağlam bir motivasyon için dinlenmiş olmak şart. Bunu sağlamanın yolu da hem zihinsel hem fiziksel sağlığınıza dikkat etmekten geçiyor. Öğünlerinizi dengeleyin ve gece saatlerinde besin tüketmeyin. Hala kendinizi yorgun hissediyorsanız konuya ilişkin olarak bir doktora görünün.
#5- Nerede başlayacağınızı bilmiyorsunuz
Karar verme güçlüğü herkesin motivasyonunu etkiler. Bir gün içinde ne kadar çok karar verirseniz, mental enerjiniz o kadar yüksek olur.
Uzmanlar bu işin çözümünün yapılacaklar listesi yapmaktan geçtiğini söylüyor. Bir işe nereden başlayacağınızı bilmemek motivasyonun tüm aşamalarını etkileyebilir. Nereden başlayacağınızı bilmekte en nihayetinde bir karardır. Yapılacaklar listenize sadece yapmak zorunda olduğunuz işleri eklemek yerine vermeniz gereken kararları da ekleyerek zihinsel enerjinizi arttırıp stres seviyenizi düşürebilirsiniz.
#6- Başınızda gereğinden fazla iş var
Hayat her zaman sizin istediğiniz gibi ilerlemeyebilir. Bazen bir güne sığdırmakta güçlük çekeceğiniz kadar çok işiniz olabilir.
Bu işin altın kuralıysa “hayır” demeyi bilmekten, alışkanlık haline getirmekten geçiyor. Her işi almak zorunda değilsiniz, özellikle başınızda zaten haddinen fazla iş varsa. Eğer hayır deme alışkanlığınız zaten varsa sizin için önceliği en düşük olan işleri ve gereksiz işleri yapılacaklar listenizden çıkararak işe başlayabilirsiniz.
#7- Çalışma ortası krizleri
Motivasyonun sağlanması aşamasında sıkça çalışma ortası sorunları yaşayabilirsiniz. Bu soru genelde “Neden ben bunu yapıyorum ki, ne işe yarayacak?” soruları olabilir.
Ne yaptığınızı bilin ve neden yaptığınızı bilin. Eğer yaptıklarınız sıkıcı, sizi mutlu etmeyen hatta saçma şeyler ise bunun, olmak istediğiniz kişi olma yolunda atmanız gereken bir adım olduğunu kabul edin. Geleceği düşünün, kendinizin gelecekteki başarılı versiyonunu düşünün. O adam, o adam olmak için sizce bugün buna yapmalı mıydı?
Şahsen bu liste, bugüne kadar motivasyon üzerine hazırladığım en keyif verici ve akıldaki soruları yanıtlayan listeydi. Umuyorum, uzmanların açıklamaları aynı şekilde sizi de motivasyon konusunda yardımcı olacaktır :)