lostyazilim
tr.link

Her Webmasterın Keyifle Okuyabileceği 10 Kitap

2016 Yılında kaç tane kitap okumuştunuz? Tamam tamam bu konudaki tavrınız net. Hayatı nasıl ki sadece hayattan öğreniyorsak, interneti de internetten öğrenebileceğimizi düşünüyorsunuz. Aslında haksız sayılmazsınız yine de büyük bir gerçeği sanırım atlıyorsunuz.

Öğrenme yolculuğunuz sırasında bazı kitaplar bize sandığınızdan daha fazla yardımcı olabilirler. Bazıları sizi neşelendirebilir, bazıları yol gösterebilir hatta bazıları ufkunuzu iki katına bile çıkarabilir. 

SEO’cudan güvenlikçiye, güvenlikçiden grafikere kadar her Webmaster kolunun bu listeden tutup alıp okuyabileceği mutlaka iyi yada kötü bir kitap var. Sadece size en uygun olan kitabı seçip, 2017’de kendiniz için yepyeni bir başlangıç yapabilirsiniz. Ne dersiniz?

#1. Tam Benim Tipim - Simon Garfield

Kitabın adına veya doğrudan kapağına bakarak sakın bu kitabı yalnızca grafikerler için hazırlanmış alt alta fontların sıralandığı bir kitap olarak düşünmeyin. Tam Benim Tipim, fontların sihirli dünyasına doğru bir yolculuk yapabileceğiniz, hem mizahın hem de gerçeğin tam ortalarında bir yerlerinde sıkışıp kalmış bir gizli bahçe. Fontların ilk defa yer yüzünde kullanılmasından Steve Jobs’ın onu Apple ürünlerine taşımasına kadar birçok keyifli öykü bu kitapta sizleri bekliyor olacak. 

Tam Benim Tipim size bir fontu, bir ülkeye, bir dine, bir döneme, bir mesleğe veya bir duyguya has kılan şeyin tam olarak ne olduğunu açıklamaya çalışıyor ve bunları yaparken de sizi kitabın ilk sayfasından alıp, son sayfasına kadar sürükleye sürükleye götürüyor. Bir Webmaster olarak bence bu kitap, tam sizin tipiniz!

Sunucular için Tercih Edebileceğiniz En İyi 12 Linux İşletim Sistemi
İlginizi Çekebilir!

Sunucular için Tercih Edebileceğiniz En İyi 12 Linux İşletim Sistemi

Linux işletim sistemleri söz konusu sunucular olduğunda açık arayla en çok tercih edilen işletim sistemleri oluyor. Kolayca ölçeklendirilebilir olmaları, kullanıcılara özel dağıtımların olması ve sunucular için sahip olduğu elveri...

#2. Her Şeyin Başı Blog - Salih Seçkin Sevinç

PuCCa gibi bizi tam anlamıyla temsil etmeyen blog yazarlarından artık bunalım geçirmeye başladıysanız ve bu bunalımın gözlerinize derin bir karartı çektiğini düşünüyorsanız, Salih Seçkin Sevinç’i size sunayım. Kendisi hemen hemen bizim gibi bir Webmaster. Aslında kitabın içerisinde yer alan bilgiler oldukça temel diyebilirim, yine de her şeyin başının blog olduğunu hatırlamak, gözden kaçırdığımız noktaları öğrenmek ve muhtemelen bilmediğiniz yada aklınıza hiç gelmeyen tekniklerle tanışmak için bu kitap iyi bir fırsat olabilir.

Her Şeyin Başı Blog’u sakın ha doğrudan doğruya yalın yalın bir eğitim kitabı sanmayın. Aksine, bu kitabın bir hikayesi var ve bence sırf bu hikayeye ortak olmak için bile oturduğunuz yerden kalkıp en yakın kitapçının yolunu tutabilirsiniz. Yada boşverin, biz zaten Webmasterdık değil mi? İnternetten sipariş edelim!

#3. Dark Net - İnternetin Yeraltı Dünyası - Jamie Bartlett

Yıllardır her internet sayfasında Dark Net’i buz dağı olarak tanımladıklarını siz de en az benim kadar biliyorsunuz. Peki, bu buz dağının öte tarafında olanları keşfetmek için macera dolu bir yolculuğa ne dersiniz? Eğer bu yolculuğa zaten daha önceden çıktıysanız lafım yok. Yalnız bu yolculuğunuzu uzun bir süredir erteliyorsanız bence Dark Net kitabı tam sizin kitabınız!

Dark Net’de Jamie Bartlett, gördüğümüzün dışında bir düzen olan internetin buz dağı tarafına götürüyor ve ortaya gerçekten inanılmaz ama sayfaları soluksuz çevireceğiniz bir öykü çıkıyor. Trollerden, internet hackerlarına ve porno yapımcılarından siyasi fanatiklere kadar Dark Net’de sizi bekleyen her şeyin özeti değil tamamı bu kitapta.

Şimdi, bunu okur okumaz hemen nasıl yapar ederim de Dark Net’e geçiş yaparım diye Google’ın ön sayfalarını aşındırmayın, amaçtan şaşmayalım. Bu listenin amacı sadece okumak ve okumaya yönlendirme yapmak hepsi o.

#4. Steve Jobs - Walter Isaacson

Baştan uyarayım; siz Android kullanıyorsunuz, Android’e aşıksınız ve hatta Android sizin için her şey diye bu kitabı es geçmeniz mantıklı değil. Tüm bunlar rağmen bana sorarsanız hala bu kitabı okumak için birçok geçerli nedeniniz var. 

Steve Jobs’ın kişiliğini ve karakterini sevin yada sevmeyin ancak şunu kabul edin; bu hippi adam öyle veya böyle bir şekilde başarıya ulaştı. Hatta bununla da kalmayıp dünyayı belki sizin değiştiremeyeceğiniz kadar değiştir. “Yia Being’ciğim imkan sunulsa ben de değiştiririm” diyorsanız tamam o zaman, şimdi kitabı okumak için çok güzel bir nedeniniz daha var; rakibinizi en iyi şekilde tanımanız gerekiyor.

Steve Jobs kitabı, uzun yıllar boyunca en çok satanların arasında yer alan ve Steve Jobs’ın hayat hikayesini, tutumunu, anlayış tarzını ve iş hayatını keşfetmenize yardımcı olan bir biyografi kitabı. Daha önceden biyografi kitabı okumadınız diye hemen gerilmenize gerek yok. Kitabın tadının bir romandan yada filmden farkı yok. 

#5. Uygulama Zenginleri - Chris Stevens

Artık hepimiz akıllı telefonlarımızda binbir türlü işimizi gören mobil uygulamaları kullanıyoruz. Çoğu zaman bu uygulamaların faydası veya bize verdiği keyif kısmıyla ilgilensek de bazen öyle bir an geliyor ki, bu adamlar parayı nasıl vuruyorlar, ne edip kazanıyorlar ve ne kadar kazanıyorlar soruları kafamızın içinde yankılanmaya başlıyor. Hatta bunun düşüncesi bize hoş gelince mobil programlama öğrenmeye başlamayı bile düşünüyoruz.

Chris Stevens’ın Uygulama Zenginleri isimli kitabı aklımızdaki bu soruları gideren ve uygulama sektörünü hikaye tarzında anlatan bir başucu kaynağı. Angry Birds, Doodle Jump, Harbor Master, Pocket God ve daha birçok uygulamanın ardında yatan başarı sırrı neydi, bu uygulamaların öyküleri ve yaratıcılarını tanıma fırsatı gibi birçok konu uygulama zenginlerinde sizleri bekliyor.

#6. Hackerlar - Steven Levy

Bill Gates, Mark Zuckerberg, Richard Stallman ve Steve Wozniak isimleri sizin için çok şey ifade ediyorsa bu kitap da sizin için çok fazla şey var! Steven Levy’nin Hackerlar isimli kitabında Hacker akımının başlaması ve modern zamanlara kadar uzanmasının öyküsü konu alınıyor. Aralarda bilgisayar dünyasının en önemli isimlerinden edinilen tecrübelerin de paylaşılması kitabı en doruğa tepelere bir yere çıkarıyor.

Sakın kitabı yanlış anlamayın çünkü bu kitap size bir hacker olmayı vaat etmiyor. Bu kitabı hacker’ların ince tarihine doğru bir yolculuk serüveni olarak yorumlayabilirsiniz. Hacker ile Steven Levy aklınızda değişik değişik fikir ampülleri yakıp söndürecek ve teknoloji dünyasının ilk karanlığının aslında en aydınlık yer olduğunu anlatmaya çalışacak.

#7. Bilgisayar Oyunları Tarihi - Yiğit Tezel

Dünyaca ünlü Pac-Man’in 11 milyar dolardan daha fazla gelir elde ettiği ve Farmville oyunun 75 milyondan fazla kullanıcısı olduğu bir dünyada sürekli flaş oyun siteleriyle uğraşma maratonu neden? Tamam uğraşmayın demiyoruz ama ortada büyük bir fırsatlar dünyası olduğu gerçeğini de yadırgamamak gerekiyor. Yiğit Tezel’in Bilgisayar Oyunları Tarihi isimli kitabı şahsen Türk yazarlarından daha fazla örneğini görmek istediğimiz en iyi kitaplardan biri.

Ansiklopedi tarzından tamamen uzakta olan bu kitapla bilgisayar oyunları tarihine ilişkin birçok can alıcı noktayı öğrenecek ve sizi muhtemelen hayrete düşürecek bilgiler edineceksiniz. Mesela tüm dünyayı kasıp kavuran Angry Birds’ün Rovio şirketinin 52. oyunu olduğu ve Super Mario’daki Mario karakterinin ilk defa Donkey Kong isimli oyununda görülmesi gibi… Eğer bu bilgiler dikkatinizi çekmeyi başardıysa sanırım ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz.

#8. Aldatma Sanatı - Kevin D. Mitnick

Aldatma Sanatı, bilgisayar dünyasının ilk siber suçlusu olan ve resmi olarak bu suçtan hüküm giyen Kevin D. Mitnick’in kaleminden çıkan harika bir sosyal mühendislik kitabı. Muhtemelen hepimizin bildiği sosyal mühendislik konusunun mucidi olan ve kuşkusuz onu en iyi uygulayan Kevin, bu kitapla birlikte dünyanın en güvenli sistemlerine bile nasıl hiç bilgisayara el sürmeden geçilebileceğini gösteriyor. 

Kevin’ın çocukluk yaşlarına kadar bilgilerin verildiği kitap tam olarak bir roman tadında olmasa da her bilgisayar ve teknoloji tutkununu yanına çekmeyi başaracaktır. Özellikle işletme sahiplerinin çalışalarını güvenlik hakkında bilgilendirmesi açısından Kevin D. Mitnick’in kitabı tercih edilebilecek kuşkusuz en iyi kaynak olacaktır. Bilhassa, benim nasıl olsa antivirüs’üm var hacklenmezim diyen arkadaşlara bu kitabı şiddetle tavsiye ederim.

#9. Sızma Sanatı - William L. Simon ve Kevin D. Mitnick

Sızma Sanatı, yine işin içerisinde Kevin’ın da olduğu bir başka bilişim kitabı. Hem eğlence hem eğitim için okunabilecek bu kitapta siber suçluların amacına ulaşmak için neleri yapabileceğini ve genelde dünyanın en büyük siber suçlarının nasıl üstün dehalar olduğunu konu ediniliyor. İnsan gerçekten de bu olağanüstü kurguların bir filmden değil de gerçek hayattan olduğunu düşündükten sonra, bu insanların güçlerini iyilik için kullandığına ortaya nelerin çıkabileceğini hayal etmekten geri kalamıyor. 

Sızma Sanat, birçok siber saldırı öyküsünün yer aldığı ve siber suçluların istediği taktirde en güçlü güvenlik sistemlerini bile nasıl devre dışarı bırakabileceği hakkında şimdiye dek kaleme alınan en iyi kitap. 

#10. İnternet Gazeteciliği ve Blog Yazarlığı - Okan Yüksel

Bu kitabı özellikle içerik üretme sektöründe yer alan herkesin okumasını şiddetle tavsiye ederek giriş yapalım. Kitabın yazarı olan Okan Yüksel, kendi macerasına blog yazarlığıyla başlıyor ve internet gazeteciliğiyle kariyerini devam ettiriyor. Son durak olaraksa kendisi şuan uluslararası bir yayın ağının sosyal medya prodüktörü olarak çalışmaya devam ediyor. 

İnternet Gazeteciliği ve Blog Yazarlığı kitabında içerik konusuna karşılaştırmalı bir bakış açısıyla yaklaşılıyor ve aslında standart yazarlık sektörüne göre ne kadar avantajlı olduğunuz ve yükselmenizin ne kadar kolay olacağına dair derin ipuçları veriliyor. Kitabın okuma seyrinin de bir o kadar güzel olduğu açık. Bu kitabı okuduğunuzda hayatınız tabii ki oturduğunuz yerden değişmeyecek. Yine de bu kitabı okuyan Webmasterların bundan sonra açacağı blog, haber sitesi ve sosyal medya üzerinde yapacağı çalışmalar kesinlikle hayatını değiştirecek.

Ne yazık ki, Türkçe dilinde hala internet, bilgisayar ve Webmaster konulu kitaplar konusunda istenen seviyede değiliz. Yine de bu kitaplar kendi sektörüyle ilgili kitap okumak isteyen tüm Webmasterlar için harika bir başlangıç olacaktır. Sizin de tavsiye ettiğiniz kitaplar varsa yorum köşesine mutlaka bırakarak 2. bir liste hazırlamamızı sağlayabilirsiniz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al